Κορωνοϊός-μέτρα: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια - «Στοπ» σε εκδηλώσεις, συνέδρια και πτήσεις- Νέες κλίνες ΜΕΘ

Κορωνοϊός-μέτρα: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια - «Στοπ» σε εκδηλώσεις, συνέδρια και πτήσεις- Νέες κλίνες ΜΕΘ

Για 14 ημέρες δεν θα λειτουργήσουν από βρεφονηπιακοί σταθμοί μέχρι φροντιστήρια και πανεπιστήμια - Σε ισχύ το απαγορευτικό για τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία - «Υπευθυνότητα» ζήτησε ο Κικίλιας

rio-nosokomeio-stoles-giatroi-kornaios-ios-astheneia-stheneis-karantina-arthrou
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος παρατεταμένης διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-Cov-2, πανευρωπαϊκά, τις προσεχείς εβδομάδες. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας καταβάλλει από τις 26 Φεβρουαρίου που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα μια τιτάνια προσπάθεια να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τον νέο κορωνοϊό ενεργοποιώντας σταδιακά μια σειρά μέτρων πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Κίνδυνος ευρείας διασποράς του κορωνοϊού

Όπως έχει εξηγήσει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Διαμαντής Πλαχούρας, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μέλος της ομάδας που συστάθηκε ειδικά για τον SARS-CoV-2, τον περασμένο Ιανουάριο, «για την Ευρώπη, ο κίνδυνος ευρείας και παρατεταμένης διασποράς του ιού στον πληθυσμό τις επόμενες εβδομάδες θεωρείται υψηλός. Αυτό βασίζεται στον αυξανόμενο αριθμό χωρών όπου υπάρχει ευρεία διασπορά κορωνοϊού στον πληθυσμό που συνοδεύεται από συνεχιζόμενη εισαγωγή του ιού, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων που δεν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε προσβεβλημένες περιοχές ούτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Αυτό μας ανησυχεί γιατί σημαίνει ότι η επιδημία εξελίσσεται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ένας επιπλέον παράγοντας που συντείνει σε αυτό το συμπέρασμα είναι ότι ο ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται και από ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν».

Η εκτίμηση των ειδικών επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο καθώς, μόνο στη γειτονική μας Ιταλία, χθες, σε λιγότερο από 24 ώρες καταγράφηκαν 977 νέα κρούσματα και 168 νέοι θάνατοι. Επίσης, στη Γαλλία αναφέρθηκαν 372 νέα περιστατικά, στην Ισπανία 459 και στη Γερμανία 234. Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν χθες σε 90, καθώς νωρίς το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκαν πέντε νέα περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και αργά το απόγευμα επιβεβαιώθηκε και ένα ακόμα θετικό κρούσμα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμάται ότι θα νοσήσει το 5-10% του πληθυσμού φέτος, την ώρα που η εποχική γρίπη προσβάλλει το 15% των Ελλήνων. Ωστόσο με κάθε τρόπο ο κ. Τσιόδρας τονίζει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτωματολογία και πως «η επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες» από τον ίδιο τον ιό.

Μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού

Κλείσιμο
Το υπουργείο Υγείας από την ανακοίνωση του πρώτου κιόλας κρούσματος στη χώρα μας, στις 26 Φεβρουαρίου, κατόπιν σύστασης της αρμόδιας επιτροπής των Λοιμωξιολόγων , έχει λάβει μια σειρά μέτρων με στόχο όπως έχει εξηγήσει ο κ, Τσιόδρας «να επιπεδώσουμε την καμπύλη όσο μπορούμε περισσότερο, να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας μας και τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις» .

«Λουκέτο» στην εκπαίδευση

Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα Τετάρτη και για τις επόμενες 14 ημέρες αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας. Το μέτρο αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, όλων των ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Ενώ στις εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις περιλαμβάνονται και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Ακόμα ισχύει αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες, όπως και η αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στον εξωτερικό και το εσωτερικό.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών. Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Στοπ» σε εκδηλώσεις, συνέδρια και πτήσεις

Επίσης, από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των ΚΑΠΗ της χώρας για 4 εβδομάδες, καθώς και οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Στην αναστολή περιλαμβάνονται και οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Περαιτέρω συνιστάται η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

Τα προαναφερόμενα μέτρα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας έχουν αποφασιστεί για την περαιτέρω προστασία όλων με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους, διαβητικούς, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρκινοπαθείς κ.α.) και τους ηλικιωμένους.

Για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας από την εισαγωγή νέων κρουσμάτων από τη γειτονική Ιταλία που έχει τεθεί σε καραντίνα, ισχύει και αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Απαγόρευση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία

Με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία έχει καταργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου το επισκεπτήριο και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός δίδεται ειδική άδεια.

Ακόμα, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ενώ οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

Η απαγόρευση επισκεπτηρίου αφορά και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, τα Κέντρα αποκατάστασης, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Έκκληση για υπευθυνότητα και προστασία των ευπαθών ομάδων

«Είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα», τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών χθες ο υπουργός Υγείας απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για την περαιτέρω προστασία τους ο ΕΟΠΥΥ δρομολογεί μέτρα για τη συνταγογράφηση που αφορούν στα χρόνια νοσήματα και ειδικότερα την ανανέωση των ιατρικών συνταγών έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

Σε έκδοση οδηγιών/συστάσεων έχουν προβεί και αρκετές επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, που υπενθυμίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας των ασθενών τους από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και νέες κλίνες ΜΕΘ

Τέλος, σχέδιο επιπρόσθετης χρηματοδότησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις προσωπικού, κάλυψη υπερωριών και προμήθεια εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε ότι η παροχή 15 εκατ. ευρώ που ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν αποτελεί το τελικό ποσό αλλά μια έκτακτη χρηματοδότηση και τόνισε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να τρέξει με ταχύτητα τις διαδικασίες γι’ αυτό και τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή εισάγει κατεπείγουσες διαδικασίες για προμήθεια υλικού όπως μόνιτορ, αναπνευστήρες, κλίνες κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη το σχέδιο προβλέπει και άνοιγμα νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είναι κλειστές για την αντιμετώπιση των ελαφρών και βαριών περιστατικών. «Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για να ξεκαθαρίσει απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταβληθεί το σύνολο των υπερωριών των στελεχών του συστήματος υγείας.

Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχωρά σε στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως π.χ. δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει και την αναγκαστική διάθεση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με γρίπη. Ωστόσο, τώρα ο σχεδιασμός αφορά περισσότερες κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην νόσων που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό. Οι ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων θα χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τον SARS-CoV-2, διότι σύμφωνα με τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ. Έτσι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση της μετατροπής κάποιων ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες - Πώς μπορούν να προστατευθούν

Κορωνοϊός - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Οι οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης