Φωτογραφίες σοκ: 6.700 πρόσφυγες στη Χίο στοιβάζονται σε λασπόνερα και σκουπίδια
Ο φακός του protothema.gr αποτύπωσε τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, εκεί όπου 6.700 πρόσφυγες στριμώχνονται σε δομές που δημιουργήθηκαν για μόλις 1.700 ανθρώπους
Φρίξος Δρακοντίδης
Σακούλες φίσκα από σκουπίδια, έτοιμες να «σκάσουν» από το βάρος, σκηνές καρφωμένες στις λάσπες, λύματα που δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός των προσφύγων κάνουν κατοίκους και πρόσφυγες να ξεχειλίζουν από οργή.
Οι Χιώτεςαντιδρούν για την παρουσία των προσφύγων, ωστόσο δεν έχουν πού να τους μεταφέρουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε ένα κομμάτι γης, σε ένα σκηνικό που θυμίζει κάτι από «Αίμα στον πράσινο βάλτο».
Και πώς να μη βγουν τα μαχαίρια μέσα στον καταυλισμό όταν βλέπεις τη σκηνή να κολυμπάει μέσα στα λασπόνερα και με τον εγκέφαλο να υποφέρει από κοκτέιλ αναθυμιάσεων;
Μονομαχίες μεταξύ Αφγανών και Παλαιστινίων, μαχαιρώματα μεταξύ Ιρακινών, κρούσματα μηνιγγίτιδας σε μικρά παιδιά και ένα σωρό αρρώστιες που από καθαρή τύχη δεν έχουν μεταλλαχθεί σε επιδημίες.
«Είμαστε τυχεροί σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή που δεν έχει ξεσπάσει κάποια επιδημία, τουλάχιστον προς το παρόν», λέει στο protothema.gr ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Υγείας Μέριμνας, ο γιατρός-παθολόγος Παντελής Βρουλής.
Αναφέρεται στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. «Η Ευρώπη έχει αφήσει την Ελλάδα να παλεύει μόνη της αλλά και η Ελλάδα έχει ξεχάσει τους νησιώτες της» θα πει.
«Εδώ όλοι εκτεθειμένοι σε επιδημίες, μικροί και μεγάλοι. Τσαλαβουτούν μέσα στα λασπόνερα και παλεύουν να αντιμετωπίσουν το κρύο. Όταν κάνει κακοκαιρία, στριμώχνονται όλοι μαζί σε ένα κτήριο που τους παραχωρεί ο δήμος κι, όταν η κακοκαιρία περάσει, επιστρέφουν στις λασπωμένες τους σκηνές», προσθέτει.
Ο μεγάλος βραχνάς είναι τα λύματα από τις σκηνές και τα κοντέινερ. Η λογική επιβάλει τη δημιουργία ενός υποτυπώδη αγωγού να μαζεύει έστω τα πολλά, όμως οι κάτοικοι στο διπλανό χωριό φοβούνται πως, αν συναινέσουν στην κατασκευή του, οι πρόσφυγες θα μείνουν εδώ για πάντα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα γι’ αυτούς, όμως όσο καθυστερούν να το πάρουν απόφαση, τόσο η ατμόσφαιρα θα γίνεται ολοένα και πιο αποπνικτική.
«Ευτυχώς τώρα τελευταία αρχίζουν και το σκέφτονται σοβαρά για την κατασκευή του αγωγού που ίσως μας γλιτώσει από πολλά άσχημα», εξηγεί ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης.
Κλείσιμο
Ωστόσο ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Χαλκιούς Βασίλης Βίγκας έχει διαφορετική άποψη. Περιμένει, λέει, την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να κλείσει η ΒΙΑΛ μέχρι το καλοκαίρι. Κάθε άλλη ενέργεια είναι περιττή, πόσο μάλιστα η κατασκευή ενός αγωγού, τονίζει. Για να συμπληρώσει λέγοντας πως «οι πρόσφυγες κάνουν πλιάτσικο σε όλες τις αγροικίες και καλλιέργειες σε όλα τα γύρω χωριά και έχουμε υπολογίσει ότι περίπου 4.000 μετανάστες μένουν εκτός της δομής, σε σκηνές που έχουν τοποθετήσει μέσα στα δικά μας χωράφια».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας μόλις ξεκίνησε με δύο ταινίες κεραυνοβόλου και ανέφικτου έρωτα, ενώ η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον
Η εκπαίδευση του σήμερα, θέτει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση του «αύριο» κάθε κοινωνίας, είτε αυτό αφορά σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ανεπτυγμένες και εύρωστες οικονομίες του πλανήτη, βλέπουν τα πανεπιστήμιά τους να φιγουράρουν στις υψηλότερες θέσεις στη σχετική λίστα της παγκόσμιας κατάταξης