Αύριο το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς - Τι θα γίνει με τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία

Αύριο το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς - Τι θα γίνει με τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία

Από το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι στη θέση τους: Τα βιβλία που παραδόθηκαν στην ώρα τους και οι αναπληρωτές, οι οποίοι προσελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους

Αύριο το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς - Τι θα γίνει με τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία
Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη στα σχολεία όλη της χώρας, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Από το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι στη θέση τους: Τα βιβλία που παραδόθηκαν στην ώρα τους και οι αναπληρωτές, οι οποίοι προσελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Βασική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι η επαναφορά της αριστείας που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία σκοπεύει άμεσα να ενισχύσει τον θεσμό των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και να δημιουργήσει νέου τύπου Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια. Ο βασικός στόχος, όπως λέει στο «Θέμα» η κ. Κεραμέως είναι να δημιουργηθούν πρότυπα σχολεία σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν ανάγκη να αναβαθμιστούν, ενώ τα σχολεία αυτά μπορεί να προκύψουν όχι σε νέα δομή αλλά σε υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις.Ηδη έχει γίνει λόγος για ένα σχολείο στο Περιστέρι , ενώ η κ. Κεραμέως σχεδιάζει επίσης ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ).

Απάντηση σε όσους συνδέουν την αριστεία με τη ρετσινιά δίνει η υπουργός Παιδείας, βάζοντας τέλος στην επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση, που όρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι η αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα ισχύσει από την 28η Οκτωβρίου.Η κ. Κεραμέως τάσσεται υπέρ του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων , που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο υπουργείο, προκειμένου να ενισχυθεί η αριστεία. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και στη δημιουργία Επαγγελματικών Λυκείων προκειμένου με καινοτόμο τρόπο να αναβαθμίσουν την επαγγελματική εκπαίδευση.Η εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία θα γίνεται με ένα αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων, και όχι με κλήρωση. Τα Πειραματικά σχολεία είναι νησίδες αριστείας και καινοτομίας λέει χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται η δημιουργία δημόσιου πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα για τα παιδιά που ξεχωρίζουν ενώ σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, θα ιδρυθούν τα νέα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.Το σχέδιο θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και από σχολεία περιοχών που έχουν ανάγκη αν αναβαθμισθούν.
Μετά την υποβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων από την προηγούμενη κυβέρνηση και δηλώσεις «η αριστεία είναι ρετσινιά», o θεσμός κατηγορήθηκε ότι αφορά μόνο σε μία πνευματική ελίτ και οδηγήθηκε σε κάμψη και πιθανώς απαξίωση από μερίδα γονέων και μαθητών. Tο υπουργείο Παιδείας σήμερα θεωρεί τα πρότυπα σχολεία πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην ενίσχυσή τους.

Παρά την υποβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων την τελευταία τετραετία, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα Πρότυπα Σχολεία. Η υποβάθμιση των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ωστόσο η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη. Εφέτος “μάχη” έδωσαν μέσω εξετάσεων πανελλαδικού τύπου, συνολικά 3. 073 μαθητές που δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Πρότυπα Γυμνάσια.Συνολικά οι θέσεις είναι 448 και ειδικότερα:

Στην Aττική στο ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ: δήλωσαν υποψηφιότητα 751 μαθητές για 96 θέσεις στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ: δήλωσαν υποψηφιότητα 874 μαθητές για 78 θέσεις στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: 654 υποψήφιοι για 78 θέσεις στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: 603 υποψήφιοι για 108 θέσεις. Στην Ηπειρο στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ εξετάστηκαν 191 υποψήφιοι για 88 θέσεις.

Κλείσιμο
Γονείς μαθητές αλλά και απόφοιτοι πρότυπων σχολείων με επιστολές τους όλα αυτά τα χρόνια επισημαίνουν ότι: «Τα Πρότυπα Σχολεία είναι ένας θεσμός επιτυχημένος και καταξιωμένος μέσα από την ίδια την Ιστορία του Δημόσιου Εκπαιδευτικού Συστήματος. Είναι ένας θεσμός αποδεκτός από την Κοινωνία και γι’ αυτό το λόγο, κάθε χρόνο υπάρχουν χιλιάδες υποψήφιοι που δηλώνουν συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις. Είναι ένας θεσμός που προάγει την Ισότητα και τη Δημοκρατία, γιατί στα Πρότυπα Σχολεία εισάγονται και λαμβάνουν μία υψηλής ποιότητας Δημόσια Παιδεία και Εκπαίδευση, τα παιδιά όλων των κοινωνικών στρωμάτων».

Τα ΠΠΣ θεσμοθετήθηκαν το 2011, αλλά από το 2015, με την απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, τα περίπου 60 ΠΠΣ καταργήθηκαν επί της ουσίας δίνοντας τη θέση τους σε πέντε Πρότυπα Σχολεία για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται εξετάσεις (εκτός του δημοτικού) και 55 Πειραματικά στα οποία η εισαγωγή και στις δύο βαθμίδες γίνεται μόνο με κλήρωση. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς σε νομοσχέδιο έβαλε στα ΠΠΣ το θέμα της μονιμότητας εκπαιδευτικών και έλλειψης αξιολόγησης, αλλοιώνοντας την ουσία των Πρότυπων Σχολείων.

Η ενίσχυση των Πειραματικών περιλαμβάνεται στον φάκελο που έχει στα χέρια της η υπουργός κ. Κεραμέως με τις αναλυτικές οδηγίες με τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που έλαβαν ήδη από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις στρατηγικές επιλογές περιλαμβάνονται για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο και Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης