Αστεροσκοπείο Αθηνών: Φέτος έχουν καεί λιγότερες εκτάσεις σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Φέτος έχουν καεί λιγότερες εκτάσεις σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η συνολική έκταση που έχει καεί στη χώρα μας από την 1η Μαΐου έως την 5η Αυγούστου φέτος ανέρχεται σε 2.279 εκτάρια (22.790 στρέμματα), ίση περίπου με το ένα πέμπτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018

fotia02
Πολύ μικρότερη έκταση της χώρας μας έχει καεί από τις αρχές Μαΐου έως τις αρχές Αυγούστου του 2019, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αυτός ο θετικός απολογισμός για το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1/5 έως 31/7/2019) στην Ελλάδα προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα δασικών πυρκαγιών European Forest Fire Information System (EFFIS). Με βάση αυτά τα στοιχεία, η συνολική έκταση που έχει καεί στη χώρα μας από την 1η Μαΐου έως την 5η Αυγούστου φέτος ανέρχεται σε 2.279 εκτάρια (22.790 στρέμματα), ίση περίπου με το ένα πέμπτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018 (10.541 εκτάρια ή 105.410 στρέμματα).

Σε αυτήν τη θετική εικόνα, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, έχουν συνεισφέρει οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 2019, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, ασθενείς ανέμους και μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων από τα κλιματικά επίπεδα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Με βάση τα δεδομένα που παράγει και διατηρεί το ΕΑΑ-meteo.gr, ο αριθμός των ημερών με υψηλή ή ακραία επικινδυνότητα ήταν περιορισμένος στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας. Ο αριθμός των «επικίνδυνων ημερών» δεν ξεπέρασε τις δέκα έως 20 στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.

Τα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό «επικίνδυνων ημερών» (40-60). Στην Αττική και την Εύβοια το πλήθος των «επικίνδυνων ημερών» κυμάνθηκε μεσοσταθμικά μεταξύ των 20-40 ημερών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης