Σε «ελεύθερη πτώση» το ΕΣΥ: Ελλείψεις προσωπικού, επισφαλή χειρουργεία, τεράστιες λίστες αναμονής

nosokomeio_art

«Εξαφανισμένοι» οι αναισθησιολόγοι από το δημόσιο σύστημα υγείας - Ακάλυπτο το Παίδων Πεντέλης - Ογκολογικοί ασθενείς περιμένουν μήνες ολόκληρους αφού δεν υπάρχει προσωπικό να χειριστεί τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα

Σε...ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ΕΣΥ. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – ιδίως του αναπληρωτή υπουργού, κ. Παύλου Πολάκη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook- να παρουσιάσει ένα ενισχυμένο με προσωπικό και κονδύλια δημόσιο σύστημα υγείας, η πραγματικότητα που καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους είναι πολύ διαφορετική, σκληρή, ενδεχομένως και επικίνδυνη για τους πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας.


Οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού, αποτελούν τον κανόνα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές των εργαζομένων αλλά και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες. Οι αποχωρήσεις γιατρών που επί χρόνια στήριζαν τις κλινικές τους είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω μετακίνησης στον ιδιωτικό τομέα, το αδιάκοπο ρεύμα της μετανάστευσης στην αλλοδαπή γιατρών ειδικευμένων αλλά και ειδικευόμενων (συνολικά έχουν φύγει τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότεροι από 18.000 γιατροί) και οι σχεδόν μηδενικές προσλήψεις αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες που οδηγούν στον ίδιο προορισμό: στο υπό κατάρρευση οικοδόμημα του ΕΣΥ. Το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία που αποτελούν το οικοδόμημα δηλώνουν δραματικές ελλείψεις σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό που ακυρώνουν στην πράξη τον ρόλο τους ως μονάδες δημόσιας υγείας.


Η «μαύρη τρύπα» των αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ έχει εντοπιστεί και από τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς – η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει επισημάνει πως οι αναισθησιολόγοι είναι «εξαφανισμένοι» από τις ιατρικές ειδικότητες και από τις κλινικές του ΕΣΥ. Την ίδια διαπίστωση έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και μάλιστα αναδεικνύοντας το πρόβλημα που βρίσκεται στην κορύφωσή του σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα που απέχουν πολύ μεταξύ τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά : στο γενικό νοσοκομείο ενός νησιού, της Λήμνου αλλά και σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής, στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.


Έλλειψη αναισθησιολόγων, επισφαλή χειρουργεία


Όπως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, ο ένας και μοναδικός, και μάλιστα επικουρικός, δηλαδή συμβασιούχος, αναισθησιολόγος του νοσοκομείου, έλαβε εντολή από τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και νήσων να εφημερεύει συνεχώς και αδιαλείπτως, προκειμένου να καλύπτει τον χειρουργικό τομέα!


«Ο αναισθησιολόγος ιατρός του φορέα σας θα παραμείνει στη θέση του και δεν θα του χορηγηθεί άδεια έως την ανάληψη καθηκόντων από τον ιατρό που θα τον αντικαταστήσει», αναφέρει σε έγγραφό της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Λήμνου η διοικήτρια, κυρία Όλγα Ιορδανίδου.


Ο αναισθησιολόγος έχει αποστείλει δύο επιστολές στη διοικήτρια του νοσοκομείου ότι η λειτουργία του χειρουργικού τομέα είναι επισφαλής. Τόνιζε ότι λόγω της θέσης του και της …μοναδικότητάς του είναι υποχρεωμένος να καλύπτει και τακτικά και έκτακτα περιστατικά και ζητούσε σαφείς οδηγίες ως προς τη διαχείρισή τους, εάν π.χ. βρίσκεται σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και προκύψει επείγον περιστατικό.


Ακάλυπτο το Παίδων Πεντέλης


Οι δραματικές ελλείψεις αναισθησιολόγων αποτελούν τον κανόνα – που οι αρμόδιοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν- και στο παιδιατρικό νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Από τους τέσσερις αναισθησιολόγους, βρίσκονται στο νοσοκομείο οι δύο.


Ο διευθυντής του Χειρουργικού τομέα με έγγραφό του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας υπογραμμίζει πως «η λειτουργία του Χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο μας δεν είναι ασφαλής» και αναφέρει ποια μέτρα ελήφθησαν στις 27-03-2019 που έγινε έκτακτη σύσκεψη του Χειρουργικού τομέα και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω του μειωμένου Ιατρικού προσωπικού του Αναισθησιολογικού τμήματος.


Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι:

1) Όλα τα επείγοντα περιστατικά, τα χρήζοντα χειρουργείου, κατά τα πρωινά των ημερών Τρίτης-Τετάρτης-Παρασκευής (μη 24ωρη γενική εφημερία) θα διακομίζονται στα άλλα εφημερεύοντα Παιδιατρικά Νοσοκομεία,

2) Για τα τακτικά χειρουργεία υπάρχει μειωμένη λίστα, τόσο ως προς τον αριθμό χειρουργικών τραπεζιών, όσο και των περιστατικών κάθε τμήματος.

3) Όλα τα δρομολογημένα τακτικά περιστατικά προς χειρουργείο, που αναβάλλονται, θα ρυθμίζονται από το Γραφείο Προστασίας του Πολίτη.


Σημειωτέον ότι η 1η ΥΠΕ είχε δεσμευτεί ενώπιον του νοσοκομείου ότι θα καλυφθούν οι δύο κενές θέσεις αναισθησιολόγων την...Πρωταπριλιά, με μετακίνηση γιατρών από το Παίδων Αγία Σοφία, πλην όμως αυτό δεν έγινε. Πλέον η τριμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση όλων των γιατρών του νοσοκομείου.


Ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά χωρίς προσωπικό για τη λειτουργία του


Μείζον πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και στα εργαστηριακά ή απεικονιστικά τμήματα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο Άρτας και την οποία επίσης αποκάλυψε η ΠΟΕΔΗΝ, είναι ενδεικτική: το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί με 2 γιατρούς του ΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν. Κι αυτό ενώ το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα.

«Έχουμε την πανελλαδική πρωτοτυπία από τον Ιούνιο του 2018 να έχουμε καινούριο αξονικό τομογράφο, που το νοσοκομείο προμηθεύτηκε με ίδιους πόρους, πράγμα αξιέπαινο, αλλά να μην έχουμε ιατρικό προσωπικό να τον λειτουργήσουμε! Έτσι για αξονικές εξυπηρετούνται μόνο οι ασθενείς που νοσηλεύονται και τα περιστατικά που φθάνουν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και θετική εξέλιξη αν αναλογιστεί κάποιος ότι στο παρελθόν το νοσοκομείο Άρτας βρισκόταν στο προσκήνιο λόγω των συχνών βλαβών του αξονικού τομογράφου που οδηγούσε τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα – όπου κυρίαρχη θέση καταλάμβανε ιδιωτικό κέντρο της οικογένειας της υπουργού κυρίας Όλγας Γεροβασίλη.


ΜΕΘ στο νοσοκομείο Χαλκιδικής με «δανεικό» προσωπικό


Το ίδιο παράδοξο καταγράφεται και στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, όπου δρομολογούνται τα εγκαίνια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά με «δανεικό» προσωπικό από εξίσου νευραλγικές κλινικές. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «την ώρα που ετοιμάζονται για τη λειτουργία της ΜΕΘ άλλα τμήματα όπως το χειρουργείο – αναισθησιολογικό, παθολογική, καρδιολογική και εξωτερικά ιατρεία – επείγοντα θα έχουν χάσει μέρος του προσωπικού τους χωρίς αυτό να αναπληρωθεί. Περιττεύει να αναφερθεί κανείς στο τι σημαίνει για παράδειγμα χειρουργείο χωρίς προσωπικό σε μία περίοδο μάλιστα που οι χρήστες υγείας αναζητούν τη δημόσια περίθαλψη».


Αλλά και στη Γουμένισσα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Όπως αναφέρεται από το Σωματείο Εργαζομένων, η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου μετακινείται για εφημερίες στο νοσοκομείο του Κιλκίς όποτε κριθεί απαραίτητο από τη διοίκηση, παρότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα τα 3.500 παιδιά της περιοχής. Την ίδια ώρα, δυσλειτουργία διαπιστώνεται και στην Παθολογική κλινική λόγω των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών, ενώ η Χειρουργική κλινική θα μείνει σύντομα ακάλυπτη καθώς ο διευθυντής συνταξιοδοτείται, χωρίς να έχει προκηρυχθεί θέση.


Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα με αυστηρά πρωινό ωράριο λειτουργίας

Το μείζον θέμα της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών και της δημιουργίας θλιβερών καταλόγων αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Παρά την ποιοτική επανάσταση που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο πεδίο, με την ανανέωση του εξοπλισμού για τις ακτινοθεραπείες χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οι λίστες αναμονής των ογκολογικών ασθενών παραμένουν και ξεπερνούν τους τρεις μήνες, διότι δεν υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των σύγχρονων μηχανημάτων.


«Στην Ελλάδα λειτουργούν 48 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά) ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα. Το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί σημαντικά εάν το υπουργείο Υγείας, μεριμνούσε να ενταχθούν τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», σημειώνει ο ΙΣΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα θα είχε εξαλειφθεί εάν προσλαμβάνονταν μόλις 25 τεχνολόγοι σε όλη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Κατάντια . Χρειάζονται νέες προσλήψεις και νέοι φόροι

Ολόκληρος Ευαγγελισμός έχει απομείνει με μόλις 10 κηπουρούς (εξακολουθεί να μην έχει κήπο βεβαίως) . Εκεί μας καταντήσανε οι μνημονιακοί γερμανοτσολιάδες . Αίσχος .

Βρωμοστομος

Ενα ειναι το σιγουρο και ειναι φως φαναρι η αγαπη και το ενδιαφερον του Συριζα και οι συν αυτω για τον Ελληνα πολιτη. Ευχομαι αυτοι που υποστηριζουν αυτη την παρωδια κυβερνησης, να νοσηλευτουν για να δουν τη γλυκα. Σε λιγο οποιος παραπονιεται για την υγεια θα ειναι φασιστας, ναζουλας κ.λ.π.

@Ο,τι ναναι

Ρε δημόσιε , ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ , ακόμα δεν κατάλαβες ότι η χρεωκοπία έφερε τα μνημόνια κι οχι το αντίστροφο ;

Ό,τι νά ναι...

Χωρίς το ΕΣΥ, έστω και στα "χάλια" του, θα πέθαιναν απλά οι πολίτες αβοήθητοι στους δρόμους, ακόμη και για ένα κρυολόγημα... Ειδικά μετά το 2010 και την επιβολή του Μνημονίου.

Απλή ερώτηση, αλλα δεν θα λάβω απάντηση από κανέναν Αλέξη

Αφού πια στα κρατικά νοσοκομεία έχουν απόλυτη προτεραιότητα οι μηδέποτε εισφέραντες παρανόμως εισελθόντες , μπορούμε εμείς οι νόμιμοι εισφέροντες να πληρώνουμε τις εισφορές μας σε ιδιώτη της επιλογής μας κι όχι υποχρεωτικά στο κράτος ; Κι αν όχι , γιατί ;

GEORGIA

αμα εισια αλβανος και χωρις αξιοπρεπεια θα πας στο εσυ να δουλεψεις και δεν ειναι μονο οι συνθηκες ερασιας γαλερα και ο κομος απαιτητικος και απολιτιστος ΑΛΛΑ πλεον το ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο υφισταται και buling απο τις ΜΚΟ εκπροσωποι των οποιων φερνουν μεταναστες απαιτουν το ενα το αλλο εξετασεις ερχονται μαζι τρεια ατομα με διερμηνεα σε απασχολουν ατελειωτα , ενω ο ασφαλισμενος που πληρωνει περιμενει στωικα και με υφος σου δινουν να καταλαβεις οτι μπορει να σου κανουν και αναφορα αυτη ειναι η ελελδα σημερ α, χαρειτε ελευθερα

Οι Αλβανοί ΠΟΤΕ δεν θα δέχονταν να δουλέψουν υπό τέτοιες συνθήκες , έχουν αυτοσεβασμό

Μόνο ειδικότητα και μετά έξω , ιδιώτης ή εξωτερικό . Μόνο ειδικευόμενοι λοιπόν απέμειναν στα κρατικά και οι διευθυντάδες κλινικής , που βέβαια δεν έρχονται σε πολύ επαφή με την μάζα , μόνο κατόπιν ...συνεννόησης . Κανονικοί γιατροί με ειδικότητα δεν έχουν μείνει , αν πας χωρίς ''συνεννόηση'' για διευθυντή κλινικής , ο Θεός να σε φυλάει . - - - - Βεβαίως μετά το ερώτημα είναι , αν έχεις για ''συνεννόηση'' γιατί να μην πας κατευθείαν σε ιδιωτικό και να κινδυνεύεις με έξτρα φυματίωση και λοιπές λοιμώδεις νόσους .

Αποκλείεται

Αποκλείεται οι 3.000.000 επενδυτές από Μαρόκο και Νιγηρία να μην πληρώνουν εισφορές στο ΕΣΥ αλλά να έχουν παροχές . Κοτζάμ επενδυτές , τι λέμε τώρα ;

''ΝΑ ΠΑΝΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ 80% ΦΌΡΟ''

Μας προέτρεψε ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ . 50.000 επιχειρήσεις το έκαναν . Πληρώνουμε 10% φόρο και έχουμε σύνορα , δικαστήρια , αστυνομία . Εσείς θέλατε 80% , αλλά το 80% του μηδενός είναι μηδέν . Τώρα τι κλαίτε ; Και τα καλύτερα ακόμα έρχονται .

ΛΟΛ

ΚΑΝΕΝΑΣ ικανός άνθρωπος ή απλά με αυτοσεβασμό , πολύ περισσότερο ιατρός , δεν κάθεται να δουλέψει υπ΄αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις αμοιβές , όταν μπορεί να εργαστεί σε κράτη ή στον ιδιωτικό τομέα . Το ελλαδέζικο δημόσιο καταλήγει με μια διαδικασία Gresham's Law να διώχνει τους σοβαρούς και να προσελκύει την μούργα .

Έλα τώρα Γεβγένι

Μαδενομάχοι, είναι απλό, παντού στην Ευρώπη πληρώνουν για τη δημόσια υγεία. Να σηκώσετε απο τις καταθέσεις σας και να πληρώσετε τους φόρους σας.

Άντε γεια . Τα κορόιδα έφυγαν έξω .

ΔΕΝ υπάρχει πουθενά ''δημόσια'' υγεία για όλο το ανασφάλιστο Ιράκ . Στην Ευρώπη νοσηλεύονται μόνο οι ασφαλισμένοι στα κρατικά νοσοκομεία , οι ανασφάλιστοι στον Ερυθρό Σταυρό . Σε Γαλλία και Αγγλία θέλεις ένσημα 5 ετών για να έχεις κρατικές παροχές υγείας. Στην Βουλγαρία προπληρώνεις εισφορές 10 ετών ! Σομαλία έφτιαξες , Σομαλία θα έχεις λοιπόν . Άντε γειά από Βουλγαρία .

Koρόιδα τέλος

Θα πεινάσεις κρατικοδίαιτε . Και μάθε να ζητιανεύεις στα αραβικά , οι Έλληνες φύγαμε όλοι .

Ευρώπη χωρίς Ευρωπαίους ;

Τι σχέση έχει το Πακιστάν των Βαλκανίων με Ευρώπη ;

Τρελά γέλια έρχονται . ¨Ηδη η κατάρρευση του λαθροσοβιέτ άρχισε .

Ααχαχαχα, ο άλλος υπογράφει ''λογικός'' και ''Γεβγένι'' και μας λέει λογικό τον φόρο ...80% (δηλαδή κανονική δουλεία) . Και λεει τον φοροπαράδεισο για κακό , προφανώς προτιμά την φοροκόλαση. Και λέει ασυδοσία το ότι ξενιτευτήκαμε αντί να φοροδιαφύγουμε . Και δουλεύει -λέει- και στον ιδιωτικό τομέα . Αχαχαχαααααα, δημόσιοι μείνατε μόνοι σας με τους λάθρους, ΤΩΡΑ αρχίζουν τα όμορφα .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης