Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Δεν στοχοποιείται η Κύπρος για τα... «χρυσά διαβατήρια»

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Δεν στοχοποιείται η Κύπρος για τα... «χρυσά διαβατήρια»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη εγκατάστασης ενός διαφανούς συστήματος που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ

Jyrki-Katainen-800x450
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στοχοποιεί την Κύπρο ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τα «χρυσά διαβατήρια», δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, τονίζοντας την ανάγκη εγκατάστασης ενός διαφανούς συστήματος που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. O k. Katainen πραγματοποιεί επίσκεψη στη Κύπρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από συζήτηση με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είπε ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον υπουργό με τον οποίο μίλησαν για τη συνολική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την ως «πολύ εύρωστη και ενθαρρυντική».

Ο Κατάινεν χαρακτήρισε επίσης «φαινόμενο» την ταχύτητα με την οποία ανέκαμψε η κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι όλοι μπορούν να συγκρίνουν την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού η κρίση με κάποιες άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια κατάσταση.

Ανέφερε ότι η Κύπρος χειρίστηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με αποφασιστικότητα, χωρίς να κατηγορήσει άλλους, επιλύοντας τα προβλήματα. Είναι γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, που η οικονομική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τα «χρυσά διαβατήρια», ο Κατάινεν είπε ότι υπήρξε πίεση από κράτη μέλη αυτή την περίοδο για κάποιους λόγους, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στοχοποιεί κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Κλείσιμο
Είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες από ορισμένα κράτη μέλη, κάποιες θεμιτές και κάποιες όχι, αναφορικά με τα «χρυσά διαβατήρια» ή τις ειδικές ρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή ή σε θέματα ασφαλείας.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, τα κράτη μέλη να συζητήσουν μεταξύ τους και να ξεκαθαρίσουν αυτά τα ζητήματα διότι κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή να προσφέρει ευκαιρίες για ξέπλυμα χρήματος, προσθέτοντας ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενός διαφανούς συστήματος που να είναι ικανό και αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει όλες τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν.

Η Επιτροπή, ξεκαθάρισε, δεν στοχοποιεί την Κύπρο ή τις άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι η μεταξύ μας συνεννόηση δεν είχε στόχο να δακτυλοδείξει ορισμένες χώρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κύπρος δεν στοχοποιήθηκε (singled out) στο θέμα αυτό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με την Επιτροπή, παρέχοντας πλήρη στοιχεία και διαφάνεια για βελτίωση αυτών των προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε βάσιμες ανησυχίες πιθανόν να υπάρχουν.Ανέφερε ότι για την Κύπρο τα προγράμματα αυτά είναι επιπλέον εργαλεία για την προώθηση επενδύσεων.

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρο για συνεργασία με την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποφυγή τυχόν αρνητικής και άσκοπης δημοσιότητας επί αυτού του ζητήματος που μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η Κύπρος στοχοποιήθηκε (singled out) και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν τυχόν βάσιμες ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν «και καταλαβαίνουμε ότι τέτοιες ανησυχίες όντως υπάρχουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης