H… γκρίζα όψη του προγράμματος «Χρυσή Βίζα»

H… γκρίζα όψη του προγράμματος «Χρυσή Βίζα»

Σε  3.154 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από το 2013, με την Κίνα να έρχεται πρώτη

vizas
Κι ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να διευρύνει τη «βεντάλια» της Golden Visa, για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε ξένους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. και πέραν της αγοράς ακινήτων με βάση τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί, στην Ευρώπη, οι φωνές πληθαίνουν για τις «γκρίζες» ζώνες των εν λόγω προγραμμάτων των ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ενώ η Koμισιόν επί του παρόντος παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει ότι θα δημοσιοποιήσει προσεχώς οδηγίες με κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα αφού το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" δεν αφορά τη χορήγηση διαβατηρίων, παρά μόνο άδειες διαμονής», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές σε απάντηση της τελευταίας ανάλυσης που πραγματοποίησαν η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) και ο Οργανισμός Παγκόσμιος Μάρτυρας (Global Witness) ως μέρος της Παγκόσμιας Σύμπραξης Κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία «οι πύλες της Ευρώπης είναι ανοιχτές στο έγκλημα και τη διαφθορά, με δεδομένη τη χαλαρότητα, την έλλειψη διαφάνειας και την κακοδιαχείριση σε προγράμματα "Golden Visa"».

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα «Xρυσή Βίζα» στη χώρα μας, για το οποίο μόλις προχθές ο αρμόδιος αναπληρωτής Βιομηχανίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες γύρω από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσθήκη και νέων επενδυτικών προϊόντων (πέραν των ακινήτων), με τα οποία θα μπορούν να λαμβάνουν «Χρυσή Βίζα» επενδυτές εκτός Ε.Ε., «τρέχει» αυτή τη στιγμή με ρυθμούς αύξησης 40% σε μηνιαία βάση, με βάση τα στοιχεία του Enterprise Greece με τους ξένους επενδυτές μάλιστα να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί που κινούν και την εγχώρια κτηματαγορά. Με βάση τα στοιχεία της 31ης Αυγούστου 2018, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων έχει ανέλθει σε 3.154 (8.123 άδειες συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους) από την έναρξή του το 2013, με την Κίνα να έρχεται πρώτη με συνολικά 1.521 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Η έκθεση πάντως των δύο Οργανισμών έχουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αντίστοιχα προγράμματα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και αυτό της χώρας μας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να θέσουν συγκεκριμένα κριτήρια για τα προγράμματα Golden Visa ανά την Ευρώπη και να διασφαλίσουν ότι αυτά τηρούνται σε όλα τα κράτη- μέλη που προσφέρουν άδειες διαμονής και διαβατήρια για επενδύσεις.

«Τα εν λόγω προγράμματα επιτρέπουν σε ιδιώτες που ελέγχονται σε επίπεδο διαφθοράς, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα σε ολόκληρη την Ε.Ε.», υποστηρίζουν οι επιτελείς των δύο οργανισμών και «αν κάποιος έχει κεφάλαια τα οποία έχει αποκτήσει με αμφιλεγόμενα μέσα και μπορεί να εξασφαλίσει μία νέα διαμονή, μακριά από τον τόπο που αποκτήθηκαν αυτά τα κεφάλαια, μία τέτοια κίνηση δεν είναι απλά ελκυστική, είναι και πολύ λογική. Τα προγράμματα Golden Visa προσφέρουν σε αυτές τις περιπτώσεις ένα ασφαλές καταφύγιο από τις αρχές που αναζητούν την προέλευση των εν λόγω κεφαλαίων. Λόγω αυτών των εγγενών κινδύνων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να έχουν τα υψηλότερα standards ελέγχων, ώστε οι χώρες να γνωρίζουν σε ποιους παρέχουν τα προνόμια και από πού προέρχονται τα κεφάλαιά τους. Δυστυχώς, όμως αυτό δεν το βλέπουμε και η μέχρι σήμερα προσέγγιση εκθέτει ευρωπαϊκές χώρες σε περιπτώσεις διαφθοράς, αναδεικνύοντας και τους κινδύνους για τα κράτη που «διψούν» για επενδύσεις και μπαίνουν στον αγώνα».

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση «καλωσόρισε» περισσότερους από 6.000 νέους πολίτες (για όσους ξένους έλαβαν διαβατήριο) και περίπου 100.000 νέους κατοίκους (για όσους έλαβαν άδειες διαμονής) μέσα από τα προγράμματα «Golden Visa».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης