«Έφυγε» ο τελευταίος αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου

bousdos

Ο Θρασύβουλος (Θράσος) Μπούσδος ήταν πρόσφυγας από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας - Σώθηκε από την ανατίναξη του «νταμιού» της Τσερκέζας και ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε στη μάχη στο «νταμί» της Μπέρδας

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, Θρασύβουλος (Θράσος) Μπούσδος.

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκε πρόσφυγας με την οικογένειά του στην Κώμη της Λέσβου. ΕΠΟΝίτης την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, λιποτάχτησε όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό το 1947 και εντάχθηκε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Σώθηκε από την ανατίναξη του «νταμιού» της Τσερκέζας στις 31-12-1948 και ήταν ο μοναδικός διασωθείς της μάχης στο «ντάμι» της Μπέρδας στις 2-10-1950 που σηματοδότησε ουσιαστικά το τέλος του εμφυλίου στη Λέσβο. Πέρασε στρατοδικείο στην Καβάλα και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά και αργότερα σε ολιγόχρονη φυλάκιση. Με την αμνηστία του Πλαστήρα, αποφυλακίστηκε από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης. Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή μέλος του ΚΚΕ.

Στο μικρό αποχαιρετισμό που έκανε από μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ ο Βαγγέλης Χριστοδούλου αναφέρθηκε «στον πλούσιο, ανιδιοτελή αγώνα που έδωσε σαν αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, μέσα από μάχες που σημάδεψαν τότε την ιστορία του νησιού». Αλλά και στη μετέπειτα στάση του σαν μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία του στιγμή κατέληξε δε τονίζοντας ότι «οι νεότεροι κομμουνιστές θα τιμήσουν τη μνήμη του συνεχίζοντας μαχητικά στους νέους αγώνες και μάχες που έχει να δώσει η εργατιά, με μπροστάρη το Κόμμα του το ΚΚΕ, εμπνεόμενοι από τη δικιά του ζωή και δράση».

Η ανατίναξη στο «ντάμι» της Τσερκέζας

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η σωτηρία του Θρασύβουλου Μπούσδου από την ανατίναξη του «νταμιού» της Τσεκέζας κατά την οποία δολοφονήθηκαν έξη μέλη του Δημοκρατικού Στρατού στη Λέσβο. Το γεγονός καταγράφτηκε σαν ένα από τα πλέον νοσηρά γεγονότα του εμφυλίου αφού η ιδιοκτήτρια του χώρου ανατίναξε το ίδιο της το σπίτι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αντάρτικη ομάδα.

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, την τελευταία μέρα του 1948, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1949, 13 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, εξουθενωμένοι από τη βασανιστική πείνα, πήγαν για τροφοδοσία σε ένα «ντάμι» (καλύβα) στη θέση «Μ'λέλια» (Μυλέλια - Μύλοι), στον κάμπο του Ίππειου, καλεσμένοι από την ιδιοκτήτριά του Ζουλφιέ Χανούμ ή Ελένη Ιορδάνογλου, γνωστή σε όλους σαν «Τσερκέζα». Η Τσερκέζα, που παρίστανε για καιρό το φίλο και τροφοδότη τους, τους είχε στήσει παγίδα, σε συνεννόηση με το διοικητή της χωροφυλακής στη Μυτιλήνη.

Περιμένοντας τους μαχητές, η Τσερκέζα είχε παγιδεύσει ολόκληρο το σπίτι με δυναμίτη. Το βράδυ της 31ης Δεκέμβρη, οι μαχητές κατέβηκαν στον κάμπο. Σε συμφωνημένο μέρος αντάμωσαν συνδέσμους που όλη μέρα επιτηρούσαν την περιοχή. Φτάνοντας στο ντάμι, άφησαν σκοπό απ' έξω τον πιο έμπειρο σύντροφό τους, Βασίλη Καλαντζή. Λίγο πριν φύγουν, η Τσερκέζα ζήτησε να κόψουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα «για το καλό». Άναψε τσιγάρο και βγήκε να φέρει από το φούρνο φοινίκια για να τα πάρουν μαζί τους οι μαχητές. Έξω από το ντάμι, το τσιγάρο της Τσερκέζας έβαλε τη σπίθα στο φιτίλι. Το σπίτι τινάχτηκε στον αέρα. Έξη από τους 13 μαχητές σκοτώθηκαν επί τόπου. Ήταν οι Βασίλης Παπαδέλλης ή Χάρος και Σταύρος Καζάκος από την Πηγή, Θανάσης Στεφάνου από την Κώμη, Βασίλης Καλαντζής, Κώστας Πηγάσης και Στρατής Τσουκαρέλλης από την Αγιάσο. Οι υπόλοιποι εφτά σύντροφοί τους (Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Διαμαντής, Δημήτρης Δεδίτσης, Λευτέρης Παπαθανασίου, Κυριάκος Πασχαλιάς, Γιάννης Τσουλέλλης και ο Θρασύβουλος Μπούσδος) γλίτωσαν από το φονικό βαριά τραυματισμένοι και ξεθάφτηκαν με κόπο από τα ερείπια κι έφυγαν στο βουνό. Την επόμενη μέρα, οι νεκροί ξεπαραχώθηκαν από τα συντρίμμια, και μεταφέρθηκαν πίσω από το νεκροταφείο του χωριού Ίππειος όπου και θάφτηκαν πρόχειρα.

Έκτοτε και μέχρι το θάνατο της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Τσερκέζα παρέμενε φυλασσόμενη μέσα στο κτήριο της Χωροφυλακής στη Μυτιλήνη.

ΣΧΟΛΙΑ (42)

Ο.Ε

Ε, όχι και τού "δημοκρατικού στρατού?"Καλό ταξίδι και να αισθάνεται όμορφα στους κόλπους τού τού Λένιν, τού Τρότσκι και τού Στάλιν. Εμείς, οι χριστιανοί, προτιμούμε τους κόλπους τού Αβραάμ, τού Ισαάκ και τού Ιακώβ. Ποιοι περνάνε καλύτερα? μας είναι ακόμα άγνωστο...

Victor

Ευτυχώς για μας ηττήθηκε ο αντιδημοκρατικός στρατός.

Ρουλέτας

Πολεμησε εναντίον Ελληνων γνήσιο παιδι της Λέσβου δεν θελουν τους Έλληνες προτιμουν την Μπουργκα

ΔΣ = τρομοκρατες της εποχής

Αυτό το περί δημοκρατικού στρατού σε ένα εμφύλιο σταματήστε το . Εμφύλιος ήταν, και πολεμούσαν αδελφός εναντίον αδελφού. Το δημοκρατικός στρατός είναι μπούρδες. Οι άλλοι δηλαδή τι ήταν, ο νόμιμος στρατός της χώρας τι ήταν. Σήμερα θα τους έλεγαν αυτούς που πολεμάνε εναντίον νόμιμου στρατού της χώρας τους , λένε τρομοκράτες, τέτοιοι ήταν αν κρίνουμε αυτά που έκαναν με δολοφονίες με εκτελέσεις. Όχι πως και οι άλλοι δεν έκαναν εγκλήματα αλλά μπροστά στους τρομοκράτες , αυτοί ήταν νηπιαγωγείο. Οι αντάρτες όταν συλλάμβαναν στρατιώτες τους εκτελούσαν αμέσως , εκτελούσαν τους μπουραντάδες όπως τους έλεγαν, αντίθετα ο νόμιμος στρατός όταν συλλάμβανε αντάρτες τους φυλάκιζε τους πήγαινε στο δικαστήριο για να απολογηθούν , κάτι που οι άλλοι δεν έκαναν. Οι ίδιοι το ομολογούν.

Έχασε η Πόλη πέταλο...

1ον)Περιμενω ένα άρθρο για τους Ελληνες που έσφαξε ο κατσαπλιας και η συμμορία του. 2ον)ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΡΚΕΖΑ. Έπρεπε να υπάρχει άγαλμα της στο νησί.

ο ποντιος

δημοσιογραφοι του κ...., απο ιεκ του πατερα τους το 50 δεν υπηρχαν γερμανοι συριζαιε ε συριζαιε

Κώστας Διαμαντης

Μια άλλη ενδιαφέρουσα και ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Κώστα Διαμαντη (ο οποίος αναφέρεται στο κείμενο και ήταν εκ των διασωθέντων από το σπίτι της Τσερκεζας). Αυτός με έναν άλλο αντάρτη βρισκόταν στο βουνό μέχρι το 1952. Μια μέρα ο δεύτερος σκότωσε τον Διαμαντη ενώ κοιμόταν, τον αποκεφάλισε και με τις «αποδείξεις» ανα χείρας παραδόθηκε στις αρχές.

Ένα βαρίδι λιγότερο

Κανένα άρθρο για τα θύματα του θα γράψετε ή μήπως μέχρι το 1950 πολεμούσε τους Γερμανούς;

να τι φταιει για τα χαλια μας

η ικανη αριστερα κι η ανικανη δεξια. Καταδικαστηκε σε θανατο αλλα πηρε χαρη και μετα την αμνηστια απελευθερωθηκε!!!!! γιατι?ειπε καμμια συγνωμη μηπως????? τωρα ειναι πια αργα

τσιου

Γιατί ζητήσατε συγνώμη εσείς;

;

Η διαλυμένη μεταπολεμική γερμανια δεν έδωσε άφεση αμαρτιών στους ναζιστές, στα πλαίσια μιας δήθεν εθνικής συμφιλιωσης..στην διαλυμένη μεταπολεμικη Ελλάδα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο με τους κομμουνιστες..θαυμάστε τα αποτελέσματα...υγ:1. μόνο στην Ελλάδα θα κάναμε άρθρο υπέρ των προδοτων..2. όταν ο αρχηγός τους στην αρχή του 2018, λέει οτι αν γίνει πολεμος στην Ελλάδα, το κκε θα βγάλει τα δικά του όπλα ενάντια στη καπιταλιστική?? τάξη ή όπως αλλιώς το λένε αυτοι, κλείνοντας το μάτι σε μια επανάληψη της ιστορίας, και ΟΛΑ τα κόμματα και τα μέσα κανουν λες και δε συνέβη τίποτα και δεν επεμβαίνει ΚΑΝΕΙΣ, (που θα πρεπε να χαμε μια σειρά ενεργειών αμέσως μετά από τέτοιες δηλώσεις) τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει απώτερο σχέδιο εξόντωσης της ελλαδας που το σιγονταρουν όλοι..3. θαυμάστε το σημερινό τους λόγο, και όποιος δεν έχει εύλογες απορίες, ή κρύβει δόλο ή είναι αγαθός..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

periptero_bakogiannis_art

«Να κάνουν τον σταυρό τους να μην βγω δήμαρχος» η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - Βανδαλισμοί από υποστηρικτές του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη που έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Χημικά από την αστυνομία στη Σταδίου

24
poreia_koufodinas_art

Περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στη Σταδίου - Χυδαία συνθήματα για τον Παύλο Μπακογιάννη-  Σε εξέλιξη αυτή την ώρα πορείες αλληλεγγύης για τον πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

3
dolofonia-hania_main01

Βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφει καρέ-καρέ τη δολοφονία του  Κωνσταντίνου Κατσουλάκη μέσα στο μίνι μάρκετ του - Η αγωνία των πελατών όταν βλέπουν τον ένοπλο να έχει εισβάλει - Η προσπάθεια του θύματος να γλιτώσει από τον δολοφόνο που τον πυροβολεί πισώπλατα

9