To «Μαζί για το Παιδί» μοίρασε «χαμόγελα» στην ακριτική Λέρο

To «Μαζί για το Παιδί» μοίρασε «χαμόγελα» στην ακριτική Λέρο

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» επισκέφθηκε τη Λέρο και προσέφερε στήριξη σε παιδιά και οικογένειες – Βασικό πρόβλημα η έλλειψη κονδυλίων και υποδομών σε ένα από τα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας

mgtp_eksw
Παπούτσια και σχολικά είδη σε μαθητές, φορητούς υπολογιστές σε σχολεία και εξοπλισμό στους παιδικούς σταθμούς ήταν ανάμεσα στα «δώρα» που πρόσφερε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν τη Λέρο για το διάστημα από 11 έως 14 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο στήριξης απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.

Η επιλογή της Λέρου δεν ήταν τυχαία, καθώς έχει δεχθεί κύμα προσφύγων, ενώ πρόσφατες είναι οι παρεμβολές των Τούρκων ψαράδων. «Είναι ένα μέρος πανέμορφο, αλλά δεν έχει τον τουρισμό που του αξίζει, ενώ είναι ακριτικό νησί, χωρίς ιδιαίτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές», εξηγεί στο protothema.gr o Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης και Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας, που βρέθηκε στο νησί.

Υλική βοήθεια και σεμινάρια και γονείς

«Πριν μεταβούμε στη Λέρο, υπήρξε επαφή της οργάνωσης με το Κέντρο Κοινότητας Λέρου, και ρωτήσαμε τι χρειάζονται, τόσο σε υλικό επίπεδο όσο και εκπαιδυτικό και ψυχοεκπαιδευτικ», εξηγεί στο protothema.gr ο κοινωνικός λειτουργός του «Μαζί για το Παιδί», Γιάννης Ματαλιωτάκης, μέλος της αποστολής.

Μετά την καταγραφή η Ένωση μετέβη στο νησί, με τη βοήθεια της Aegean. Στις αποσκευές της είχε παπούτσια TOMS για παιδιά που στηρίζονται από την κοινωνική υπηρεσία του νησιού, 27 φορητούς υπολογιστές για τα σχολεία και το τμήμα νοσηλευτικής, χορηγία της εταιρείας Accenture και εξοπλισμό στους παιδικούς σταθμούς του νησιού, χορηγία της Mothercare. Επίσης, προσέφεραν σχολικά είδη, δωρεά των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών. Το επόμενο διάστημα, η Ένωση θα προμηθεύσει δυο από τα δημοτικά σχολεία του νησιού με πολυμηχανήματα χορηγία του Ομίλου ΟΤΕ.


Κλείσιμο
mgtp_papoutsia
Οι εκπρόσωποι του «Μαζί για το Παιδί» μοιράζουν παπούτσια TOMS σε παιδιά που το έχουν ανάγκη 


«Νιώθουν παραμελημένοι και διψούν για γνώση»

Επίσης, η Ένωση πραγματοποίησε ομιλίες και σεμινάρια για τον διαβήτη, τον αυτισμό και τις μαθησιακές δυσκολίες, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ διοργανώθηκαν σεμινάρια με θέμα την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR).

«Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Εμφανίστηκαν περισσότεροι γονείς από όσους είχαν δηλώσει συμμετοχή. Οι άνθρωποι της Λέρου διψούν για γνώση, αλλά νιώθουν παραμελημένοι» επισημαίνει ο κ. Μπαρτσόκας.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν βασικές ανάγκες όσον αφορά σε εκπαιδευτικά θέματα. Για παράδειγμα, είναι δύσκολη η παράλληλη στήριξη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με αυτισμό. Οι γονείς είναι ικανοποιημένοι από το διδακτικό προσωπικό, όμως σε περιπτώσεις ειδικής αγωγής, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις», εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Ματαλιωτάκης.

Εξίσου δύσκολη είναι και η διάγνωση τέτοιων προβλημάτων. «Εκτός του ότι στο σχολείο δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη, σκεφτείτε τις δυσκολίες για τη διάγνωση μαθησιακών προβλημάτων σε ένα παιδί. Χρειάζεται να μεταβεί σε μεγάλο αστικό κέντρο, με ό,τι συνεπάγεται σε κόστος, χρόνο, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία», σημειώνει ο κοινωνικός λειτουργός. Το πιο κοντινό κέντρο είναι η Κάλυμνος, ενώ στην Αθήνα, ο χρόνος αναμονής για να κλείσουν ραντεβού ξεκινά από 3 έως 6 μήνες.

mgtp_bartsokas

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί» και Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας


Η Λέρος αντιμετωπίζει τα προβλήματα μιας κλειστής κοινωνίας


Βασικό ζήτημα που έδειξε ότι απασχολεί τους γονείς είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την παραμέληση, την παιδική κακοποίηση ή το bullying.

«Σε μια κλειστή κοινωνία, όλοι γνωρίζονται με όλους. Οπότε υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να γίνει σωστή διαχείριση τέτοιων προβλημάτων, καθώς τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Εμείς, πέρα από τη Γραμμή 115 25 της οργάνωσης, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με στόχο τη δικτύωση και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά», σημειώνει ο κ. Ματαλιωτάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης