Υπόθεση Siemens: Πλήρη άγνοια για τα «μαύρα ταμεία» λένε ότι είχαν οι κατηγορούμενοι

Υπόθεση Siemens: Πλήρη άγνοια για τα «μαύρα ταμεία» λένε ότι είχαν οι κατηγορούμενοι

Μαύρα... μεσάνυχτα λένε ότι είχαν για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, δύο εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο, η οποία συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην έκδοση απόφασης

siemens
Στην απολογία του στο δικαστήριο, ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens, Heinrich von Pierer, ανέφερε πως δεν γνώριζε κάτι για το... παραλογιστήριο που τηρούσε η εταιρεία, την οποία διοικούσε επί σειρά ετών. Μάλιστα, ο εν λόγω κατηγορούμενος ταξίδεψε αυθημερόν στην Αθήνα για να παραστεί στο δικαστήριο και να απολογηθεί για τις κατηγορίες που του έχει αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη.

«Δεν ήξερα τίποτα, δεν μου είπε κανείς τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Pierer και, όταν ρωτήθηκε από την έδρα για το όνομά του που περιλαμβάνεται στα ημερολόγια Χριστοφοράκου κατά την ημερομηνία 21 Ιανουαρίου του 1997, μαζί με το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, απάντησε: «Ποιός ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι, δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από τον Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο».

Ο ίδιος σημείωσε πως είχε συμβάλει στο να δοθεί εντολή για έρευνα στην Debevois and Plimpton και επισήμανε: «Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχους), εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Για «κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική εταιρεία να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν» προορίζονταν τα χρήματα στους λογαριασμούς που ο ίδιος διαχειρίζονταν, υποστήριξε στην απολογία του ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση Ηλίας Γεωργίου, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens.

Εισαγγελέας: Έχετε αναφερθεί σε δαπάνες για αφανείς σκοπούς και υπηρεσίες. Τι εννοούσατε;

Κατηγορούμενος: Την συλλογή πληροφοριών για τον ανταγωνισμό και για φιλοξενίες. Κάναμε κατασκοπεία στους ανταγωνιστές. Αυτά ξέρω, εγώ δεν αποκλείω τίποτα

Εισαγγελέας: Εσείς δεν αποκλείετε ότι δίνονταν και δωροδοκίες; Πώς εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl που μιλάει και για σας....

Κατηγορούμενος: Αυτά τα έλεγε και ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία..

Εισαγγελέας: Εκτός αυτή του Μαντέλη...

Κλείσιμο
Κατηγορούμενος: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς πρέπει να ξέρει και εγώ δεν ήξερα για τι ήταν τα χρήματα... Και εσείς το λέτε εύκολα.... Μου κάνει κατάπληξη που το λέτε αυτό.

Εισαγγελέας: Δεν έχω ευκολία. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις..

Κατηγορούμενος: Μην μου προσάπτετε κάτι.

Εισαγγελέας: Σας το έχουν προσάψει δύο δικαστήρια. Γιατί σας επικαλείται ο Niedl; Λέει ψέματα;

Κατηγορούμενος: Για μένα λέει ψέματα. Τα χρήματα ήταν για ανάγκες της εταιρείας.

Ο Χριστοφοράκος

Δια της συνηγόρου του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος -που είναι ο μεγάλος απών της δίκης, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται στη Γερμανία- υποστήριξε πως τα περιβόητα ημερολόγιά του, όπου αναγράφονται τα ραντεβού του με πολιτικά και μη πρόσωπα, έχουν παρερμηνευθεί. Μάλιστα, έθεσε στο δικαστήριο πάντα μέσω της υπεράσπισής του, ζήτημα δεδικασμένου, λέγοντας πως για τα ίδια πραγματικά περιστατικά έχει δικαστεί και καταδικαστεί από το Ειρηνοδικείου Μονάχου.

Η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες και των υπολοίπων κατηγορουμένων της πολύκροτης υπόθεσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης