Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τη Siemens

Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τη Siemens

Παν. Βουρλούμης: Δεν ασχολήθηκα με δωροδοκίες, είχα σοβαρότερα θέματα, το ανέθεσα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ

Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τη Siemens
Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ο πρώην πρόεδρος και διευθυντών σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτης Βουρλούμης. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο ίδιος ανέφερε ότι είχε σοβαρότερα θέματα να επιλύσει εκείνη την περίοδο και ότι τυχόν δωροδοκίες ήταν μια «παρωνυχίδα». «Είχα αναθέσει το θέμα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε σήμερα ως πρώτος μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ σήμερα στο δικαστήριο πήραν το λόγο και κατηγορούμενοι οι οποίοι δια των συνηγόρων τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και συγκεκριμένα τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας αλλά και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.  Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Διον. Γκούσκου, συνηγόρου υπεράσπισης του άλλοτε "στρατηγού της Χαριλάου Τρικουπη", Θόδωρου Τσουκάτου. Ανέφερε ο κ. Γκούσκος σχετικά με την υπόθεση του 1 εκ μάρκων που ο εντολέας του κατηγορείται ότι έλαβε από την Siemens: «Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε από την προκαταρκτική εξέταση ο κ. Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας από κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων».

Τώρα, στην κατάθεση του ο κ. Βουρλούμης -πρόεδρος του ΟΤΕ, στα τέλη του 2006 τόνισε, πως έμαθε για τις αποκαλύψεις  ότι η Siemens χρημάτιζε στελέχη του ΟΤΕ. Κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σικατσεκ. Πήγαμε  με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία από ότι έχω μάθει».

Κλείσιμο
 Πρόεδρος: Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;
Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο ότι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ, μάλιστα είχε πει 50 με 75.

Στην κατάθεσή του ο κ. Βουρλούμης αναφέρθηκε στη σύμβαση για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με προμηθεύτρια εταιρία τη Siemens. Όπως είπε η σύμβαση αυτή υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 «διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, αυτό όμως είναι μια δικιά μου εικασία για το ότι υπογράφηκε τότε».

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και πρόσωπα που ενδεχομένως έλαβαν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είχε...σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και είχε αναθέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν;  Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;
Μάρτυρας: Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από  τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα από έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό.
Εισαγγελέας: Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.
Μάρτυρας: Ναι, εικάζω.
Εισαγγελέας: Πως το εννοείται;
Μάρτυρας: Όταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.
Σύνεδρος: Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;
Μάρτυρας: Δεν έκανα καμία έρευνα
Σύνεδρος: Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχών δωροδοκήθηκαν; Είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.
Μάρτυρας: Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Σήμερα, στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης ενώ η κατάθεση του επίσης δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου θα πραγματοποιηθεί τελικά στις επόμενες συνεδριάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης