Φυλάκιση τεσσάρων ετών στις δύο Βουλγάρες που βανδάλιζαν μουσεία

Φυλάκιση τεσσάρων ετών στις δύο Βουλγάρες που βανδάλιζαν μουσεία

Το Δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλλει φυλάκιση τεσσάρων ετών για παράβαση του νόμου αρχαιοτήτων στις δύο γυναίκες που έριχναν λάδι σε αρχαιότητες - «Με καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα» είπε στο δικαστήριο η πρώτη κατηγορούμενη

voulgares_mouseia
Το...Άγιο Πνεύμα επικαλέστηκε προκειμένου να δικαιολογήσει τις παράνομες πράξεις της – τις επιθέσεις σε αρχαιότητες με λάδι – η μια εκ των δυο γυναικών που είχαν συλληφθεί επειδή βανδάλισαν εκθέματα σε τρία μουσεία της Αθήνας (Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη και Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).

Σήμερα, οι δυο γυναίκες κάθισαν στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκειμένου να δικαστούν για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

«Θέλαμε να ξορκίσουμε το κακό»

Αν και οι δυο κατηγορούμενες υποστήριξαν στις απολογίες τους στο δικαστήριο πως με τις πράξεις τους δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν φθορές στις αρχαιότητες – μόνο να εξορκίσουν το κακό όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν – το δικαστήριο καταδίκασε έκαστη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, μετατρέποντας όμως την ποινή σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Παράλληλα, με την απόφασή του το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση υπό τους εξής περιοριστικούς όρους και για τις δυο κατηγορούμενες: Της εμφάνισης τους μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αλλά και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Με καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα»

Στην απολογία της στο δικαστήριο, η πρώτη κατηγορούμενη κρατώντας την Αγία Γραφή στα χέρια της ανέφερε πως δεν είχε σκοπό να βανδαλίσει και πως επέλεξε τα μουσεία που «επισκέφθηκε» για να ρίξει λάδι στις αρχαιότητες, υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος.


«Δεν είχα σκοπό να βανδαλίσω. Πήγαμε στα μουσεία που λέτε. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα. Είμαι χωρισμένη 20 χρόνια» είπε η κατηγορουμένη και προσέθεσε: «Η μεγάλη κόρη μου είναι στη Νορβηγία και η μικρή εδώ και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού. Έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες».


Κλείσιμο
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε την κατηγορουμένη για το εάν έχει επισκεφθεί και άλλους χώρους με αρχαιότητες. «Όπου πηγαίνω με καθοδηγεί το Άγιο Πνεύμα» ήταν η απάντηση της κατηγορουμένης, η οποία είπε στο δικαστήριο πως γνωρίστηκε με την συγκατηγορούμενή της σε γυμναστήριο στο Χολαργό, όπου και οι δυο εργάζονταν ως καθαρίστριες.

«Βάζαμε ηλιέλαιο που ήταν πιο φτηνό»


Από την πλευρά της η δεύτερη κατηγορουμένη στην απολογία της ανέφερε πως η συγκατηγορουμένη της, της χάρισε την Αγία Γραφή και της πρότεινε να πάνε στα μουσεία να βάλουν λάδια σε μνημεία για να φύγει το κακό! Ανέφερε με δάκρυα στα μάτια η κατηγορουμένη: «Μου το είπε η Μαρία που το διάβασε στο βιβλίο, ότι πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε (σ.σ. ηλιέλαιο), γιατί το άλλο από τις ελιές είναι πιο ακριβό»!


Για ακραία και νοσηρή θρησκοληψία έκανε λόγο ο εισαγγελέας

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για μια από τις περίεργες υποθέσεις που έχουν φτάσει σε δικαστική αίθουσα και μιλώντας για ακραία και νοσηρή θρησκοληψία εκ μέρους των δυο γυναικών, ζήτησε να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

«Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ότι έκαναν. Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας και νοσηρής θρησκοληψίας. Οι γυναίκες αυτές συγχέουν πράγματα. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχες τις δυο κατηγορούμενες σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Πώς περιέγραψαν υπάλληλοι του μουσείου τους βανδαλισμούς

Είχε προηγηθεί, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η ανάγνωση των καταθέσεων υπαλλήλων των μουσείων στις οποίες περιγράφονται οι βανδαλισμοί. «Η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησαν είχε αφήσει σημάδια. Στον ξύλινο σταυρό έκανε ζημιά και άφησε λεκέ σε μάρμαρο» ανέφερε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου ενώ σύμφωνα με καταθέσεις άλλων υπαλλήλων εκθέματα από ξύλο φαίνεται να έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης