Γιάννης Καπάκης: Δεν ήμουν στην Άνδρο την ημέρα της τραγωδίας

Γιάννης Καπάκης: Δεν ήμουν στην Άνδρο την ημέρα της τραγωδίας

Τι λέει στην ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας - Τι λένε παράγοντες του νησιού

kapak

Σε διάψευση της είδησης, ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης βρισκόταν στο νησί του, την Άνδρο, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά στην Ανατολική Αττική, προχώρησε η Γενική Γραμματεία με ανακοίνωσή της.
Όπως σημειώνεται, ο κ.Καπάκης αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή ”Αέρας” στα Γεράνεια Όρη, ήταν παρών στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου και παρέμενε συνεχώς μέχρι και την επόμενη ημέρα. Δημοσιεύεται μάλιστα φωτογραφία που απαθανατίζει στο επιχειρησιακό κέντρο τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και ακόμη ένα επιτελικό στέλεχος της Πυροσβεστικής.

Με την ανακοίνωση αυτή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε την δικηγόρο Σοφία Νικολάου, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Παρασκευής, είπε: “Βάσει νόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποτρέψει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, να είναι παρών μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση και να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Εκείνος όμως βάσει πληροφοριών ήταν στην Άνδρο”.
Το protothema μετέδωσε την είδηση κρατώντας αποστάσεις. “Καταγγελία: Ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Άνδρο την ώρα της τραγωδίας;”, ήταν ο τίτλος της είδησης όπως αναρτήθηκε, με το ερωτηματικό στο τέλος να υποδηλώνει την ανάγκη να απαντηθεί η καταγγελία.

Αυτό όμως που δεν διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην ανακοίνωσή της, ήταν το πού βρισκόταν ο επικεφαλής της το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε της φονικής πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Γιάννης Καπάκης βρισκόταν στο νησί της Άνδρου, από όπου αναχώρησε με πλοίο το βράδυ της Κυριακής και επέστρεψε στην Αθήνα.
Δηλαδή αν και όλοι γνώριζαν ότι το επόμενο πρωί ο βαθμός επικινδυνότητας θα ήταν 4 λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αντί να είναι στο γραφείο του και να σχεδιάζει πώς θα αντιμετωπίσει το σοβαρό ενδεχόμενο μιας μεγάλης φωτιάς, ήταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Άνδρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών παραγόντων μάλιστα, έδωσε το παρών το βράδυ του Σαββάτου στα εγκαίνια του Ιδρύματος Κυδωνιέως. Να σημειώσουμε ότι ο κ.Καπάκης είναι επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολίτευσης με την ονομασία “Η Άνδρος της ζωής μας”.

“Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη” δήλωνε 4 ημέρες πριν τον πύρινο εφιάλτη

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη φονική φωτιά, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ήταν καλεσμένος στην ΕΡΤ1, όπου δήλωνε με σιγουριά το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη πυρκαγιά.
Αφού πρώτα παραδέχθηκε ότι μέχρι τότε δεν είχαμε καεί λόγω του βροχοπτώσεων του καλοκαιριού, λέγοντας χαρακτηριστικά “είχαμε πάρα πολλές βροχοπτώσεις μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τόσες πολλές πυρκαγιές και κυρίως να έχουμε σχεδόν μηδενικές καμένες εκτάσεις”, στη συνέχεια ο κ.Γιάννης Καπάκης εξήρε την ετοιμότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. “Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη”, “έγινε μια πολύ σκληρή και συστηματική δουλειά όλο το χειμώνα”, “πιστεύω ακράδαντα ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο πολύ καλύτερα και από πέρυσι και από τα προηγούμενα χρόνια”, “έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και σε μισθωμένα και σε εθνικά” ήταν μερικές από τις φράσεις του, ενώ η εκπομπή της ΕΡΤ1 πρόβαλλε τα νέα σποτ της Γενικής Γραμματείας τα οποία συμβουλεύουν τους πολίτες πώς πρέπει να αντιδράσουν αν απειληθούν από τη φωτιά.


Κλείσιμο
Η συνέντευξη του Γ.Γ.Π.Π. στις 19 Ιουλίου








Η πλήρης ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Διάψευση συκοφαντικών ισχυρισμών που αναπαράγονται άκριτα από το ηλεκτρονικό μέσο www.protothema.gr με τίτλο «Καταγγελία: Ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Άνδρο την ώρα της τραγωδίας;»
Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μέσο ανήρτησε το εν λόγω ψευδέστατο και συκοφαντικό άρθρο, όχι μόνο δίχως να διασταυρώσει, ως όφειλε, τη δήθεν «καταγγελία» με ένα απλό τηλεφώνημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, αλλά δίχως και να μπει στον «κόπο» να δει τις δημοσιευμένες από την τηλεόραση εικόνες και στιγμιότυπα, από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη ήταν παρών στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου και παρέμενε συνεχώς μέχρι και την επόμενη ημέρα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι μοναδικός σκοπός του εν λόγω δημοσιεύματος δεν ήταν να ενημερωθεί το κοινό, αλλά η συκοφάντηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης