Καταγγελία: Ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Άνδρο την ώρα της τραγωδίας;

Καταγγελία: Ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Άνδρο την ώρα της τραγωδίας;

Βαρύτατες ευθύνες βαραίνουν τους αρμόδιους τις πολιτείας, καταγγέλλει  η δικηγόρος Σοφία Νικολάου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6

kapakis
Σε μια σημαντική καταγγελία που αφορά στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ο οποίος φέρεται να ήταν στην Άνδρο την ώρα που εκτυλισσόταν η εθνική τραγωδία των φονικών πυρκαγιών στην χώρα μας, προχώρησε σήμερα η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6.

«Υπάρχει νόμος του 2002 που ουσιαστικά ορίζει τι πρέπει να κάνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο οποίος είναι ο συντονιστής αυτών των καταστάσεων, και εξειδικεύεται αργότερα με υπουργική απόφαση. Είναι το γνωστό Σχέδιο Ξενοκράτης. Εκεί ορίζεται τι ακριβώς πρέπει να κάνει κάθε υπουργείο... Βάσει νόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποτρέψει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, να είναι παρών μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση και να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Εκείνος όμως βάσει πληροφοριών ήταν στην Άνδρο» αποκάλυψε η δικηγόρος, μιλώντας στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο.

Αν η πληροφορία αυτή ευσταθεί, γεννώνται εύλογα δεκάδες ερωτήματα για τους λόγους που δεν ήταν παρών ο κ. Καπάκης στο σημείο της τραγωδίας. Επίσης και αποκαλύπτεται το μέγεθος της ασυνεννοησίας και της έλλειψης σχεδίου που φαίνεται ότι χαρακτήριζε την αντίδραση της πολιτείας, τις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταστροφής.

Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στις βαρύτατες ευθύνες που φέρουν τα στελέχη της Κυβέρνησης, τα οποία παρουσιάζουν την τραγωδία που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες με τις φωτιές στην Αττική σαν ένα είδος «μαζικής αυτοκτονίας», για την οποία είναι υπεύθυνα... τα θύματα.

«Δεν μπορώ να ακούω τον κ. Καμμένο να λέει ότι φταίνει οι κάτοικοι επειδή είχαν χτίσει αυθαίρετα. Αυτό που προσπαθούν να κρύψουν είναι ότι δεν είχαν συντάξει ποτέ ούτε σχέδιο για την αποτροπή της πυρκαγιάς, ούτε έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων, ούτε σχέδιο εκκένωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων η δικηγόρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης