Ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος εξηγεί τι συνέβη με τους ανέμους που συνέβαλαν στην εξάπλωση των φονικών πυρκαγιών

liak_009

Η  ισχυρή οριζόντια θερμοβαθμίδα οδήγησε στην καθ' ύψος ενίσχυση του (γεωστροφικού) ανέμου

Ο κορυφαίος Έλληνας μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος δίνει τη δική του ερμηνεία σχετικά με την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς και τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν τη Δευτέρα στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και στην Κινέτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζιακόπουλος εξηγεί ότι τη Δευτέρα πέρασε από την Ελλάδα ένα ψυχρό μέτωπο με κατεύθυνση ΝΔ - ΒΑ. Με τη διέλευση του μετώπου αυτού οι ΒΔ άνεμοι στην περιοχή του Κορινθιακού ενισχύθηκαν λόγω καναλισμού, γεγονός που συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στην υπήνεμη πλευρά των Γερανείων Ορέων, όπου και ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κινέττα, ο ΒΔ άνεμος πήρε τη μορφή αεροκαταρράκτη και ως τέτοιος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο.

Στην περίπτωση της περασμένης Δευτέρας υπήρξε και ένας άλλος παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση της έντασης των ανέμων όχι μόνο στην περιοχή της Κινέτας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή τους πάνω από την Αττική. Αυτός ήταν η  ισχυρή οριζόντια θερμοβαθμίδα που οδήγησε στην καθ ύψος ενίσχυση του (γεωστροφικού) ανέμου.

Ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος καταλήγει ότι κατά τη γνώμη του, η μεταφορά ορμής από τις ανώτερες προς τις κατώτερες ατμοσφαιρικές στάθμες ήταν η κύρια αιτία να ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι, πράγμα που εξηγεί και το γεγονός ότι στη στάθμη των 850 (1500-1600 μέτρα) πάνω από τον Κορινθιακό παρατηρήθηκαν εντάσεις ανέμου περί τους 45 κόμβους.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Καντο λιανά

Θα μπορούσατε, ως δημοσιογράφοι, να μας πείτε σε απλά ελληνικά τι εννοεί ο καθηγητής αντί να αντιγράψετε κατά λέξη τα ακαταλαβίστικα που είπε;

κοινη λογικη

Φυσαγε πολυ...το καταλαβες τωρα?

Εθνοφυλετιστής

Zιακόπουλος, Ζιάκας < zhakë-a το χοντρό ύφασμα από κάνναβη, χόντρη πατσαβούρα. Άλλος Αλβανόσπορος. Πως να πάει μπροστά ο τόπος με τέτοιους;

koula

Γιατί δεν ρωτάνε τι ζωζώ να τους εξήγηση μια και το έζησε το γεγονότω

xm

Η ίδια η φωτιά δημιουργεί τον τυφώνα σύμφωνα με το ισοζύγιο ενέργειας. Δηλαδή η χημική ενέργεια από την καύση των εύφλεκτων υλικών μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του περιβάλλοντα αέρα, άρα δυνατό αέρα, που στροβιλίζεται με τεράστια ταχύτητα και διαδίδει έτσι την φωτιά. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο εκτός από την εξάντληση των εύφλεκτων υλικών. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και στους κινητήρες των αεροπλάνων τύπου Jet.

George

Αυτά δεν μπορούν να τα λένε οι μετεωρολόγοι στα κανάλια που λένε τον καιρό; Λένε ένα σωρό ανοησίες και δεν λένε τα χρήσιμα. Όπως πριν κάποια χρόνια που είχε περάσει μίνι τυφώνας από την Ελλάδα και πνίγηκαν τόσοι άνθρωποι. Ήταν ταμπού να πούνε τις λέξεις "έρχεται τυφώνας, προφυλαχθείτε". Μόνο να χαμογελάνε ξέρουν στην κάμερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katal09

Οι γονείς τονίζουν ότι οι μαθητές παραμένουν στον σχολικό χώρο πέραν της μίας ώρας από τη λήξη των μαθημάτων, ενώ στα «προβλήματα» προστέθηκε και αυτό της απροειδοποίητης αλλαγής της ώρας διέλευσης του λεωφορείου

thes_metro_main

Στον χώρο πρόκειται να μεταφερθεί τις επόμενες εβδομάδας ο πρώτος συρμός του μετρό από την Ιταλία και στη συνέχεια ορισμένοι ακόμη, με τους οποίους θα ξεκινήσουν δοκιμές αρχικά στον χώρο του αμαξοστασίου και στη συνέχεια και εκτός

dei

Από 1ης Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10% - Τσεκούρι και στην έκπτωση προπληρωμής - Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ «πανηγυρίζει» επειδή δεν έγιναν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος!

10
nkosmos0

Το ψυχολογικό - συναισθηματικό προφίλ της μάνας που πέταξε το παιδί της από το μπαλκόνι πριν αυτοκτονήσει προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι αρχές για να εξηγήσουν την αδιανόητη τραγωδία - Προβληματίζουν οι μαρτυρίες ότι ήταν ήρεμη πριν πέσει στο κενό και περιμένουν απαντήσεις από το άμεσο περιβάλλον της

4