Ακρόπολη: Ουρές από τουρίστες πριν κλείσει λόγω... καύσωνα

akropoli01-mesa

Και σήμερα ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος κλείνει στις 14:00, με τον υδράργυρο να μην έχει ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου - Η αργοπορημένη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού- Ταλαιπωρία και απογοήτευση για τους επισκέπτες στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου

Στο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και του Θεάτρου του Διονύσου, λόγω καύσωνα, προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, Κυριακή και Δευτέρα, επικαλούμενο την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Ήδη, αυτή την ώρα, τουρίστες έχουν σχηματίσει ουρές στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με την ελπίδα να είναι από τους τυχερούς και να προλάβουν να μπουν μέσα για να ανέβουν στον ιερό βράχο, πριν κλείσουν οι πόρτες. 

Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι από την απόφαση να κατέβουν τα ρολά, τη στιγμή μάλιστα που ο αέρας που φυσά καθιστά υποφερτούς τους 36 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις εκείνες, που επισκέπττες δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να επισκεφθούν το εμβληματικό αρχαιολογικό μνημείο, αφού είτε τελιεώνουν οι διακοπές τους στην Ελλάδα, είτε αναχωρούν για άλλους προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας. 

Το υπουργείο ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι «για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, και σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου κλείνει για το κοινό στις 14:00».

«Οι επισκέπτες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από το διαδίκτυο, παρακαλούνται να προσέλθουν στα εκδοτήρια προκειμένου να το αντικαταστήσουν με άλλο, σε ημερομηνία της αρεσκείας τους».

Η είδηση πέρασε χθες στα «ψιλά» γράμματα, ωστόσο,  δεν γίνεται να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι για δεύτερη ημέρα, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, η Ακρόπολη θα κλείσει νωρίτερα, με την θερμοκρασία στο κέντρο σήμερα να μην ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου.
Ακρόπολη - ουρές (1)


akr01
akr02
akr03Αναστάτωση στα γκρουπ τουριστών - Ουρές και την Κυριακή έξω από τα εκδοτήρια 


Οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια ενημερώθηκαν, μάλλον ξαφνικά την Κυριακή από το υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3850/10, που αναφέρει ότι σε ανοιχτούς χώρους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από θερμική καταπόνηση, και επομένως, νομίμως «μπορούν να μεταθέτουν την εργασία τους»!

Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται επίσης ότι ο καύσωνας απειλεί και τους τουρίστες με λιποθυμίες.
Ακρόπολη - ουρές (2)

Το παράδοξο (και παράλογο), ωστόσο, είναι ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασε τους 36 με 37 βαθμούς χθες, όπως διαπιστώθηκε και από τις επίσημες μετεωρολογικές ιστοσελίδες και, επομένως, η χρήση του αναφερόμενου νόμου, ίσως να μην ευσταθεί...

Δείγμα της προχειρότητας στην έκδοση της απόφασης αποτελεί το γεγονός ότι σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, όπως στην Αρχαία Αγορά, που λόγω θέσης συγκεντρώνει υψηλότερη θερμοκαρία, δεν υπήρξε καμιά απαγόρευση και οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Η απόφαση προκάλεσε και προκαλεί τεράστια προβλήματα στα τουριστικά γραφεία και τους ξεναγούς, που έχουν προγραμματισμένα γκρουπ για την Ακρόπολη μετά τις 2 το μεσημέρι σήμερα και βέβαια οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι τουρίστες που ήρθαν από τα πέρατα της γης για να δουν την Ακρόπολη και οι περισσότεροι πιθανότατα θα φύγουν χωρίς να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους (όνειρο ζωής για τους περισσότερους), καθώς ολοκληρώνεται το ταξίδι τους.
akropoli02
akropoli03


Να σημειωθεί ότι στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο έχει βρεθεί τρόπος, έτσι ώστε να είναι ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, κάτι που είναι χρέος της Πολιτείας να κάνει και στην Ακρόπολη.

Οι ξεναγοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, πέρυσι, που πάλι απροειδοποίητα ξεναγοί και τουρίστες βρήκαν κλειστές τις πόρτες αρχαιολογικών χώρων, λόγω καύσωνα,  με επιστολή της στην Υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, τόνιζε:

«Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες.Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν.Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως...».

akropoli_oures
Ουρές τουριστών στην Ακρόπολη απο το μεσημέρι της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ (82)

WC SYRIZA

EINAI MIA ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ''ΚΑΥΣΩΝΑ'' ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ .... !!!!!

Cee Vee

Ξεφτίλα. Το καρκίνωμα της χώρας είναι το Δημόσιο. Αν δεν τιθασευτεί αυτή η Λερναία Ύδρα δεν υπάρχει σωτηρία για τη χώρα. Αυτός που ξεκίνησε την ψηφοθηρία δημιουργώντας θέσεις εργασίας (δηλαδή τεμπελιάς) στο Δημόσιο ήθελε κρέμασμα. Άνοιξε μια πληγή που μόνο να κακοφορμίσει θα κατέληγε. Τώρα, ή θα πέσει καμιά δικτατορία για να λυθεί το πρόβλημα ή θα πρέπει να το κάνει μια πατριωτική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην χρεωθεί κανένα κόμμα το πολιτικό κόστος. Αλλά σιγά μην το επιτρέψουν αυτό οι παμπόνηροι και προστατευόμενοι με νομική εξ ιδίων ασυλία τρελάρες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Η λύση είναι πολύ απλή

ΣΔΙΤ με τη Walt Disney Studios για την οργάνωση και διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου (όποιος έχει πάει Anaheim ξέρει) με το κράτος μερίδιο 49-50% στα κέρδη και το Management στη Disney και επίβλεψη από το αρχαιολογικό συμβούλιο ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του μνημείου. Σε ένα χρόνο η Ακρόπολη θα είναι ο #1 τουριστικός προορισμός στο κόσμο.

φωτης πραμαντα

το καρκινωμα της κοινωνιας ειναι οι δ.υ ,,, ολοι κανουν τα αδυνατα δυνατα να προσληφθουν στο δημοσιο..... τελος δεκαετιας του 80 σε φιλο σερβιτορο στη Βιεννη τελειοφοιτο οικον. πανεπ. του προταθηκε απο πελατη τραπεζικο να παει στην τραπεζα για δουλεια με 18500 σελινια μισθο(ευρω 1300) και αρνηθηκε λεγοντας του οτι με το σερβιτοριλικι παιρνω ακριβως διπλασια,,,,, μονο στην Ελλαδα γλειφουν κατουρημενες ποδιες για μια θεση στο τεμπελχανειο,,,,,,προτεινω μισθους δημοσιου απο 500- 900 ευρω μεικτα και νεο μνημονιο σαραντα χρονων που να αφορα μονο τον δημοσιο τομεα...ουστ κοπροσκυλα,,,,τελικα απορω δεν υπαρχει ενας μαλακ@ πολιτικος να καταλαβει τι εστι δημοσιο και να δωσει κινητρα στον ιδιωτικο τομεα??

Είμαστε για κλάματα

Ούτε τον πολιτισμό μας δεν σεβόμαστε που στηρίζουμε την ύπαρξη μας. Κλείνουν στην ζέστη κ ανοίγουν στην πανσέληνο. Αξιολυπητοι υπαλληλοι των μουσείων. Τι να πουν κ οι τσολιάδες. Αυτοί δεν έχουν ψυχή?

MIK

Συνδικαλιστικός δάκτυλος και να τα αφήσουν αυτά περί νομοθεσίας κ.λπ. που προφανώς ισχύει για τον δημόσιο τομέα, αφού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερες αντοχές στη ζέστη και στο κρύο. Γιατί δεν ανοίγουν απογευ,ατινές ώρες, μέχρι π.χ. τις 9 μμ, για να πάνε τουρ8στες που δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία;

Παρακαλούμε!

Την «κυρία» υπουργό να επικοινωνήσει μαζί μας για να κάνει πασαρέλα τσόκαρων αφού είναι ταυτισμένη με αυτά!

Συμφωνώ!

Απολύτως !!!!

Καταργήστε το δημοσιουπαλληλίκι!

Αν θελουμε οποιαδήποτε πρόοδο και εξέλιξη σ’ αυτή τη χώρα , πρέπει να καταργηθεί πλήρως το δημοσιουπαλληλίκι! Είναι η πηγή όλων των δεινών στη χώρα μας ! Είναι αργόμισθοι, που πουλάνε τη ψήφο τους και πλουτίζουν εκβιάζοντας τους πολίτες ! Το πιο γλοιώδες κομμάτι του Ελληνικού λαού !

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Αν ίσχυε και για τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Αλλά όλοι γνωρίζουμε οτι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύεις μέχρι τελικής πτώσεως, δεν πα' να έχει και 45 βαθμούς έξω. Τους δημόσιους στην Ελλάδα τους έχουμε κάνει κάτι σαν ιερές αγελάδες. Ημαρτον.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

babiniotis-bakoyiannis

Τρόπους αξιοποίησης του «Τοσίτσειου Σχολείου» που εκκενώθηκε σήμερα από την αστυνομία συζήτησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης και ο καθηγητής - πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ.Μπαμπινιώτης 

giatroi

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά εγκαλεί τους διοικητές των νοσοκομείων ότι δεν συμμορφώνονται στη δικαστική απόφαση που όριζε ότι οι μειώσεις μισθών στον ιατρικό κλάδο του ΕΣΥ είναι παράνομες 

astynomia-mixanes-ena

Οι δύο δράστες ηλικίας 19 και 56 χρόνων είχαν αρπάξει συνολικά 5.000 δηνάρια Σερβίας, 2.000 λέβα Βουλγαρίας, κινητά, ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα και προσωπικά έγγραφα, που η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 4.500 ευρώ