«Νυστέρι» στους διαβητικούς - «Mαχαίρι» στις ακτινοθεραπείες με το νεο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ

eopi_eopi

Σωρεία διαμαρτυριών προκάλεσαν σε ασθενείς και συλλόγους ο νέος ψαλιδισμένος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ

«Ψαλιδισμένες» είναι οι παροχές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που περιέχονται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο οποίος εισήχθη χθες αιφνίδια και εσπευσμένα για αναθεώρηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Οι διαβητικοί ασθενείς, που αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων που πλήττεται από τις... αναθεωρημένες και όχι ψαλιδισμένες, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, παροχές, διατύπωσαν ήδη την έντονη αντίδρασή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, για λόγους που αφορούν την αναθεώρηση -που ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία διαβούλευση με τους παρόχους- βρίσκονται και εκπροσώποι παρόχων οπως τα Κέντρα Αποκατάστασης και οι ψυχιατρικές κλινικές.

Με το επιχείρημα ότι ο προηγούμενος ΕΚΠΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο εσωτερικό πλαίσιο αλλαγών και στις σύγχρονες ανάγκες της κάλυψης του πληθυςμου σε υπηρεσίες υγείας, ο Κανονισμός εισήχθη για αναθεώρηση με εντολή του κ. Πολάκη, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο ΔΣ για να πείσει τα μελη του Οργανισμου για την αναγκαιότητα των περικοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού απουσίαζε στο εξωτερικό. Η δε συνεδρίαση ομως δεν ήταν....περίπατος για τον κ. Πολάκη καθως παρά την ασφυκτική πίεση που ασκούσε με την παρουσία του ο αναπληρωτής υπουργός, μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και αποχώρησαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός, πάντως, συνέχισε να υπεραμύνεται των περικοπών στον ΕΚΠΥ και από τη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης αποδίδοντας τις αλλαγές σε σπατάλες εκατομμυρίων που διαπιστώθηκαν ενώ επιλέγοντας προεκλογικό σκηνικό υποσχέθηκε διεύρυνση των παροχών και στο οδοντιατρικό πεδίο απο το 2019.

Λιγότερα αναλώσιμα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει μειωμένες ποσότητες αναλώσιμων για τους διαβητικούς, ενω παρά τον μεγαλεπηβολο στόχο των αρμοδίων για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγείας των ασφαλισμένων, αυτές παραμένουν ακάλυπτες. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζοντα θεραπευτικά υποδήματα ειναι ενδεικτική περίπτωση. Ο νέος ΕΚΠΥ, όπως και οι προηγούμενοι, δεν αναφέρεται στην αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση. Κι αυτό ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό από επιπλοκές της νόσου.

Μειωμένες είναι και οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) από 200 σε 150. Οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους. Αντίστοιχα, στους ασθενείς τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενους) οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως, ποσότητα που επισης κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους. Αντίστοιχα οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.“Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά” τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

«Χαράτσι» για νοσηλεία και θεραπείες σε ιδιώτες

Ο ΕΚΠΥ προβλέπει επίσης συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα. Η συμμετοχή αυτή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου και αυτό βεβαιώνεται από γιατρό.

Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.

Αλλαγές περιέχονται και στο επίδομα τοκετού. Συγκεκριμένα, όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόςιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, πχ τοκετός κατα οίκον, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 Ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΟΥ), 900 ευρώ απο 1.200 για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που ηταν μεχρι χθες σε ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΜΑΜΑ 6χρονου

Αγαπητέ κύριε Λούλη σας εύχομαι να νοσήσετε εσείς ή το πιο αγαπημένο σας άτομο για να ζήσετε όλα αυτά που υποχρεωθήκαμε να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε ανθρωπίδια σαν εσένα. Διατυπώνω την άποψη μου με πολύ περισσότερη ανθρωπιά από την δική σας σύμφωνα με τις απόψεις που γράψατε.Σας λυπάμαι και σας σιχαίνομαι.

Ψύχραιμος και λογικός

Οι παροχές προς διαβητικούς να μηδενισθούν όταν ο διαβήτης οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή σε ακατάλληλη διατροφή. Οι παροχές προς καρκινοπαθείς επίσης να μηδενισθούν όταν ο καρκίνος οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή σε κάπνισμα. Ακόμη και για μικρά παιδάκια, τι μπαρούφα και συναισθηματικός εκβιασμός είναι αυτός ότι πρόκειται για παιδάκια; Ε, και τι έγινε που είναι μικρά παιδάκια; ___ Για αυτό υπάρχει ο προγαμιαίος έλεγχος. ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Οι άρρωστοι να μην αναπαράγονται. Είναι ανήθικοι, σιχαμένοι, εγκληματίες όταν αναπαράγονται. Υπουργέ Πολάκη, κόψε τις δαπάνες που έγραψα και δώσε για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ προγαμιαίο έλεγχο.

Ακόμη πιο ψύχραιμος

και για μεγαλύτερη ακόμη οικονομία και χωρίς προγαμιαίο έλεγχο δηλ. τζάμπα... σε περιπτώσεις σαν τη δική σου απλά πρέπει να τραβηχτεί ο πατέρας σου....

Λούλης

Να μάθετε να γυμνάζεστε, να τρώτε υγιεινά και να μην τρώτε σαβουρες, για να μην είστε διαβητικοί!

Stone sfiriza

Λούλη, επειδή πρέπει να είσαι διάνοια... μπορείς να μας πεις αφού τα ξέρεις όλα την διαφορά διαβήτη 1 με διαβήτη 2. Αν έχεις ακούσει ποτέ για αυτονοάνοσα νοσήματα και τι σημαίνει αυτοάνοσο? Ξέρεις πόσοι αθλητές έχουν διαβήτη τύπου Ι? Αν τα ξέρεις όλα αυτά και δίνεις και συμβουλές τότε απάλλαξε μας άπλα από τις μπαρούφες σου....

Λούλης

Δεν είμαι καθόλου διάνοια. Είμαι ένας ο οποίος δεν θέλω να σε πληρώνω για κανέναν λόγο. Να βρεις τρόπο να ασφαλιστείς σε ιδιωτική ασφαλιστική. Να βρεις τρόπο να παραγεις και να φέρνεις χρήματα από το εξωτερικό και μην περιμένεις από τα δικά μου χρήματα. Και όχι, δεν με απασχολεί εάν πάσχεις από οτιδήποτε!

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΟΥΛΗ ΔΕΝ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΕΙΜΑΙ 48 ΧΡΟΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΧΩ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΝΕΛΙΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ 21 ΕΤΗ ΜΟΥ. Α ΚΑΙ ΚΑΤΙΑΛΛΟ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ 17 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ.ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ . ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΤΥΧΙΑ ΣΤΑ 24 ΕΤΗ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΝΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 . ΔΕΝ ΠΤΟΗΘΗΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΕΙΜΑΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΛΟΥΛΗ . ΣΕ ΕΡΩΤΩ ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΩΘΕΙ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ΛΟΥΛΗ ΤΙΘΑ ΓΙΝΕΙ? ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ ΛΟΥΛΗ ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ . ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ . ΛΟΥΛΗ ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Λούλης

Συμπαθεστατε Γιάννη. Δεν είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω την ινσουλίνη σου! Στο τέλος δεν θα μου μένει τίποτα στην τσέπη και θα σταματήσω κι εγώ να παράγω (δεν θα με συμφέρει). Το αποτέλεσμα θα είναι να πεθάνουμε κι οι δυο μαζί. Πληρώνω εδώ και πολλά χρόνια ιδιωτική ασφάλεια και δεν τους χρειάστηκα ποτέ. Τώρα πληρώνω εξτρα και εσένα. Κι εγώ είμαι κρίμα λέμε, κι εγώ πρέπει να ζήσω. Αλήθεια, εσυ γιατί δεν είχες κάποια ιδιωτική ασφάλεια; Τι θα γίνει αν αύριο θα πρέπει εγώ να πληρώνω 10000 Γιάννηδες σαν κι εσένα;

Penelope

Είσαι τελείως ηλίθιος άνθρωπέ μου. Δεν καπνίζω, δεν πίνω, τρώω υγιεινά, γυμνάζομαι και διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 2. Και θεωρούμε και τυχερή γιατί αυτή τη στιγμή το αντιμετωπίζω μόνο με χάπια.

thanasis

ψηφιστε ξανα τους τεμπελοαληταραδρς

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ

ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Νικος

Δυστυχως ετσι εγινε και με επιδοματα των ατομων με αυτισμο.Ετσι φτιαχνουν τα πλεονασματα.Κοινωνικο κρατος μηδεν...

Λούλης

Κανένας δεν σε δανείζει λεφτά για να τα κάνεις εσύ κοινωνική πολιτική. Σαν να σε δανείζω εγώ λεφτά κι εσυ τα κάνεις χαρτζιλίκια στα παιδιά σου. Λυπάμαι φίλε αλλά το πρόβλημα των παιδιών σου δεν θα γίνει και δικό μου.

Μπλεκ

Σύριζα = δίπλα στο πολίτη για μια καλύτερη ζωή

Νικος

6 φορές την ημέρα μέτρηση γλυκόζης;;;; Εννοείτε καθε 6 ώρες... και φυσικά οι τύπου 2 ασθενείς δεν χρειάζεται παρά ως εξαίρεση να μέτρουν τριχοειδικο για γλυκόζη. Πόσο λαϊκισμός μπορεί να χωρέσει σε ένα άρθρο και πόσο παραπλάνηση;;; Στη Σουηδία πόσες ταινίες και σκαρφιστηρες λαμβάνουν; Κάνετε συγκρίσεις.

Διαβητικός από 13

Τι λες ρε άσχετε! Σε ποια Πολάκεια Ιατρική έχεις σπουδάσει? Είσαι διαβητολόγος? Ακόμα και οι 6 φορές την ημέρα πρακτικά είναι λίγες. 6 είναι το ελάχιστο. Εδώ που ζω εδώ και μερικά χρόνια διωγμένος από την Ελλάδα από κάτι Πολάκηδες και τύπους σαν και εσένα ήδη το ταμείο μου αποζημιώνει συτήματα 24ης παρακολούθησης/μέτρησης της γλυκόζης όπως το Free Style Libre. Μάθε, ενημερώσου και μετά μίλα Πολάκη της πλάκας.

Νίκος

Παθολόγος, ιατρική απθ, οχι συριζαιος και σιγουρα οχι χρυσαυγίτης... και σίγουρα διαβητικός τύπου 1_ πέρασα κανονικά όμως με Πανελλαδικές. Οκ φιλε μου ασχετουλη;

axaxaxaxa

an esy eisai giatros ego eimai o papas ...... αντε ρε λαμόγιο από δω

πατερας 9χρονου με ΔΤ1

...σου εύχομαι να μη χρειαστεί να μάθεις, πόσες φορές πραγματικά χρειάζεται την ημέρα να τρυπηθει ένα παιδι για να μετρήσει το σάκχαρό του... όλοι με ένα πληκτρολόγιο και μία άποψη...

Theodore.

Από ό,τι ξέρω 4Χ6=24...Αρα κάθε 4 ώρες...

Vilkat1978

Θελουν να πεθανουμε γιατι εμεις οι διαβητικοι κοστιζουμε ! 😡😭

Λούλης

Εάν δεν πεθάνετε εσείς, στο τέλος θα πεθάνουμε εμείς.

ΚΑΛΑ! ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΣ ΚΟΨΟΥΝ

ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ,Ε! ΟΧΙ! ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΗΜΑΡΤΟΝ!!! ΔΗΛΑΔΗ,ΔΙΝΟΥΝ ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΧΕΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

varoufakis0

Στον λογαριασμό του πρώην υπουργού αναρτήθηκε βίντεο, με τη συνοδευτική λεζάντα: «Θα υψώσουμε την τουρκική σημαία στην Αθήνα. Να περιμένετε τους ευγενείς μαχητές Τούρκους», αλλά και βίντεο με την στιγμή που πυροβολείται ο Σολωμός Σολωμού - Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός «κατελήφθη για μια ώρα από φασίστες εκ Τουρκίας», όμως η απάντηση των χάκερ ήταν άμεση!

8
mati00

«Ένιωσα τη μπλούζα μου να αρπάζει, είπα σήκω ή πεθαίνεις», ανέφερε ο Κώστας Ζορμαλιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star  -  Νοσηλεύτηκε 70 ημέρες και υποβλήθηκε σε τρία χειρουργεία

1
amvrosiosf

Πως είναι δυνατόν οι Μουφτήδες της Θράκης να μισθοδοτούνται από το Υπουργείο των Εξωτερικών και οι Εφημέριοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας να «εξωπετάγωνται;» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης  Καλαβρύτων

26
genim

H Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών κατήγγειλε ότι η διευθύντρια παύθηκε αίφνης και αναιτιολόγητα από τα καθήκοντά της και έγινε προσωρινή ανάθεση καθηκόντων σε άλλη νοσηλεύτρια

alexandroupolews_anthimos

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος υποστήριξε ότι το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα «στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια καλή πρόθεση να αρχίσει ένας διάλογος» - Κύριο μέλημα είναι να πληρώνονται οι κληρικοί από το κράτος 

1