Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Ορχάν Παμούκ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Ορχάν Παμούκ

Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι χτίζει πέτρα πέτρα εδώ και 41 χρόνια μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τα βιώματα του όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουν οι άνθρωποι έναν καινούργιο κόσμο

pamuk
Επίτιμος διδάκτορας στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε απόψε ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ μετά από απόφαση των πανεπιστημιακών οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006.

Πρόκειται για μία προσωπικότητα με δημοκρατική συνείδηση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο, τη δημοκρατία, ως ένας πολίτης του κόσμου, ανέφερε στην προσφώνηση του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Ορχάν Παμούκ είναι πολλά πράγματα σε ένα, άνθρωπος με πολλά ταλέντα.

Σύμφωνα με την απόφαση της αναγόρευσης ο νομπελίστας συγγραφέας λαμβάνει τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορα για την προσφορά του στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια λογοτεχνία για τη γραφή του που εξάπτει τη φαντασία, για την προσήλωση του στις πανανθρώπινες αξίες, την υπεράσπιση και ανάδειξη τους στο έργο του, για τη δημοκρατική του συνείδηση και την παρρησία του λόγου του, για τη συμβολή του στην αλληλοκατανόηση ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, για τη συνεισφορά του στην αναζήτηση ταυτότητας της σύγχρονης Ευρώπης.

Η στάση του Ορχάν Παμούκ όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση του έργου του από τους ομιλητές είναι στοχαστική απέναντι στις διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις εξετάζοντας παράλληλα το πώς αυτές οι παραδόσεις επιδρούν στην απεικόνιση του κόσμου. Το έργο του νομπελίστα συγγραφέα έχει αναγνωστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και όπως ανέφερε η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αγγέλα Καστρινάκη: «Διαβάζοντας τα μυθιστορήματά του βλέπουμε το πρόσωπό μας στον καθρέπτη. Και το ωραίο και το άσχημο και το προβληματικό. Βλέπουμε τις πόλεις μας να χτίζουν τα μίζερα προάστια τους μέσα σε μία νύχτα, την κουλτούρα της καταστροφής του παρελθόντος, της θλίψης, της βίας, περισσότερο στην Τουρκία. Βλέπουμε όμως και τα ανοίγματα προς τη θάλασσα του Αιγαίου, ακούμε ήχους γνωστούς που γλιστρούν στο παρελθόν και για αυτό θέλουμε να τους συγκρατήσουμε… Οι ήρωες του συγγραφέα σε όλα τα μυθιστορήματα αναζητούν σταθερά την ευτυχία στον έρωτα και τη δημιουργία», είπε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι χτίζει πέτρα πέτρα εδώ και 41 χρόνια μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τα βιώματα του όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουν οι άνθρωποι έναν καινούργιο κόσμο. Ζει μέσα από τα ερεθίσματα και δημιουργεί από όλα όσα βιώνει, μαθαίνει, αισθάνεται. Το γέννημα όλων αυτών είπε, είναι ότι χτίζει νέες λέξεις. «Είμαι ανοιχτός στις ιστορίες των ανθρώπων και όταν με ρωτούν γιατί γράφω απαντάω πως γράφω διότι έχω ανάγκη να γράψω, διότι έχω δίψα για τη ζωή, διότι μου αρέσει να μυρίζω το χαρτί, διότι έχω πάθος, διότι το γράψιμο με κάνει ευτυχισμένο, αλλά και γράφω διότι μαθαίνω όλα όσα με κάνουν να θυμώνω αλλά και διότι γυρίζω τον κόσμο μέσα από τις σελίδες», είπε ο κ. Παμούκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης