H Χολ Λούτε απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

H Χολ Λούτε απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Αποστολή της θα είναι να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο για να διαπιστωθεί κατά πόσο η περίοδος περισυλλογής την οποία ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αποτέλεσμα

apestalmeni
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Τζέιν Χολ Λούτε θα αναλάβει, ως προσωρινή απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, να ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες, καθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
και ο
Μουσταφά Ακιντζί έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι περιλαμβάνει. Αποστολή της θα είναι να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, για να διαπιστωθεί κατά πόσο η περίοδος περισυλλογής την οποία ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αποτέλεσμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως και οι δύο πλευρές έχουν εγκρίνει τον διορισμό της κ. Λούτε, η οποία θα κληθεί να πραγματοποιήσει τις επαφές της σε διάστημα μερικών εβδομάδων και στη συνέχεια να μεταφέρει τις εκτιμήσεις της στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Η κ. Λούτε δεν έχει ιστορικό ενασχόλησης με το Κυπριακό,
 όμως έχει αρκετή εμπειρία με θέματα ειρηνευτικών αποστολών και αποτροπής συγκρούσεων, ενώ έχει αναλάβει αρκετές ειδικές αποστολές εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με θέματα κυβερνοασφάλειας ως επικεφαλής του διεθνούς μη κερδοσκοπικού Κέντρου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Το 2016 διορίστηκε ειδική συντονίστρια για τις προσπάθειες του ΟΗΕ να βελτιώσει την αντιμετώπιση των φαινομένων της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ευάλωτων πολιτών από κυανόκρανους. Την περίοδο 2003 με 2007 είχε τη θέση της βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.

Από το 2009 μέχρι το 2013 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας (Homeland Security) των ΗΠΑ, ενώ έχει στο βιογραφικό της και τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί των Προέδρων Μπους και Κλίντον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης