Πάρος: Μετά από 10 χρόνια αντιδικίας οι τουρίστες βλέπουν την παραλία «Σάντα Μαρία» με το... κιάλι

paros_santa_maria_3

Δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Δήμο Πάρου και ιδιοκτήτες καταστήματος αναψυχής που φυτεύοντας δέντρα παρεμπόδισαν την πρόσβαση των τουριστών στην παραλία - Παρά τη δικαστική δικαίωση του δήμου και κατοίκων, οι αποφάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί

«Δυσπρόσιτη» για εκατοντάδες τουρίστες που την επιλέγουν για τα πεντακάθαρα νερά της και τη χρυσαφένια αμμουδιά της, εξακολουθεί να παραμένει η «Σάντα Μαρία», μια από τις πλέον γνωστές παραλίες της Πάρου. Και αυτό διότι, ένας κοινόχρηστος δρόμος που οδηγεί στη διάσημη ακρογιαλιά εξακολουθεί να παραμένει απροσπέλαστος για λουόμενους, ντόπιους και επισκέπτες του νησιού.

Ο λόγος; Κάποιοι ιδιώτες φύτεψαν δέντρα και φυτά στο συγκεκριμένο κομμάτι γης, παρεμποδίζοντας έτσι τη χρήση της οδού σε πεζούς και οχήματα. Τι και αν έχουν εκδοθεί δυο δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν το άνοιγμα του δρόμου; Τι και αν ο Δήμος Πάρου, κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες έχουν διαμαρτυρηθεί κατ' επανάληψη; Τα εμπόδια στη συγκεκριμένη οδό συνεχίζουν να υπάρχουν κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν πρόσβαση στη «Σάντα Μαρία» για να απολαύσουν τα πεντακάθαρα νερά της.

Η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη το 2008, όταν οι ιδιοκτήτες καταστήματος αναψυχής που βρίσκεται δίπλα στη «Σάντα Μαρία», άνοιξαν λάκκους και φύτεψαν δέντρα, σε παρακείμενη κοινόχρηστη οδό αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση στη παραλία, η οποία μέχρι τότε γίνονταν απρόσκοπτα. Μάλιστα, λόγω του αποκλεισμού προκλήθηκαν επεισόδια και διαπληκτισμοί μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών του νησιού και των ιδιωτών που έκλεισαν το δρόμο.

paros_santa_maria2


Ο Δήμος Πάρου προσέφυγε δικαστικά

Σε μια προσπάθεια να λύσει το ζήτημα και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, το ίδιο έτος ο Δήμος Πάρου κατέθεσε αίτησή ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο της Σύρου ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τους ιδιώτες να άρουν τα εμπόδια που είχαν τοποθετήσει στην είσοδο του κοινόχρηστου δρόμου ο οποίος οδηγεί στην παραλία.

Όπως ανέφερε στην αίτησή του ο Δήμος στην περιοχή «Σάντα Μαρία» «από αμνημονεύτων ετών πολίτες λουόμενοι αλλά και αλιείς διέρχονταν ανενόχλητοι από την κοινόχρηστη οδό» μέχρι που οι αντίδικοί του ιδιώτες «άνοιξαν λάκκους και φύτεψαν δέντρα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτή με συνέπεια δε του ανωτέρου αποκλεισμού να προκληθούν επεισόδια».

paros_santa_maria


Το Δικαστήριο ζήτησε να ελευθερωθεί η είσοδος

Το Πρωτοδικείο Σύρου με απόφαση που εξέδωσε το 2009 έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Πάρου και διάταξε τους ιδιώτες «να προβούν στην επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερα κατάσταση στην επίδικη οδό, ήτοι να άρουν τα εμπόδια που έθεσαν στην είσοδο αυτής».

Το δικαστήριο προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση κρίνοντας «ότι λόγω των εκτεταμένων αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής και οι οποίες πιθανολογείται πως θα ανακύψουν και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, υφίσταται κατεπείγουσα περίπτωση και ανάγκη αποτροπής ερίδων και διαπληκτισμών ενώ η αδυναμία ελεύθερης πρόσβασης δια της επίδικης οδού θα δημιουργήσει πλείστα κοινωνικά προβλήματα».

Ακολούθησε το 2010 και άλλη απόφαση αυτή τη φορά από το Ειρηνοδικείο Πάρου, κατόπιν αιτήσεων που είχαν καταθέσει πολίτες. Και πάλι το δικαστήριο έκρινε ότι οι ιδιοκτήτες του καταστήματος φυτεύοντας δέντρα το 2008 στα ανατολικά όρια της ιδιοκτησίας τους παρεμπόδιζαν την χρήση της οδού σε πεζούς και οχήματα. Με το σκεπτικό αυτό το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση των πολιτών και διέταζε το άνοιγμα του δρόμου ώστε να μην παρεμποδιστεί ξανά στο μέλλον η ελεύθερη πρόσβασή τους στην επίμαχη οδό.

paros_santa_maria1


Καμία δικαστική απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα

Καμία όμως από τις δυο δικαστικές αποφάσεις δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ενώ το 2014 η νομική υπηρεσία του Δήμου Πάρου σε γνωμοδότησή της με αποδέκτη τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού επικαλούμενη τη δικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο, ανέφερε πως «η επίμαχη οδός είχε κοινόχρηστο χαρακτήρα» και πως το 2010 η ιδιοκτήτρια της παρακείμενης ιδιοκτησίας είχε υποχρεωθεί να άρει εμπόδια που είχε τοποθετήσει.

Επιπλέον η νομική υπηρεσία του Δήμου Πάρου επισήμανε στο ίδιο έγγραφό της: «'Έκτοτε ο Δήμος Πάρου επανεγκαταστάθηκε στη χρήση της οδού και η κυκλοφορία υπήρξε απρόσκοπτη. Είναι αδιάφορα αν σε μεταγενέστερη δίκη που δεν μετείχε ο Δήμος Πάρου συμφωνήθηκε κάτι διαφορετικό αφού ο δρόμος είναι πράγματι κοινόχρηστος και εν όψει του γεγονότος ότι ο Δήμος Πάρου δεν οχλήθηκε από οποιανδήποτε. Κατά συνέπεια ισχύει η ανωτέρω απόφαση και μπορείτε να προβείτε σε διάνοιξη της οδού οποτεδήποτε και εναντίον ιδιοκτήτη προσβάλλει τα δικαιώματα κοινοχρησίας».

«Δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα στην πιο ωραία παραλία της Πάρου»

Με αφορμή το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στο επίδικο σημείο και ουδείς έχει συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, ο δικηγόρος κ. Στέλιος Γκαρίπης που γνωρίζει την υπόθεση, αναφέρει: «Οι ελληνικές παραλίες, εκτός από την ιδιότητα των ωραιότερων στη Γη, έχουν και μια ιδιαιτερότητα: συνιστούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κοινόχρηστα πράγματα. Αυτή η ιδιαιτερότητα υποδεικνύει και το φορέα των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτά, και δεν είναι άλλος από τον κάθε «θέσει» ή «δυνάμει» χρήστη τους. Δεν μπορεί επομένως κανένας να τεθεί υπεράνω Συντάγματος και να οικειοποιηθεί ολόκληρη παραλία ή να ιδιοποιηθεί τους δημόσιους δρόμους που εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Είναι απορίας άξιο πώς στην πιο ωραία παραλία της Πάρου, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα, αλλά ούτε εκτελούνται οι δικαστικές αποφάσεις».

paros__stelios_gkaripis

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Φιλιππος

Και να ηταν το μονο! Σε αλλη πολυσυχναστη παραλια τον φαραγγα οι ιδιοκτητες μπαρ εκτος απο τις ομπρελες που νοικιαζουν στην παραλια εχουν βαλει και ξαπλωστρες κατω απο θαλασσοδεντρα εξω απο την ιδιοκτησια τους και τις νοικιαζουν και αυτες! Οτι θελει κανει ο καθενας...

nick

Μπουλντόζες δεν έχει ο δήμος να ανοίξει τον κοινόχρηστο δρόμο?

Χαχα

Φύτεψε 100 μέτρα δρομο και τον εκανε κηπο Πράσινη ανάπτυξη

Makis

10 Χρόνια!!!!! Στην τοπική κοινωνία είναι ευρέως γνωστό πως το ακίνητο είναι συμφερόντων γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας.... τυχαίο;

Paco

Γιατί δεν λες και σε εμάς που δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή η οικογένεια? Κρυφό το έχεις?

Makis

Όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με....."μικρά γευματα"......

123

YUNANISTAN BORDEL ....

??????

10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ .... ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ....ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

planecanada

Στην περιοχή, ο υδράργυρος είχε βουτήξει στους -30 βαθμούς Κελσίου και το ψύχος ήταν, όπως όλα δείχνουν, η αιτία να χαλάσει μία πόρτα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην μπορεί να φύγει

koutes1

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα (τράκτορας και επικαθήμενο), η ποσότητα των τσιγάρων, ένα tablet, ένας φορητός υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ

start0

Αλλοθι για την αστυνομία μια ομάδα κουκουλοφόρων, προκειμένου να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, για να τρομοκρατηθούν και να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές - Ακραία στοιχεία και ακροδεξιούς είδε το Μαξίμου

88