«Πυρετός» διαδηλώσεων στο κέντρο - Πορεία συνταξιούχων και ΓΕΝΟΠ

«Πυρετός» διαδηλώσεων στο κέντρο - Πορεία συνταξιούχων και ΓΕΝΟΠ

Στο ΥΠΟΙΚ οι συνταξιούχοι, ζήτησαν να δουν τον Τσακαλώτο  - Στη Βουλή η ΓΕΝΟΠ  - Στο δρόμο και η ΠΟΕΔΗΝ

IMG_2650
Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν  αυτή την ώρα οι συνταξιούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα πλήγματα στις συντάξεις τους επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συνταξιούχοι πέρασαν και από το υπουργείο Οικονομίας,  όπου ζήτησαν να δουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο είναι ότι ο κ. Τσακαλωτος λείπει στο εξωτερικό. Τους πρότειναν να συναντηθούν με το διευθυντή του γραφείου του ωστόσο οι συνταξιούχοι αρνήθηκαν καθώς θέλουν να συνομιλήσουν με πολιτικό πρόσωπο. 

Παρόλα αυτά λίγη ώρα αργότερα ο κ.Τσακαλώτος εθεάθη στο υπουργείο. 


Νωρίτερα, πάνω από 500 άτομα στην πλατεία Κοτζιά για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2019, η οποία αντιστοιχεί σε αφαίμαξη 2-3 συντάξεων ετησίως, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στην Αττική με νέες συγκεντρώσεις.

 
Συγκέντρωση και πορεία της ΓΕΝΟΠ στη Βουλή

Παράλληλα,  πορεία πραγματοποίησαν και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, ενάντια στο 
Κλείσιμο
νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Η προσυγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην οδό Χαλκοκονδύλη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Στο ύψος της οδού Σταδίου ενώθηκαν με μπλοκ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ σημειώνουν ότι με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση η ΔΕΗ οδηγείται σε μη βιωσιμότητα και η αρνητική επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για την χώρα καθώς και στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία θα είναι τεράστια.

genopdeh1
genopdeh2
genopdeh3


Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημειώνει ακόμα ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή περιέχει πλήθος ασαφών περιγραφών για την ιδιοκτησία εγκαταστάσεων, εδαφών, εξοπλισμού και τονίζουν με έμφαση ότι η... «φροντίδα του Υπουργείου για την εξασφάλιση της λειτουργίας των υπό πώληση Μονάδων και των συμφερόντων των αγοραστών γίνεται κραυγαλέα».

Η ΓΕΝΟΠ ζητά μεταξύ άλλων την ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Ακόμη σύμφωνα τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ.Αδαμίδη το νομοσχέδιο θα φέρει αύξηση των τιμολογιων καθώς μέχρι τώρα η ΔΕΗ συγκρατεί τις τιμές.

Τέλος να σημειωθεί πως αντίθετοι στην εκποίηση δηλώνουν και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν εκφράσει προβληματισμούς.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αναφέρεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης) σε εφαρμογή της απόφασης του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, και προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία (μονάδες και δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων) στο Βορρά και άλλη για το Νότο, προκήρυξη του διαγωνισμού ως το τέλος Μαΐου και ολοκλήρωσή του σε ορίζοντα έξι μηνών.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση (το 2026), η ΔΕΗ θα συνεχίζει να ελέγχει το 68% του λιγνιτικού δυναμικού. Κατά μέσο όρο, μέχρι τότε, η ΔΕΗ θα διατηρεί πάνω από το 70%.

Σε μακροπρόθεσμη βάση (μέσος όρος περιόδου 2018-35) η ΔΕΗ θα διατηρεί το 65%, προσεγγίζοντας τελικά τον στόχο αποεπένδυσης του 40%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και επισήμως (17/4/2018) την πρόταση αυτή ως επαρκή για τη διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση λιγνίτη, για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Στο δρόμο και η ΠΟΕΔΗΝ

Στο υπουργείο Υγείας κατευθύνθηκε η πορεία που πραγματοποιούν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έφτασαν νωρίτερα στο Σύνταγμα, όπου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

«Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης για να κρατήσουμε όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με μισθούς πείνας αν και νιώθουμε έντονη τη στοχοποίηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωσή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης