Νέα στοιχεία για τεράστιες αδιάθετες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων

Νέα στοιχεία για τεράστιες αδιάθετες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων

Ανασύρθηκε παλαιότερη δικογραφία από το Αρχείο

χδγνδφγ
Η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς απέστειλε στη Βουλή νέα στοιχεία για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και των αντιιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, αφού προηγουμένως ανέσυρε από το Αρχείο παλαιότερη δικογραφία.

Ειδικότερα, αφορμή αποτέλεσε η  δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών  Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ. προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Σε αυτή, ο οργανισμός ανέφερε ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες  ποσότητες αντιιικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η εισαγγελέας παρήγγειλε έρευνα στο Σώμα  Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση και να ελεγχθεί η καταγγελία.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του ΣΕΥΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιιικών σκευασμάτων.

Ακόμη, η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011.

Σύμφωνα με την  έκθεση η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε.

Πάντως, να σημειωθεί ότι  στην σχετική σύμβαση δεν προβλέφθηκε η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.

Κατόπιν αυτών, το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας. Ακόμη, ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ. δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους.

Η επίμαχη δικογραφία παραδόθηκε τον περασμένο  Δεκέμβριο στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Υπό το φως της έρευνας για την Novartis, η εισαγγελία διαφθοράς ανέσυρε από το αρχείο και  άλλη δικογραφία, που αφορούσε την προμήθεια αντιιικών φαρμάκων αλλά και των αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΠ η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντιιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

Μετά από αυτά, η δικογραφία απεστάλη στη βουλή, αμελλητί, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης