Εμπλοκή με το γερμανικό πλοίο: Η Αθήνα ακύρωσε την άδεια για έρευνες στο Αιγαίο

Εμπλοκή με το γερμανικό πλοίο: Η Αθήνα ακύρωσε την άδεια για έρευνες στο Αιγαίο

Το πλήρωμα του γερμανικού Meteor ενημερώθηκε από το Λιμενικό ότι δεν έχει άδεια για επιστημονικές έρευνες - Λίγο νωρίτερα είχε εκδοθεί τουρκική Navtex για έρευνα μέχρι τα Κύθηρα

Στην απόφαση να ακυρώσει την άδεια που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο προχώρησε πριν από λίγο η ελληνική κυβέρνηση, αφού διαπιστώθηκε ότι οι Γερμανοί απευθύνθηκαν και στις τουρκικές αρχές ζητώντας άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνες εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο.

Τα παρατράγουδα με τον πλου του «Meteor» στο Αιγαίο ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου ξεκίνησε έρευνες γύρω της Λήμνου. Το πλήρωμα του γερμανικού ερευνητικού πλοίου είχε λάβει εξουσιοδότηση από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσει σε έρευνες, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών. Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν μέσω ασυρμάτου στους Γερμανούς προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Έπειτα απ' αυτό το επεισόδιο, φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι του πλοίου «Meteor» και του πανεπιστημίου του Αμβούργου έσπευσαν να ζητήσουν άδεια για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο και από τις τουρκικές αρχές! Ως αποτέλεσμα, οι παράκτιοι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας εξέδωσαν Navtex με τις οποίες δέσμευαν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές στο τρίγωνο Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να κάνει έρευνες το γερμανικό πλοίο «Meteor»! 

Η κίνηση των Τούρκων να κάνουν προαγγελία (όπως επίσης ονομάζεται η Νavtex στη ναυτική ορολογία) για έρευνες στα Κύθηρα, λες και έχουν το δικαίωμα να δίνουν άδεια σε τρίτες χώρες για επιστημονικές έρευνες στον 23ο μεσημβρινό, προκάλεσε κινητοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Όπως πληροφορείται μάλιστα το protothema.gr, πλωτό του Λιμενικού προσέγγισε το «Meteor» που πλέει ανοιχτά της Λέσβου και ενημέρωσε τον πλοίαρχο ότι δεν έχει πλέον άδεια για να συνεχίσει τις έρευνες. Οι αρμόδιοι του γερμανικού πλοίου απάντησαν ότι έχουν σταματήσει τις έρευνες. Δια παν ενδεχόμενο, σκάφος του Λιμενικού παραμένει στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν οδηγίες να προχωρήσουν στη σύλληψη των αρμοδίων του πληρώματος αν επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες, δεδομένου ότι πλέον δεν έχουν την απαιτούμενη διπλωματική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Το ατόπημα των Γερμανών έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι θεωρείται περίεργο πώς παρέβλεψαν τα ισχύοντα από το διεθνές δίκαιο και ζήτησαν άδειες για έρευνες από μια τρίτη κυβέρνηση, όταν αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου ότι για έρευνες στα διεθνή ύδατα την αποκλειστική ευθύνη για παραχώρηση άδειας έχει το παράκτιο κράτος που έχει την ευθύνη για έρευνα και διάσωση (η περιοχή αυτή συμπίπτει με τα όρια του FIR της χώρας). Άρα οι Γερμανοί δεν είχαν κανένα λόγο να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές αρχές για να κάνουν έρευνες στον 23ο μεσημβρινό -τέμνει τα Κύθηρα- όπου είχαν προγραμματίσει να βρίσκεται το «Meteor» στις 5 Ιανουαρίου, ούτε στην Κάρπαθο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών όπου η άδεια παραχωρείται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.
  
Τι προηγήθηκε
 
Μέρα με τη μέρα οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν την αναθεωρητική τους στρατηγική στο Αιγαίο και δεν αφήνουν να πάει χαμένη η παραμικρή ευκαιρία προκειμένου να αναδείξουν τις βλέψεις τους για τον έλεγχο του ελληνικού αρχιπελάγους. 

Αφορμή για να προκαλέσουν δόθηκε αυτή τη φορά από τον πλου του γερμανικού ερευνητικού πλοίου «Meteor», το οποίο κινείται στο Αιγαίο εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Στα τέλη του 2017 το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έπλεε σε ελληνική χωρική θάλασσα και σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Λήμνου. Οι Τούρκοι παρενέβησαν ισχυριζόμενοι ότι το πλοίο «Meteor» κινείται σε τουρκικά ύδατα και απαίτησαν από τους Γερμανούς να απομακρυνθούν ή να ζητήσου άδεια από τους τουρκικούς παράκτιους σταθμούς, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ερευνητικές δραστηριότητές τους. Μάλιστα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2017 το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» να πλεύσει διά παν ενδεχόμενο προς την θαλάσσια περιοχή που ερευνούσε το «Meteor». 

Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε με την έκδοση δύο νέων NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας με τις οποίες ενημερώνονται οι ναυτιλλόμενοι ότι το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor»θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου. 

Με την Navtex υπ' αριθμόν 20 του 2018, η οποία εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, οι Τούρκοι δεσμεύουν ακόμη 7 περιοχές στο Αιγαίο για έρευνες από το γερμανικό ερευνητικό πλοίο. Μάλιστα μία από τις περιοχές που δεσμεύουν οι Τούρκοι είναι ανατολικά των Κυθήρων αλλά τουλάχιστον σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό των Γερμανών, το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή των Κυθήρων -γύρω από τον 23ο μεσημβρινό- από μεθαύριο Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.

Δείτε την τουρκική Navtex 20/18.

Με την Navtex 21 που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας, οι Τούρκοι δεσμεύουν άλλες δύο περιοχές για τις έρευνες του γερμανικού «Meteor» στα νότια και στα ανατολικά της Καρπάθου.
Από χθες Τρίτη, το γερμανικό ερευνητικό πλοίο κινείται νοτίως της Λέσβου. Προαγγελία, ή αλλιώς Navtex για τον πλου του «Meteor» είχαν εκδώσει και οι ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα την 1/2018 για επιστημονικές έρευνες στην περιοχή νοτίως της Λέσβου. 

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εκδίδουν Navtex για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε ελληνική περιοχή ευθύνης δεν είναι πρωτοφανές, όμως αυτή τη φορά φτάνουν στο σημείο να διεκδικούν την κυριαρχία στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Κύθηρα στον 23ο μεσημβρινό!

Πέρα από το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν ανακοινώσεις για ελληνική περιοχή ευθύνης, από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως αν οι υπεύθυνοι του γερμανικού ερευνητικού πλοίου «Meteor» απευθύνθηκαν και στις τουρκικές αρχές ζητώντας άδεια για τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών ή αν οι Τούρκοι έδρασαν μονομερώς διεκδικώντας αρμοδιότητες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

nik the greek

Μπραβο σε τσιπρα καμμενο,και για την ιστορια,γερμανοι+τουρκοι =αδελφια φονιαδες!

Πολίτης

Όλα αυτά συμβαίνουν από τόν επιπόλαιο τρόπο πού οί Ελληνικές Αρχές αντιμετωπίζουν τόν κάθε περαστικό από τό Αιγαίο! Άν προσέξουμε τό ιστορικό, όλα ξεκίνησαν από τήν διαδικασία αδειόδωτισης πού χορήγησαν οί Ελληνες καί τί όρους έβαλαν (άν έβαλαν) στόν πλοίαρχο! Άν διάβάσουμε κάτι αύριο, θά μιλά γιά τήν ανεξάρτητη καί δυναμική εξωτερική πολιτική πού ασκεί ή σημερινή Ελλάδα!

Γιατί θα πρέπει οι Ξένοι

μονίμως να κάνουν τον προστάτη μας? Δηλαδή τι τους νοιάζει τώρα τους ερευνητές τι διαμάχη έχουμε εμείς με τους Τούρκους? Τη δουλειά τους πήγαν να κάνουν οι άνθρωποι. Εμείς ποντάραμε αν κατάλαβα καλά, στο ότι με δεδομένη την κίνηση των Τούρκων, θα παίρνανε τηλέφωνο οι ερευνητές τη Μέρκελ και αυτή με τη σειρά της τον Ερντογάν, να τον κάνει "ντα"? Εκεί έχουμε φτάσει.. να αφήνουμε στην καλή θέληση των άλλων τα εξωτερικά μας σύνορα. Θλίβομαι βαθύτατα.. Δεν έχει να κάνει ούτε με Τσίπρα ούτε με Μητσοτάκη αυτό. Πάντα έτσι ήταν. Από τη στιγμή που δεν έχεις πυγμή κάποιος άλλος θα εκμεταλλευτεί αυτά που εσύ αφήνεις να "αιωρούνται". Τόσες και τόσες καταπατήσεις οικοπέδων έχουν γίνει για αυτό το λόγο, κάποιο παιδί π.χ. δεν ασχολήθηκε με την ακίνητη περιουσία που του άφησαν οι γονείς και έγινε καταπάτηση, οι Τούρκοι δηλαδή τι είναι.. περιμέναμε καλύτερα?

Νκ

Το εχουμε δηλωσει δια στοματος Πρωθυπουργου ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ!.Δηλαδη ποσο πιο απλα να το πουμε; Επισης, οι Τουρκοι ειναι αδελφια μας και τα σωστα αδελφια μοιραζονται τα πραγματα τους! Καποτε θα στεναχωριομουν με την καταντια και την ξεφτιλα των Ελληνων. Τωρα βλεπω οτι εχουν αυτο που τους αξιζει και το ριχνω στην πλακα

άλλο μαγκιά άλλο κλανιά

μαγκιά είναι να υποχρεώσεις τους γερμανούς να ανακαλέσουν την αίτηση αδείας από του τούρκους, αναγνωρίζοντας έτσι το στάτους κβο. Όταν είσαι διαρκώς στα τέσσερα σαν τον αλέκση και τον πανούλη σου φεύγει που και που η κλανιά δηλαδή ανακαλείς χωρίς εύλογη αιτία την άδεια και το σκάφος φεύγει για να μη βρεθεί στη μέση ελληνοτουρκικής φιλονικίας άρα καταγράφεται περιστατικό γκρίζας ζώνης. 'Οπως είπε και ο χάρυ κλυν ..χεστήκαμε σύντροφοι!

Χριστιανός Ορθόδοξος

Ζήτω η πατριωτική Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου!

χ

12 ν τώρα να λυθούν ολα

λολ

μας τρολλαρουν και οι γερμανοι.... εμ ετσι ειναι οταν με λαμογιες μπαινεις στην ευρωπη και μετα υποκυπτεις στις ορεξεις του γερμαναρα που σε ξεφτιλιζει οικονομικα και κοινωνικα και θελει να σου παρει το κρατος εναντι του ποσου του ενος (1) ευρω δεν εχεις ουτε στρατο ουτε δημοσιο ουτε ιδιωτικο ουτε παραγωγη. μας κανανε νεκρο κρατος για να μας αγορασουν τζαμπα. ο σημιτης θελει κρεμασμα μαζι με τους επομενους απο αυτον. ο πρωτος που μας πουλησε ηταν πηρε λεφτα και εκανε λαμογια για να μας βαλει στην ευρωπη. μας εξαθλιωσε διοτι οτι ειχαμε αρχισει να εχουμε παραγωγη εξαγωγες και χρημα και το χρημα ειχε αξια. μετα μας βαλαν στην ευρωπη μας δωσαν λεφτα για να τα φαμε στα μπουζουκια και διακοπες (διακοποδανεια) και πεσαμε στην παγιδα και τωρα μας ζητανε πισω να πληρωσουμε με το κρατος μας. μας δωσαν και επιδοτηση ομως να ξηλωσουμε τις ελαιοπαραγωγες δεν μπορεις να πεις. δηλαδη 0 εσοδα. θα ερθουν οι κρεμαλες των πολιτικων μας που μας πουλησαν και μετα μαλλον θα πρεπει να παμε σε πολεμο με τους γερμανους διοτι θα ερθουν να μας τα παρουν με το ετσι θελω.

Κώστας, Λέστερ

Γατάκια, σαμαροβενιζέλοι, οι δικοί σας θα έκλαναν μαλλί. Μπράβο στον Τσίπρα!! ΔΕ ΜΑΣΑΕΙ!!

Συριζάκο

Συριζάκο καλά είσαι στο Λέστερ,και άσε μας εδώ με τους κατσαπλιάδες σου να μας αλωνίζουν οι τουρκαγαπητικοί σου.Επι τη ευκαιρία στην Ελλάδα η καραμέλα των Σαμαροβενιζέλων έλιωσε,τέλειωσε.Εκεί γλύφετε ακόμα;

εξυπνος

Τα πηρες τα 60 λεπτα τρολ του συριζα

Κώστας, Λέστερ

Σιγά που περιμένω τα 60 λεπτά για να ζήσω. Γατάκι: ήρθα Αγγλία και τα καταφέρνω με την αξία μου! Και βλέπω ΜΕ ΧΑΡΑ ότι ο Τσίπρας έσωσε τη χώρα μου! Άσε την κλάψα και δες τα πράγματα ΨΥΧΡΑ. Ο Κούλης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.-

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Κυριε Σας παρακαλω θελω και εγω τα φαρμακα που σας εδωσαν πρεπει να ειναι τρομερα ,,, αναμένω νεα σας

info

Αν μπειτε στο marinetraffic θα δειτε οτι το πλοιο εχει ηδη ξεκινησει πλευση για Μαλτα, καταλαβαν τι μ@λ@κι@ εκεναν και πηραν δρομο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

france_mak1

Ανενόχλητα τα μέλη της ομάδας, «χτύπησαν» στο θεωρητικά πιο φρουρούμενο μέρος της Αθήνας - Σε σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρεται πως «η γαλλική εξουσία εκπέμπει ένα μήνυμα πολεμικών επεμβάσεων, εξοπλισμών, φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και καταστολής»

kkkk_mak1

Ο... λαλίστατος, κατά τα άλλα, Νίκος Κοτζιάς προτίμησε να επιτεθεί στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για την αποκάλυψη ότι το ΥΠΕΞ έμεινε μία εβδομάδα χωρίς e-mail, αν και η σχετική ανακοίνωση επιβεβαιώνει πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ  - Παυλόπουλος: «Αδιανόητα, απαράδεκτα και λυπηρά» όσα είπε ο Ερντογάν - ΝΔ: Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - Καμμένος: Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Γεννηματά: Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν - Θεοδωράκης: «Όχι» στα ανατολίτικα παζάρια

14
22042018tsigara

Οι αστυνομικοί, έπειτα από έρευνα συνέλαβαν τον 62χρονο πατέρα, την 63χρονη μητέρα, την 37χρονη κόρη και τον 47χρονο σύζυγό της - Στο σπίτι του πατέρα βρέθηκαν 1.172 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα και 59 συσκευασίες καπνού

cyprus_0002

Όπως ανέφεραν στο protothema.gr αστυνομικές πηγές, πριν ληφθεί κατάθεση από τον 15χρονο, θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί όλο το υλικό της υπόθεσης ώστε να υποβληθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις

3