Βραχιώτης: Προτεραιότητα η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από το εισόδημα

Βραχιώτης: Προτεραιότητα η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από το εισόδημα

Είναι αντίθετος στις πολύμηνες δικηγορικές αποχές, και υπογραμμίζει ότι  τα προβλήματα λύνονται   στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και τις αίθουσες των δικαστηρίων

Βραχιώτης: Προτεραιότητα η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από το εισόδημα
Η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από το εισόδημα και τη δυνατότητα εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια (νέοι, χαμηλά εισοδήματα), είναι μια από τις προτεραιότητες του υποψήφιου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Βραχιώτη που ηγείται του συνδυασμού «Επείγει».
           
Παράλληλα, ο κ. Βραχιώτης είναι αντίθετος στις πολύμηνες δικηγορικές αποχές, και υπογραμμίζει ότι  τα προβλήματα λύνονται στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και τις αίθουσες των δικαστηρίων.
         
Όπως είναι γνωστό ο δικηγορικός κόσμος πανελλαδικά    θα προσέλθουν αύριο και μεθαύριο Κυριακή και Δευτέρα στις κάλπες για την   ανάδειξη νέων προέδρων και νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους κατά τόπους Δικηγορικού Συλλόγους της χώρας, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές στους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους  θα διεξαχθούν   3 και 4 Δεκεμβρίου 2017.
 
Η αποχή του Δ.Σ.Α. από τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τον πολίτη (μεταναστευτικό κ.λπ.) θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή σας;

Κλείσιμο
Πρόθεση και βασική μου προτεραιότητα είναι να ξαναδώσουμε στο Δ.Σ.Α. το θεσμικό ρόλο που του ταιριάζει και του αξίζει προκειμένου οι απόψεις του να αποτελούν και πάλι, όπως και κατά το παρελθόν, σημείο αναφοράς για την κοινωνία και τον πολίτη. Ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας οφείλει να προστατεύει τα βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και να προτείνει τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Υπάρχει λύση στο ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς άκαρπες απεργιακές κινητοποιήσεις και εάν «ναι» ποια;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύσεις, αρκεί να γνωρίζεις τα θέματα, να τεκμηριώνεις την άποψή σου και να μπορέσεις να την επικοινωνήσεις σωστά στην κοινή γνώμη. Για παράδειγμα εμείς προτείνουμε την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και τη δυνατότητα εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια (νέοι, χαμηλά εισοδήματα). Σε ότι αφορά το συνολικό ασφαλιστικό πλαίσιο νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ και την κρίση του για την αντισυνταγματικότητά του, καθώς το σύνολο του νομικού κόσμου θεωρεί ότι κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος.

Σχετικά τώρα με την αποχή αυτό είναι από τα μέσα διεκδίκησης και πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με ωριμότητα και σοβαρότητα. Προσωπικά θέλω να υπενθυμίσω  ότι ως μέλος του Δ.Σ.Α. είχα επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή μου στην παράταση της πολύμηνης αποχής, γιατί θεωρούσα ότι από κάποια στιγμή και μετά είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στους συναδέλφους. Οι δικηγόροι οφείλουν να λύνουν τα προβλήματά τους, όπως και των εντολέων τους στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η κοινωνικά απαράδεκτη μεταστροφή των δικηγορικών εταιρειών σε εισπρακτικές εταιρείες, ευτελίζοντας έτσι το λειτούργημά σας, θα συνεχιστεί επί της θητείας σας;

Σε όλες τις χώρες υπάρχει σαφής διάκριση λειτουργίας και αντικειμένου μεταξύ εισπρακτικών και δικηγορικών εταιρειών. Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με συνέπεια προς όλες τις κατευθύνσεις και να διασφαλίζει τον πολίτη. Όπου αυτό δεν συμβαίνει είναι λογικό να δημιουργούνται προβλήματα και ανεπιθύμητες παρενέργειες και δυσλειτουργίες.
 
Υπάρχει λύση για το νέο δικηγόρο ο οποίος μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης;

Είναι γεγονός ότι τόσο η οικονομική κρίση όσο και η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο μας σε συνδυασμό και με την προβληματική συλλογική μας εκπροσώπηση, έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους δικηγόρους. Αν συνυπολογίσουμε το ύψος των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων και των ασφαλιστικών εισφορών θα δικαιολογήσουμε απόλυτα τους νέους συναδέλφους μας, που νιώθουν ότι τους έχουν υποθηκεύσει το μέλλον. Ο συνδυασμός μας έχει καταθέσει σειρά εφικτών και τεκμηριωμένων προτάσεων που αφορούν σε νέους δικηγόρους όπως, μεταξύ άλλων, η επιδότηση της συνεργασίας νέων δικηγόρων (7ετίας) με δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, μέσω προγραμμάτων και του ΟΑΕΔ και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στους νέους δικηγόρους για σύσταση πολυπρόσωπων δικηγορικών εταιριών, με ειδικό καθεστώς για τα πρώτα 3 έτη.

Η νομοθετική κυβερνητική βιομηχανία θα συνεχιστεί χωρίς την συμμετοχή των δικηγόρων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές;

Ο δικηγόρος οφείλει να είναι παρών σε κάθε εξέλιξη και διεργασία που άπτεται των γνώσεων και εμπειριών του. Είναι αυτονόητο ότι ουδείς δικαιούται να παρακάμπτει τους δικηγόρους, διότι είναι οι μόνοι που πέραν της θεωρητικής γνώσης διαθέτουν την εμπειρία της καθημερινής ζωής και αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης