Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
Παγωτό φάβα για απαιτητικούς γευσιγνώστες
Ο δημιουργός του ξεκίνησε την παρασκευή του παγωτού φάβα πριν από περίπου ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι "ακραίο", όπως λέει, για να δείξει τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος.
Κλείνει μέσα του όλη τη "γεύση" της ηφαιστειακής και άνυδρης γης της Σαντορίνης, την ευρηματικότητα των κατοίκων της και το ρεύμα εκσυγχρονισμού της τοπικής γαστρονομίας. Το παγωτό φάβα δεν μοιάζει με τα άλλα, γιατί δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό, δεν αποτελεί επιδόρπιο αλλά προσφέρεται ως ορεκτικό, ως καλωσόρισμα και δεν μπορεί κανείς να το βρει στα περίπτερα, παρά μόνο στη Σαντορίνη!
Ο δημιουργός του, ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ξεκίνησε την παρασκευή του παγωτού φάβα πριν από περίπου ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι "ακραίο", όπως λέει, για να δείξει τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος.
Στο ερώτημα ποια είναι η συνταγή του παγωτού, μας λέει απλώς: "σας το αφήνω αυτό για έκπληξη" και μας προσκαλεί στη γαστρονομική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς και φέρει τον πρωτότυπο τίτλο "Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό".
Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν αυτό το πρωτότυπο "έδεσμα", να καταθέσουν απόψεις και προβληματισμούς σε θέματα ανάπτυξης και προβολής γαστρονομικών προορισμών, να συμμετέχουν στο μαγείρεμα φάβας με παραδοσιακό τρόπο και να παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, αυτόν του τηγανίσματος ντοματοκεφτέδων.
"Η φάβα υπάρχει στη Σαντορίνη εδώ και 3.500 χρόνια, όπως καταδεικνύουν οι ιστορικές πηγές. Ανέκαθεν οι νοικοκυρές της περιοχής προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν κάθε προϊόν αυτού του τόπου και αναζητούσαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος", λέει ο κ Χατζηγιαννάκης.
Προσθέτει δε ότι, ενδεικτικό δείγμα αυτής της προσπάθειας ήταν "το φάβα της γριάς", μια συνταγή που έφτιαχναν οι γυναίκες από το Καμάρι, χρησιμοποιώντας φάβα, λαρδί από τα χοιροστάσια και πελτέ ντομάτας. Ήταν ένα παραδοσιακό, ασυνήθιστο, χειμωνιάτικο φαγητό, που δεν συναντάται πουθενά αλλού στο νησί, ούτε έξω απ' αυτό. Από τότε ακολούθησαν πολλά άλλα πιάτα με φάβα: κεφτέδες με φάβα, φαβατόσουπα, φάβα πανήγυρη (ένας χυλός που μαγειρεύονταν σε καζάνια και σερβίρονταν ζεστός), φάβα με ρύζι, φάβα ομελέτα.
Παράλληλα, πριν από περίπου είκοσι χρόνια, οι σύγχρονοι μάγειρες της περιοχής αποφάσισαν να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τα προϊόντα της Σαντορινιάς γης: τη φάβα, τα ντοματάκια, τις λευκές μελιτζάνες, την κάπαρη και το κατσούνι, ένα είδος άνυδρου αγγουριού. "Στόχος τους ήταν να δείξουν πώς μπορεί να αναδειχτεί η ελληνική κουζίνα. Χάρη σ' αυτούς, μπορούμε σήμερα να περηφανευόμαστε ότι, η Σαντορίνη είναι ένας ολοκληρωμένος γαστρονομικός προορισμός", τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ένας από τους διοργανωτές της γαστρονομικής εκδήλωσης.
Έτσι, η φάβα μπήκε σε τάρτα, έγινε κρέπα, μπήκε στο φούρνο και έλιωσε για να γίνει κρέμα. Ενδεικτικά της ποικιλίας των εδεσμάτων που μπορεί κανείς να βρει στα εστιατόρια του νησιού είναι τα πιάτα που προσφέρονται στο εστιατόριο του κ. Χατζηγιαννάκη. Σ' αυτά συγκαταλέγονται το κουνέλι φαβατόρυζο, ο κολιός με κάπαρη σε κρέπα φάβας και το σκουμπρί με κρέμα φάβας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr