Τσουνάμι πίσσας στις ακτές της Αττικής: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα!

Τσουνάμι πίσσας στις ακτές της Αττικής: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα!

Έντονη οσμή σε όλο το παραλιακό μέτωπο - Έκκληση δημάρχου: Μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα - Παρά τις διαβεβαιώσεις Κουρουμπλή ότι η στεγανοποίηση... πέτυχε και δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή, μετά τη Σαλαμίνα, Φρεαττύδα, Φάληρο η ρύπανση έφτασε και Γλυφάδα

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη».

Μετά τη Σαλαμίνα που δέχτηκε το πρώτο κύμα του πετρελαίου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίοι, χθες το βράδυ «μαύρισε» η Πειραϊκή, ενώ σήμερα όσοι πλησίασαν την παραλία σε  Αγιος Κοσμά και Καλαμάκι είδαν και εκεί την ίδια εικόνα με αυτή που βλέπουν μέρες τώρα οι κάτοικοι της Σαλαμίνας. 

Οι φόβοι για επέκταση της ρύπανσης και της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό που εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα. 
Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ προέτρεψε και τους λουόμενους να αποφεύγουν να κατέβουν στην παραλία. Κι όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλής ότι «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή»... Το δεξαμενόπλοιο είχε στις δεξαμενές του 3.200 τόνους πετρέλαιο...Ο δήμαρχος Γλυφάδας με ανάρτησή του στο facebook τονίζει: 


«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.

Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.Η απελπισία είναι ορατή στο πρόσωπο της κοπέλας που θέλησε να δροσιστεί στην παραλία...


Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».Στην ίδια ανάρτηση έχει επισυνάψει και πολλές φωτογραφίες από την παραλία της Γλυφάδας, στις οποίες φαίνεται η έκταση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας λόγω της μεγάλης οικολογικής ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα την Κυριακή, ενώ η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στη Φρεαττύδα επιβεβαιώνοντας τελικά τους φόβους των αρμόδιων φορέων. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο πλοίο. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.300 τόνους, εκ των οποίων οι 300 έχουν καταλήξει στη θάλασσα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι και στον Άγιο Κοσμά, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού ρίχνει αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέσα στη θάλασσα, στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή η κατάσταση είναι καλύτερη. Πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει και στον σταθμό των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.

«Μυρίζει όλος ο τόπος πετρέλαιο. Όλο το απόγευμα προσπαθούσαν με ειδικά φράγματα και ρίχνοντας χημικά», λέει στο protothema.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φρεαττύδας.

Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.Φωτογραφίες απο ΠειραϊκήΤο «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.

Κικίλιας: «Η κυβέρνηση θεατής στο οικολογικό έγκλημα του Σαρωνικού»

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως «παριστάνει ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες», ενώ «παραμένει θεατής στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό» εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή.
   
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως η έκταση της ρύπανσης είναι ήδη τεράστια, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία απορρύπανσης καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.
   
«Την ίδια ώρα, ο κ. Κουρουμπλής αντί να συντονίζει τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος, βρίσκεται στα τηλεπαράθυρα, σχολιαστής επί παντός επιστητού» δήλωσε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι λαϊκές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι δεύτερης κατηγορίας, και οι κάτοικοί τους, που τόσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, παιδιά ενός κατώτερου Θεού» ανέφερε ο κ.Κικίλιας και κατέληξε:
   
«Ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, και το κυριότερο, αμέσως πρόσθετα μέτρα για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής».


Δείτε βίντεο:
Πετρελαιοκηλίδα: Εστίες ρύπανσης σε Καλαμάκι και Αγιο Κοσμά


ΣΧΟΛΙΑ (72)

Καπετάν Μιχάλης

Το σαπιοκάραβο αυτό μάλλον έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων.Μολις μαθευτεί σε ποιον ανήκει και τι σχέσεις έχει με την μαφία που μας κυβερνάει θα φριξει πολύ κόσμος και θα δικαιολογηθούν πολλά

Αρενιος

Τσάμπα πετρέλαιο για όλους , η κυβέρνηση φροντίζει για εμάς, τι θέλετε και παραπονιέστε ?

Πατακος

ΣυΡιζΟσκουλήκια Μια φορά στα 1000 χρόνια βγαίνει μια κυβέρνηση σαν τη δικιά σας αλλά να το γράψετε στο βιβλίο Γκίνες να το θυμάστε

Mak

Νταξ βρήκαν και αυτοί να βουλιάξουν Κυριακή; Τελευταίο σκ για μπάνια ήταν ποιος να τρέξει να μαζεύσει μαζούτ Κυριακάτικα. Του ξέφυγε λιιιιιιιγο αλλά τι να κάνουμε. Τουλάχιστον είναι αριστεροί της οικολογίας και του λαού. Αν γινόταν κάτι ανάλογο με δεξιά κυβέρνηση θα είχαμε διαδηλώσεις για το κεφάλαιο που καταστρέφει το περιβάλλον και την συνένοχη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Και για να μην ξεχνιόμαστε, κάποιος έδινε άδεια στο σαπιοκάραβο να μεταφέρει πετρελοειδή μέσα στον Σαρωνικό.

Είναι αυτό που λέμε,

"κολυμπάμε στο πετρέλαιο".

VAGANEMOS

Τίποτα σωστά δεν μπορεί να γίνει επιτέλους?

Τάκης

Όχι, αφού είμαστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ ρε φίλε. Τί δε καταλαβαίνεις;

Πολάκης

Άντε να μην σας φυτέψω στα 3 μέτρα κάτω από το πετρέλαιο.

Πραγματικά δηλαδή

είναι έκδηλη η απελπισία της κοπέλας που δε μπορεί να μπει στη θάλασσα και μπράβο σας που το προσέξατε !

Peter

Όταν ο Κουρουμπλής μιλάει για στεγανοποίηση εννοεί ότι το πλοίο στεγανοποιήθηκε αφού άδειασε κι έτσι το πετρέλαιο δεν μπορεί να ξαναμπεί στο πλοίο

Montazieros

Φαντάσου να μην το είχε στεγανώσει κιόλας!Με τις φοβερές τους ικανότητες θα έφτανε το πετρέλαιο στην Βόρειο Κορέα. Όχι τίποτε άλλο αλλά θα μας έριχνε κανα πύραυλο με πυρηνικά ο τρελάρας.

Αοματος

ο υπουργος παιδια μην τον παρεξηγειτε,αλλα και α-οσμος και α-γευστος με λιγα λογια οτι πρεπει για υπουργος.

3 ερωτήματα

Το πρώτο ζέον ερώτημα παραμένει: ποιος και γιατί βούλιαξε το καράβι αμέσως μετά την ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ; Το δεύτερο ερώτημα που παραμένει: γιατί ξέσπασε το θέμα με την Eldorado αμέσως και αυτό μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕθ; Το τρίτο ερώτημα: γιατί η Καρανικιάδα πήρε τόσες διαστάσεις από τα ΜΜΕ αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ;Τα αναπάντητα αυτά ερωτήματα χρήζουν ενδελεχούς διερευνήσεως και να απαντηθούν το γρηγορότερο.

Ηλιθιος

Οκ εσενα σε απασχολουν αυτα Προσεξε τωρα διοτι γραφω ως ηλιθιος τι με απασχολει εμενα.ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΡΕ;ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ/ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ;ΜΕ ΕΝΑ ΨΑΡΟΚΑΙΚΟ ΚΑΙ ΦΤΥΑΡΙΑ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ;ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ;ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ;ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΑΤΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΚΙΧ ΜΟΝΟ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΩ ΠΑΛΙ ΣΤΑ 37 ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΖΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩΣ ΚΟΥΤΣΟΠΗΓΑΙΝΕ ΕΦΑΓΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ capital controls καταστροφη του ελευθερου εμποριου ενφια φορους και χιλιες αλλες αδικιες χωρις να χρωσταω μια;KΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΠΑΝΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ ΘΑ ΧΑΘΕΙ.ΟΧΙ ΞΥΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΑΖΙ

Μαζούτ

Αγαπητέ συνομίληκε.Επείδη φαίνεται έχεις σώας τας φρένας.Άφησε την μπανανία και ξενιτεύσου!Ζω σε μία χώρα που από ευθιξία και μόνο οι υπουργοί θα είχαν παραιτηθεί!Στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται.Πόσο μάλλον η αριστερά πού έχει ηθικό πλεονέκτημα!

3 λαλούν

Και άλλα 3 κερασμένα από μένα: 1. Είναι η γη επίπεδη; 2. Περπάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι; 3. Προερχόμαστε από τα UFO; (άκυρο, αυτό έχει απαντηθεί, τρανή απόδειξη μερικά σχόλια -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε). Και ένα μπόνους: Είναι η βλακεία ανίκητη; (ρητορικό ερώτημα, τουτέστιν μην σπας το κεφάλι σου γιατί θα βγει απότομα ο αέρας που έχει μέσα και θα πάθουμε καμια ζημιά).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giatroi

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων