Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Μαντέλη με αναστολή για μίζα από τη Siemens

Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Μαντέλη με αναστολή για μίζα από τη Siemens

Κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε κάθειρξη οχτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε οπό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης
, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν με την απόφασή τους πως το άλλο αδίκημα που αντιμετώπιζε ο κ. Μαντέλης αυτός της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Μαντέλης κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς οι δικαστές απεφάνθησαν πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού Μεταφορών για την επίμαχη σύμβαση. Κατά τη δικαστική ετυμηγορία, τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, κ. Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Τ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε στον 72χρονο πρώην υπουργό τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του για αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Εκτός από τον πρώην υπουργό καταδικάστηκε και το στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου. Το δικαστήριο του επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών. Όπως και στον κ. Μαντέλη έτσι και στον Ηλ. Γεωργίου το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην έφεση και αναγνώριση ελαφρυντικών με αποτέλεσμα και οι δυο είναι ελεύθεροι.

Επίσης, καταδικάστηκε και Αλ. Μαντάς συνεργάτης του Τ. Μαντέλη σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση. Η καταδίκη του αφορά στην πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Του αναγνωρίστηκαν, ωστόσο, τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας,
 
Ακόμη, το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ομόφωνα αθώο τον  κ. Τσουγκράνη, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με το σκεπτικό ότι δεν είχε δόλο.

Επίσης, αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Τάσος Μαντέλης όσο και ο Γ. Τσουγκράνης σε μια προσπάθεια να τύχουν πιο ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο.

Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, το αίτημά τους απερρίφθη.

Επιπλέον, με την απόφαση έγιναν δεκτές οι αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.
 
Η εισαγγελέας

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη δέσμευση είναι αντισυνταγματική αφού δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο εξαιρείται ο Τάσος Μαντέλης λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός, αν και δικάζεται στο δικαστήριο ως πολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα  το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.
Η υπόθεση έχει διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και αφορά στα 450.000 γερμ. μάρκα που έλαβε ο πρώην υπουργός για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97.

Αρχικά η δίκη είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια αλλά ελέω της πολύμηνη αποχής των συνηγόρων είχε καθυστερήσει. Τελικά ύστερα από περίπου τρία χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη, λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας. Με νέα σύνθεση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε εκ νέου τη δίκη τον περασμένο Νοέμβριο.

Αιχμηρή ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμηρή είναι η ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη, για τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων. που φέρεται να έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει αυθύνες στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας πως «θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που "έβλεπε τις μίζες να περνούν", αλλά δεν γνώριζε...».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«"Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του" είναι μια υπέροχη ταινία του Βισκόντι. Σήμερα το ριμέικ της ταινίας έχει τίτλο «ο Rocos και τα ορφανά του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Μαντέλης, υπουργός του κ. Σημίτη, που χρησιμοποίησε τον κωδικό Rocοs προκειμένου να εισπράξει "δώρο" της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ, καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της δίκης, απαλλάχθηκε από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Οι απανταχού Rocos του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που λεηλάτησε τη χώρα για δεκαετίες, όσο και να χρονοτριβούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Όσο για τον κ. Σημίτη θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που "έβλεπε τις μίζες να περνούν", αλλά δεν γνώριζε...».


ΣΧΟΛΙΑ (51)

ακομα ελευθερο το πασοκολαμογισταν

Ο Μαντελης κριθηκε ενοχος οταν το αδικημα εχει παραγραφει! Ο Τσουκατος δικαστηκε η' περιμενουν και αυτο να παραγραφει? Ο Τσοχατζοπουλος αφεθηκε ελευθερος λογω προβληματων υγειας και μετα ειπε οτι η αποφυλακιση του αποδεικνυει την αθωοτητα του! Γιατι παραγραφονται αυτα τα εγκληματα? Γιατι υπαρχει ο νομος περι ευθυνης - ανευθυνοτητας των υπουργων? Τα μνημονια ειναι αποτελεσμα του οτι δεν εχουν τιμωρηθει οι υπευθυνοι και οσο δεν τιμωρουνται, τα μνημονια θα παραμερισουν και τη δικαιοσυνη δενοντας της τα χερια. Ηδη μνημονιακα παπαγαλακια λενε οτι η δικαιοσυνη δεν θα πρεπει να μπαινει εμποδιο και να βαζει φρενο στις δημοσιονομικες μεταρυθμισεις και επενδυσεις με τις αποφασης της οταν τα κρινει αντισυνταγματικα. Να υπαρχουν λενε δικλιδες ασφαλειας των μνημονιακων νομων που να μη μπορει να πειραξει η δικαιοσυνη! Φτασαμε στο σημειο το οχι να γινεται ναι και να πληρωνει η δημοκρατια και ο λαος αντι των πραγματικων ενοχων. Τωρα χτυπανε και τη δικαιοσυνη.

gannis

Οι αλλοι υππουργοι επι εποχης Σημιτη που κρυβονται?Πιασανε Τσοχατζοπουλο,Παπαντωνιου και τωρα Μαντελη.Πρωτοπαπππας,Λαλιώτης κ.α που είναι?Εχουν ελεγχτεί???Κατα τα αλλα ο Σημίτης μας εβαλε στο ευρω για καλυτερα έλεγε όταν κουνουσε το 20ευρο στην συγκεντρωση για το ευρώ αλλα από πίσω black money..Βαλιτσακια ο Κάντας (συνεργατης του Τσοχατζοπουλου στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας) κ.τ.λ. Ε ΡΕ ΦΑΓΟΠΟΤΙ....Κατα τα αλλα όποιον ρωτησεις "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ"...Ρε ηλιθιε σου εδωσε δουλεια με το να κατστρεφει απο οικονονικης αποψης την ιδια σου την χωρα...Αυτοι τωρα εχουν τυχει ελαφρυς μεταχειρισης αοο δικαιοσυνη και εσυ απλε λαε τραβας το ζορι...Το ζητημα για εναν πρωθυπουργο ειναι να δωσει δολεια στον κοσμο μεσα απο ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι από βολεμα σττο δημόσιο...Τωρα εσυ Πασοκτζη νιωθεις αδικημενος μ ετον Συριζα...Μα φυσικα αφου ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι στελχη του πρωην ΠΑΣΟΚ τα οποια για να μην χασουν την καρεκλα μετακομισαν στον Συριζα...Και περιμενεις τωρα εσυ να δεις ασπρη μερα απο ανθρωπους που ρημαξαν οικονομικα τη χωρα.......ΞΥΠΝΑ ΒΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ...ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

uli chris

Δηλαδή το Κούουουουλιςςςς πρέπει να πάρει τη θανατική ποινή??? Και το αμόρε του ο Χριστοφοράκος? ΤΙ Θ' ΑΠΟΓΙΝΕΙ Ο ΕΡΜΟΣ??? Οίκτο!

Μιχάλης Φ.

Όλα καλά παιδιά. Μην χαλάμε τον ύπνο μας, τα πάντα λειτουργούν ρολόι στην χώρα. Ας αλλάξω πλευρό τώρα.

Όλοι βρίζετε

Αλλά τις λαμογιες σας (σε μικρό βαθμό) τις κάνουμε όλοι. Κονε για στρατό, παλιά θυμάμαι σβήναμε τις κλήσεις από τροχαία παραπτώματα, κονε για νοσοκομείο, εφορία και και και και. Ποσο χαίρομαι που τα τελευταία 30 χρόνια σας παρακολουθώ μόνο από το Ίντερνετ!!!!

Άλλη μια φάρσα δίκης!,"ενοχος" χωρίς τιμωρία...

άλλο ένα ηγετικό λαμόγιο τού κλεφτοΠΑΣΟΚ που ξεπλένεται μια χαρά με απόφαση δικαστηρίου μετά από κάποια χρόνια. Αίσχος και ντροπή και για τους προηγούμενους και για τους τωρινούς... Τουλάχιστον να επέστρεφε τα κλεμμένα ο ανέντιμος... Βέβαια κορόιδο είναι? Εδώ ο άλλος, ο πιο πάνω, ο Άκης, ούτε ένα εκατομμύριο δεν επέστρεψε από τα πολλά κλεμμένα του και τώρα ελεύθερος και ακμαίος από το καθισιό στην τάχα φυλακή, απολαμβάνει μαζί με το ψυχοπαθές ξόανο που έχει δίπλα του, τη μεθοδευμένη λαμογιά του. Α ρε τσίπρα, άλλα μας έλεγες, πριν από 3, 4 χρόνια, και πολλοί από μας, αφελείς και ευκολόπιστοι, σε ψηφίσαμε... Μια απ' τα ίδια στην ανυπόληπτη αυτή χώρα. Κρίμα μας... (Ο. Ε.)

ΧΩΡΑ-ΒΟΘΡΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΙΣΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΔΕ ΠΑΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ .ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

alex

Γιατί το δικαστήριο δεν δέχθηκε και απέρριψε την επιστροφή των χρημάτων? Παράλληλα να τους επιβάλει την ποινή ? Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γνώστης παρακαλώ?

dim

Φανταστείτε τι έχουν φάει τόσα χρόνια τα λαμόγια για να τους περισσεύουν και χρήματα . Ασύλληπτα ποσά έχουν καταβροχθήςει Και κυκλοφορούν όλοι τους ελεύθεροι . Τελικά ένας Έλληνας Ερντογαν χρειάζεται σε αυτή τη χώρα για να ξεβρωμίσουμε . Υπερβάλλω το ξέρω , αλλά δεν βλέπω σωτηρία σε αυτή τη χώρα . ΔΥΣΤΗΧΩΣ .

Jose

ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΗΖΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΚΗ.....ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΣΥΡΙΖΑ ΦΥΣΙΚΑ...ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΔΕΛΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ....ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ...ΧΑΧΑΧΑ....Α ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ....ΟΥΣΤ ΡΕ!!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsigaridas

Ποιος ήταν ο  πολιτικός μηχανικός που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την συμμετοχή του στην οργάνωση και πέθανε στα 80 του χρόνια - Τα καλοκαίρια στην Κάλυμνο, οι επαφές με τον «Κάρλος το Τσακάλι» στην Δαμασκό, ο φάκελος στα αρχεία της Στάζι

diodia_syriza2

Όταν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαινε στους σταθμούς των διοδίων δείχνοντας εμπράκτως την υποστήριξή του στο κίνημα «δεν πληρώνω» με συνθήματα «ΟΧΙ στα διόδια των μεγαλοεργολάβων» ποιος θα πίστευε ότι επι Πρωθυπουργίας του αυτά τα διόδια που τότε κατήγγειλε, θα πολλαπλασιάζονταν και θα αυξάνονταν πάνω από 150%!