Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου: Οι πιστοί μας ζήτησαν να δουν το κάστανο που έβρασε ο Παΐσιος

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου: Οι πιστοί μας ζήτησαν να δουν το κάστανο που έβρασε ο Παΐσιος

«Δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι θα εκτίθετο κανένα κάστανο και μάλιστα προς προσκύνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του 

Ο εορτασμός του Αγίου Παΐσιου σημαδεύτηκε από επικρίσεις λόγω της επιλογής του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο να θέσει σε ιερό προσκύνημα ένα κάστανο, που είχε φέρεται να είχε βράσει εκείνος πριν από 30 σχεδόν χρόνια.

Την περασμένη Τρίτη τελέσθηκε Αγρύπνια προς τιμήν «του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου στον προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Δημητρίου Aγρινίου». Έπειτα από τις αντιδράσεις για το θέμα, εκπρόσωποι του ναού εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζονται την ενέργειά της εκκλησίας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

- Στην πρόσκληση του Ναού για την Αγρυπνία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8/7/2017, δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι θα εκτίθετο κανένα κάστανο και μάλιστα προς προσκύνηση. Συνεπώς οι πιστοί δεν προσήλθαν για να προσκυνήσουν ένα κάστανο αλλά για να συμμετάσχουν στην Αγρυπνία και να τιμήσουν τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορίτη.

- Το κάστανο είχε δοθεί μαζί με άλλα ως ευλογία σε ομάδα φοιτητών από τον Όσιο Παΐσιο τον Οκτώβριο του 1990. Ουδέποτε είχε δημιουργηθεί έως σήμερα κανένα ζήτημα, παρότι πολλοί άνθρωποι το έχουν δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Άλλωστε, το μνημονεύει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς σε παλαιότερο πόνημά του για τον Όσιο Παΐσιο.

- Η Αγρυπνία τελέσθηκε υπαιθρίως, δίπλα στον πλάτανο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης μαρτύρησε. Κάτω από αυτόν τον πλάτανο, ο Όσιος Παΐσιος, ως στρατιώτης στο Αγρίνιο, καθόταν σχεδόν κάθε απόγευμα και προσευχόταν, όπως ο ίδιος πληροφορούσε προσκυνητές στο Άγιο Όρος που τον επισκέπτονταν, με καταγωγή από το Αγρίνιο.

- Τα κύρια εκθέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας τα οποία εκτέθηκαν για προσκύνηση ήταν η εικόνα του Οσίου Παϊσίου και λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη, καθόσον εκεί ήταν ο τόπος μαρτυρίου του.

- Στη διάρκεια της Αγρυπνίας, πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν την ύπαρξη του κάστανου, αναζήτησαν να το δουν. Έτσι αυτό εκτέθηκε στο τέλος του Εσπερινού (και όχι σε όλη την Αγρυπνία), με σκοπό να δουν οι άνθρωποι ότι παρέμενε αναλλοίωτο, με τον καρπό του να ακούγεται. Ουδέποτε ειπώθηκε ή γράφτηκε σε ανακοίνωση ότι το κάστανο είναι ιερό ή θαυματουργό.

- Κανείς από τους χιλιάδες παρισταμένους στην Αγρυπνία δεν εξέφρασε καμία αντίδραση όταν εκτέθηκε το κάστανο, όπως βεβαίως και ποτέ δεν είχε συμβεί όλες τις άλλες φορές στο παρελθόν που αυτό είχε παρουσιασθεί σε κύκλους, κατηχητικά, χριστιανικά μαθήματα ή ομιλίες στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Την Αγρυπνία κάλυψε και μια ευσεβής δημοσιογράφος, υπεύθυνη ειδησεογραφικού site, η οποία πήρε video από την Αγρυπνία και το ανήρτησε στις 12/7/2017 σε άρθρο στο site της, όπως επίσης και φωτογραφία από το κάστανο, σημειώνοντας στο άρθρο της την ιστορία του.

Ανέφερε μάλιστα στο άρθρο, όντας η ίδια παρούσα στην Αγρυπνία ότι «οι πιστοί που προσέρχονταν ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ την εικόνα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου, λείψανα του Αγίου Ιωάννου Βραχωρίτη καθώς και για να ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ένα κάστανο το οποίο όπως ο ίδιος ο πατήρ Κων/νος Καντάνης είπε, είχε δοθεί εδώ και 27 χρόνια με την ευλογία του Αγιορείτου Παϊσίου στον ίδιο, όταν τον είχε επισκεφθεί ως φοιτητής το 1990. Αξίζει να σημειώσουμε πως το κάστανο μετά από 27 χρόνια παραμένει ως είχε στην αρχική του κατάσταση, όπως διαπιστώνεται και μέσα από τον φακό του agrinioreport.com». 

Την επόμενη ημέρα, 13/7/2017 στις 12:29 μμ, άλλο ειδησεογραφικό site του Αγρινίου που κατά καιρούς έχει υποτιμήσει τις δράσεις του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στο παρελθόν, ανήρτησε δημοσίευση (άρθρο) όπου σχολίαζε την Αγρυπνία και αφενός χλεύαζε το κάστανο και αφετέρου χρησιμοποιούσε φράσεις που εύκολα θα προβλημάτιζαν τον αναγνώστη για την αγιοποίηση του Αγίου Παϊσίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής χωρία του άρθρου: «Επίσης δεν μπαίνω στον…πειρασμό να αντιμετωπίσω το όλο θέμα ως μια μεγάλη μπίζνα ενός Οσίου που ήταν γέροντας και έλεγε περισσότερα εθνικοπατριωτικά τσιτάτα παρά λόγια αγάπης.

Αλλά, ειλικρινά, ένας μοναχός που αφήνει για ένα χρόνο την μοναχική ζωή για να…παντρέψει τις αδερφές του δεν είναι έτσι κι αλλιώς ήρωας; Γιατί χρειάζεται να δώσει και ένα κάστανο που αντέχει στον χρόνο σε έναν ιερέα;

Ένας Γέροντας που στον εμφύλιο είναι “ασυρματιστής του Θεού” και τον πιάνουν οι κομμουνιστές και του βάζουν στο κελί δυο αντάρτισσες σχεδόν γυμνές κι εκείνος με την χάρη του Θεού δεν αντιδρά καθόλου, τι άλλο χρειάζεται για να αποδείξει ότι είναι Άγιος; Ερώτηση κάνω.»

Περαιτέρω, σε σχόλιο του κάτω από το κυρίως άρθρο, ο κατά δήλωσιν συντάκτης του άρθρου γράφει: «Θέλω να σου πω ότι πιστεύω ακράδαντα πως ο ασκητής Γέροντας Παΐσιος έγινε τόσο δημοφιλής για έναν λόγο: διότι λειτουργεί σαν αντίβαρο στον Γενάρχη των Βουλγάρων, τον Παϊσί (Παΐσιος) που εικονίζεται ακόμη και στα νομίσματά τους. Εκείνος έμαθε γράμματα στο Άγιο Όρος και ουσιαστικά «δημιούργησε» τα βουλγαρικά γράμματα, την βουλγαρική συνείδηση και, τελικά, τον βουλγαρικό εθνικισμό, τον οποίο οι Έλληνες έχουν βρει μπροστά τους πολλές φορές. Αυτός ο άλλος Παΐσιος, θα το ξέρεις, έφτιαξε μια ολόκληρη κουλτούρα ενός άλλου λαού στην Μονή Χιλανδαρίου! Το όνομα Παΐσιος λοιπόν, ήθελε και την ελληνική του εκδοχή στην συνείδηση του δικού μας λαού».

Για να διαβάσετε όλο το προαναφερόμενο άρθρο, πατήστε ΕΔΩ, ώστε να διαπιστώσετε ότι το κάστανο ήταν η αφορμή για να δηλωθεί η εναντίωση προς την Αγιότητα του Οσίου Παϊσίου.

Θα θέλαμε συνεπώς να ενημερώσουμε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου ουδέποτε παρουσίασε το κάστανο προς «άγρα πιστών» ή προς λατρεία του αλλά το παρουσίασε απλώς για να φανεί ότι δεν έχει αλλοιωθεί μετά από τόσα χρόνια. Το εξέθεσε μάλιστα όχι σε όλη την Αγρυπνία αλλά μόνο στο τέλος του Εσπερινού και μόνο κατόπιν απαίτησης ανθρώπων που ήθελαν να το δουν. Συνεπώς το κάστανο σε καμία περίπτωση δεν ήταν η αιτία του δημιουργηθέντος ζητήματος αλλά χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους ώστε να εγερθεί ζήτημα και να χλευαστεί η μνήμη του Αγίου Παϊσίου, με αποτέλεσμα πολλοί Χριστιανοί δυστυχώς να πέσουν εν αγνοία τους θύματα παραπλάνησης με απόπειρα διαπόμπευσης τόσο του Αγίου Παϊσίου όσο και του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

ΣΧΟΛΙΑ (77)

Μαρία

Έχουμε ανεξιθρησκία.Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου γέρνει η καρδιά κι η ψυχή του. Είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη. Δοξάζω και ευχαριστώ Τον Θεό για όλα,Δοξάζω Την Θεοτόκο Παρθένο, τιμώ τους Αγίους Της Εκκλησίας μας. Έχει συμβεί να συνομιλήσω με αλλόθρησκους, άπιστους, άθεους, αιρετικούς,διαφωνώ κάθετα εξ' ορισμού μαζί τους, αλλά ποτέ δεν εξύβρισα κανενός τα πιστεύω, απλά αδιαφόρησα. Αδιαφόρησα και αδιαφορώ, γιατί είμαι βέβαιη ότι ο Ένας και Τριαδικός Θεός είναι Ο Αληθινός,Ο Μοναδικός Θεός. Άραγε, γιατί τόσο μένος από τόσους σχολιαστές απέναντι στα πιστεύω Της Ορθοδοξίας?? Και όσον αφορά το κάστανο,σας εξήγησαν πως οι πιστοί ζήτησαν να το δουν.Το ζήτησαν και τους το έδειξαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Άγιε μου Πα'ί'σιε, μεγάλη η χάρη σου! Πρέσβευε υπέρ ημών σΤον Δημιουργό μας, "σωθήναι τάς ψυχάς ημών"!

@Μαρία

Να πιστεύεις όπου θέλεις, αλλά καλό θα ήταν να πλήρωνες μόνη σου για αυτή την πίστη. Είναι ωραίο να το παίζουμε υπεράνω Μαρία μου, με τα λεφτά των άλλων. Όπότε την επόμενη φορά που θα θελήσεις να γράψεις κάτι, γράψε για την σημασία του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, αν θέλεις να το παίζεις και ανεξίθρησκη.

Για την κυρία Μαρία με το λατινικό ερωτηματικό

Και εγώ ζητώ -ως πιστός- να δω τα βρακιά του! Θα με τα δείξουν στον Ιερό Ναό κυρία Μαρία μου, επειδή το ζήτησα;

BP

Η αλήθεια είναι πως και οι άθεοι έχουν έναν άγιο. Τσίπρα τον λένε. Ας απολαύσουν τώρα τα ΘΑΥΜΑΤΑ του.

ftemp

Και όλοι οι πιστοί έχουν έναν άλλον. Καμμένο τον λένε.

.....

Ενώ εσύ ρε θεούσε έχεις τον αη βλακαηδώνη τον καστανά!! όσους βλέπεις εκεί πέρα να καστανίζονται τον ελεύθερό τους χρόνο βλακαηδωνίζονται...σε λιγο ο βλακαηδώνης θα αρχισει της πωλήσεις της αγίας φου-φους!!!

μέγα μυστήριο ή και θαύμα

Αυτό το κάστανο, όταν το έβρασε ο άγιος Παϊσιος και το άνοιξε έβγαλε από μέσα αυτή την εικόνα που φάινεται; Ποιος ξέρει να μας πει;Εγώ πιστεύω σε ανώτερες δυνάμεις που συνέχουν το σύμπαν και τη ζωή μας αλλά αυτό με το κάστανο δεν το γνωρίζω.

Ας μη σας κρινη λοιπόν μηδεις δια φαγητον

Η δια φαγητον η δια ποτον, η δια λογον εορτης η νεομηνιας η σαββατων(κυριακων σημερα),τα οποία είναι σκιά των μελλοντων,το σωμα όμως ειναι του Χριστου.Ας μη σας στερηση μηδεις του βραβειου με προσποιησιν ταπεινοφροσυνης,και με θρησκειαν των αγγελων,εμβατευων εις πραγματα τα οποια δεν ειδε,ματαιως φυσιουμενος υπο του νοος της σαρκος αυτου,και μη κρατών την κεφαλην,τον Χριστόν, εκ του οποιου ολον το σώμα δια των αρμων και συνδεσμων διαρτηρουμενον και συνδεομενον, αυξάνει κατα την αυξησιν του Θεου.Κολοσσαεις 2:16-19 Εαν λοιπον απεθανετε μετα του Χριστου απο των στοιχείων του κοσμου ,δια τί, ως ζωντες εν τω κοσμω υποκεισθε εις διατάγματα, (Μη πιασης μη γευθεις μη εγγισηςτα οποια παντα φθειρονται δια της χρησεως)κατα τα ενταλματα και διδασκαλιας των ανθρωπων;....Εαν λοιπόν συνανεστητε μετα του Χριστου ,τα ανω ζητειτε, οπου ειναι ο Χριστος καθημενος εν δεξια του Θεού. Κολοσ.2:20-23&3:1

Στέφανος

Πρός ολα τά ΜΜΕ: Είστε σοβαροί πού τά κατορθώματα τού Asterix .......εέέέέέέέέέέ τού αγιου Παστίτσιου ήθελα νά πώ, φιγουράρουν μαζί μέ τίς ειδήσεις ?

estella

δεν αξιζει κανονικα να σχολιαζει κανεις στις μπουρδολογιες και μνησικακιες σου...μαθε μονο να σεβεσαι τις γνωμες αλλων χωρις χλευασματα και τοτε ισως θεωρηθειςνανθροπως εστω και το ενα εκατοστο απο οτι ηταν ο Παπουλης μας .και να ξερεις ο αγιος Παισιος δεν θα σε εκρινε ποτε για οτι και αν ελεγες για αυτον...

ΝΑΙ ΡΕ...Ε Λ Λ Η Ν Α Σ . . .

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ...ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΑΤΟΣ...

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΚΟΣ

Δεν θα μπω στον κοπο να σχολιασω την γελοιοτητα της λατρειας του καστανου γιατι το εκαναν πολλοι αλλοι πιο πριν. Αυτο που θα ηθελα να πω ειναι μια εμπειρια που εχω ο ιδιος προσωπικα σχετικα με τις "προφητειες" του Παισιου.Λοιπον, θυμαμαι αμυδρα την εισβολη στην Κυπρο. Εκεινη την εποχη γινοταν πολυς λογος για τους τουρκους, την Κωνσταντινουπολι, τους μαρμαρωμενους βασιλιαδες κ.λ.π.Ενας γειτανας βοσκος (μεναμε στην επαρχια), σχεδον τελειως αμορφωτος, εδωσε στον πρωτο μου ξαδελφο, μεγαλυτερο μου 8 χρονια και μαθητη γυμνασιου τοτε, να διαβασει ενα βιβλιαρακι με τις προφητειες καποιου αγιορειτη μοναχου, ο οποιος οπως καταλαβα μεταγενεστερα ηταν ο Παισιος.Οι "προφητειες" το 1974 ηταν διαφορετικες απο αυτες που μας μαθαινουν ο Βελοπουλος, ο Λιακοπουλος και διαφοροι αλλοι "συναδελφοι" τους. Συγκεκριμμενα, η παλια εκδοχη ελεγε, οτι οι αθεοι, ασεβεις και αμαρτωλοι ρως η αλλιως το ξανθο γενος, στη διψα τους για αφανισμο και παγκοσμια κυριαρχια του σατανα θα κατεβουν σαν λαιλαπα και θα πεσουν πανω στους επισης ασεβεις και απιστους τουρκους, τους οποιους θα αφανισουν.Μετα θα προχωρησουν στη Μεση Ανατολη, οπου κυριολεκτικα θα σβησουν απο προσωπου γης τους επισης υπηρετες του σατανα εβραιους.Οταν δει ολα αυτα η χριστιανικη Δυση (δηλαδη το ΝΑΤΟ μας) θα αντιδρασει, θα αντεπιτεθει και θα κατατροπωσει τους αθεους ρως, με των οποιων τα πτωματα θα γεμισουν οι ερημοι της Μεσης Ανατολης. Τελικο αποτελεσμα? Το ενα τριτο των τουρκων νεκροι, το ενα τριτο φευγει κακην κακως για την στεπα και το ενα τριτο ασπαζεται το χριστιανισμο, το οποιον , οι ελλαδιτες στρογγυλοκαθονται σαν κυβερνητες στην Πολι.Επισης στα χερια των ελληνων περνανε και τα Ιεροσολυμα.Μεγαλη η διαφορα απο την εκδοχη που λανσαρουν οι Λιακοβελοπουλοι, ετσι?(εκδοχη που "κατασκευαστηκε" μετα την πτωση του κομμουνισμου) Πλεον, οπως ολοι ξερουμε, ο αφανισμος των εβραιων απουσιαζει και την Πολι μας την ....δωριζουν οι νικητες πλεον ομοδοξοι ρως (ξανθο γενος) Και ερωτω! Τι ειναι ολα αυτα?Φτηνη ακροδεξια χριστιανοταλιμπανεζικη προπαγανγα?Εχουμε δυο εκδοχες. Ειτε ο Παισιος ηταν ψυχωτικος φαντασιοπληκτος ο οποιος οραματιζοταν κατα το επιθυμητο, ειτε ο Παισιος συνειδητα ....ψευδονταν.Και στη μια και στην αλλη περιπτωση, δικαιολογειται η εκκλησια να τον ανακυρηξει αγιο και να προσκυναει τα....,,καστανα του? Υ.Γ. Θα επιθυμουσα καποιες διαφωτιστικες για το θεμα απαντησεις .

Γιάννης Γ

Έλεος ! όλοι εσείς που χλευάζετε, και με την πλήρη άγνοια που έχετε αυτής καθ εαυτής της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης........ Φαίνεται ότι ζείτε σε κάποια γυάλα αποκομμένοι με την πραγματικότητα της ζωής. Μέσα σε αυτή την ζωή όπου ζούμε συνυπάρχουμε με πολλές χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν χίλια μύρια προβλήματα είτε υγείας, είτε βάσανα στην ζωή τους, ή εξ αιτίας άλλων καταστάσεων. Που όλοι αυτοί αναζητούν παντού μια ελπίδα στο πρόβλημά τους. Και το να προσκυνήσουν ακόμη και ένα κάστανο αυτοί που έχουν χάσει και τα λογικά τους ακόμη ,μάθετε οτι δεν ειναι κουτορνίθια ή ότι δήποτε άλλο που τους αποκαλέσατε εδώ στα σχόλια.. Αυτό είναι κάτι για αυτούς. Τους δίνει έστω και αυτή η κίνησή τους (εάν έγινε επ ακριβώς και έτσι) μια ελπίδα και αυτό είναι το επαναλαμβάνω το πάν για αυτούς.... Επί του θέματος αυτού καθ εαυτού τώρα. ..... Ήταν μια λάθος κατ εμένα κίνηση ή υπερβολή αυτή με το κάστανο απο πλευράς της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου της πόλης του Αγρινίου.. Και επειδή γνωρίζω το πως έγινε επ ακριβώς η όλη κίνηση δεν έγινε έτσι όπως την παρουσιάζουν εδώ οι αναρτήσεις. Έχουν κάνει την τρίχα τριχιά κάποιοι μέσα από την δημοσιογραφική αλητεία τους αυτό το θέμα. Έγινε καθαρή εκμετάλλευση με σκοπό να πλήξουν την εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου.

Στέφανος

Μετά λέτε τούς Δωδεκαθειστές ειδωλολάτρες βρέ αλήτες ?

θα λάμψει η αλήθεια όλων μας

Όταν θα πεθάνουμε θα καταλάβει ο καθένας μας την αλήθεια του!!Δόξα τω Θεό πάντων ένεκεν

τυφλα ναχουν οι ειδωλολατρες!!!!

......θα μας έχουν για ανέκδοτο και οι Ζουλού και οι Πυγμαίοι!!! Και όλοι αυτοί ψηφίζουν????ΚΚΕ (καστανο καστανο ελληνικό)

Αιχμαλωτοι Πολέμου

''Ένας Γέροντας που στον εμφύλιο είναι ασυρματιστής του Θεού και τον πιάνουν οι κομμουνιστές και του βάζουν στο κελί δυο αντάρτισσες σχεδόν γυμνές'' Μιλάμε για βασανιστήρια οι αριστεροί...

Dr.

Με τα χάλια που θα είχαν οι αντάρτισσες, θα έζησε τον τρόμο ο καημένος ο γέροντας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2316807

Σε βάρος της 57χρονης και των αγνώστων ως τώρα συνεργών της σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης