Άρειος Πάγος: Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων λόγω Μνημονίου ΙΙ

Άρειος Πάγος: Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων λόγω Μνημονίου ΙΙ

Έχασαν  την δικαστική μάχη οι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής για το Μνημόνιο ΙΙ και την Πράξη 6/2012 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που καθιέρωσαν τον  περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων 

Συνταγματικό, τόσο το Μνημονίου ΙΙ όσο και η 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που καθιέρωσαν τον  περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων, αποφάνθηκε η  μεγάλη (πλήρης) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς τα περιοριστικά αυτά μέτρα  αποσκοπούν, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,  ενώ είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των  ενισχύσεων.
             
Την  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου, την απασχόλησαν (κατόπιν  παραπομπής από το Β1 Εργατικό Τμήμα    με την υπ΄  αριθμ. 52/2015 απόφασή του),  οι απολύσεις   5 εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποίες έγιναν μετά την ισχύ του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) και στο πλαίσιο  εφαρμογής  του άρθρου 5  της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.       

Με την εν λόγω ΠΥΣ  καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας» από όσους κανονισμούς  εργασίας  περιλαμβανόντουσαν   τέτοιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας των εργαζομένων από τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.
             
Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής κατά τις επίμαχες 5 απολύσεις δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού  των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας και περιορίζει τα   δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.
             
Αντίθετα,   εφήρμοσε τις εργατικές διατάξεις  για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) με το επιχείρημα ότι «ρήτρες μονιμότητας» του γενικού κανονισμού προσωπικού  των ΚΤΕΛ έχουν καταργηθεί με την ΠΥΣ 6/2012.
             
Οι απολυθέντες δικαιώθηκαν από Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής,  αλλά το ΚΤΕΛ  άσκησε αναίρεση στον  Άρειο Πάγο και έτσι   τέθηκε το θέμα συνταγματικότητας  του άρθρου 5  της ΠΥΣ 6/2012.
             
Τώρα η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄  αριθμ. 11/2017 απόφασή της, έκρινε ότι τόσο το Μνημόνιο ΙΙ όσο και εν λόγω ΠΥΣ και ειδικά το άρθρο 5  αυτής  το οποίο καταργεί τις «ρήτρες μονιμότητας» που προστατεύουν τους  εργαζόμενους, δεν προσκρούουν στις  επιταγές των άρθρων 26 και 43 του Συντάγματος.
             
Τα νομοθετήματα αυτά, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες,  αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και για αυτό έγινε και η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, γιατί «διαφορετικά στερεί την δυνατότητα εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους».
             
Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες πρόθεση του νομοθέτη (νόμου 4046/2012 - Μνημόνιο  ΙΙ)  ήταν να ισχύσουν οι ρυθμίσεις αυτές (του Μνημονίου ΙΙ) περί κατάργησης των ρητρών μονιμότητας «άμεσα ως κανόνες δικαίου της Ελληνικής έννομης τάξης, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση κατά την οποία, συνιστούν πλήρης κανόνες δικαίου, άμεσης εφαρμογής δεδομένου ότι οι προβλέψεις του Μνημονίου ΙΙ αποτελούν μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν πριν την  εκταμίευση των ενισχύσεων και επιβάλλεται η άμεση ενσωμάτωσή τους στην εσωτερική έννομη τάξη».
             
Συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες ότι καταργούνται δηλαδή «οι ρυθμίσεις που αποκλείουν την τακτική καταγγελία ή την καθιστούν αιτιώδη, εξαρτώντας αυτή από σπουδαίο λόγο ή από συγκεκριμένους λόγους».
             
Να σημειωθεί ότι 6 μέλη του Αρείου Πάγου μειοψήφησαν, εκφράζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις. Κατόπιν αυτών, έγινε  δεκτή η αίτηση αναίρεσης του ΚΤΕΛ, καθώς δεν παραβιάστηκε καμία συνταγματική διάταξη, όπως εσφαλμένα αποφάνθηκε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής και παραπέμφθηκε και πάλι η υπόθεση στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να εξετασθούν και οι υπόλοιποι αναιρετικοί λόγοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Μητσος

Απλά τα πράγματα. Ο ΑΠ εκρινε οτι δεν πα ναχεις υπογράψει ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που να λεει ότι σε προσλαμβάνουν για 30 χρόνια μεχρι να συνταξιοδοτηθείς, ότι σου δινουν λιγωτερα τις εποχές των παχιών αγελάδων και δεν θα σε απολύσουν την εποχή των ισχνων, σιγά τα ωά. Τι πα να πεί συμβόλαιο; Η λύση είναι βέβαια ότι ολα αυτά ισχύουν και για τους ΙΔΙΟΥΣ. Ετσι η απαντηση πρεπει να είναι: Εισαι αεροπαγίτης και νομίζεις ότι εισαι ισόβιος; Αφού δεν ισχύει το συμβόλαιο που εχεις! Απολύεσαι! Λες οτι η μακροχρόνια μη καταβολή δεδευλευμένων δεν είναι λογος αποζημίωσης εκτός αν το κανει ο εργοδότης επιτηδες για να σε διώξει; Εξοχα! Οπότε το κράτος να μην τους πληρώνει μέχρι να βγούμε από την κρίση. Δεν θα το κάνει γιά να τους διώξει, αλλά γιατι δεν έχει λεφτά!

Τα Ανώτατα Δικαστήρια κατάντησαν πολιτικά όργανα.

Είναι θλιβερό το θέαμα.Τα Ανώτατα Δικαστήρια έχουν μετατραπεί σε όργανα εξυπηρέτησης πολιτικών,οικονομικών,και πάνω απ'όλα Μνημονιακών συμφερόντων.Στην πράξη,δεν υπάρχει πια "διάκριση των εξουσιών".Επιασε τόπο η επίσκεψη των Επιτρόπων στα Ανώτατα Δικαστήρια το 2011...Δεν ήταν πάντοτε έτσι.Μέχρι και την υπογραφή του 1ου Μνημονίου,υπήρχαν θύλακες αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας στα ανώτατα κλιμάκια.Τώρα...μόνο ντροπή και αίσχος.

NOMIKOS

ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ...... ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΘΡΟΝΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ... ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

noldor

|ΣΥΜΦΩΝΩ|

απολυταρικη δικαιοσυνη

Πεστα ανθρωπε μου, εχουμε τα γεροντια που απαγορευουν κιόλας να εκφερουμε κριτική για τις αποφάσεις τους..Σεβασμος λεει και εννοουνε υποταγη. Απολυταρχικη δικαιοσυνη πρωτη φορά εχω δει. Η γιαγια ηθελέ μισθο μεχρι τα 150της...αποφασιζει και διατάζει. Ο Πολλακης δυστχυχως ακομα και εμενα που τον μισω με εφερε κοντα..στον συριζα...και ειμαι ΔΕΞΙΟΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης