Το τελευταίο «αντίο» στην 62χρονη Ντανιέλα που πέθανε μαζεύοντας σκουπίδια

Το τελευταίο «αντίο» στην 62χρονη Ντανιέλα που πέθανε μαζεύοντας σκουπίδια

Παρών στην κηδεία και ο κ. Λαφαζάνης αλλά και αντιεξουσιαστές που έχουν αναρτήσει πανό στο οποίο γράφουν «τα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες»

Το τελευταίο «αντίο» στην 62χρονη Ντανιέλα που πέθανε μαζεύοντας σκουπίδια
Το τελευταίο αντίο στην άτυχη 62χρονη Ντανιέλα Πρελορέντζου, υπάλληλο καθαριότητας λένε αυτή την ώρα συγγενείς, φίλοι και απλός κόσμος στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Ο άδικος χαμός της την ώρα που μάζευε σκουπίδια που είχαν σωρευτεί στους δρόμους του Ζωγράφου συγκλόνισε το πανελλήνιο.



Παρών στην κηδεία και ο κ. Λαφαζάνης αλλά και αντιεξουσιαστές που έχουν αναρτήσει πανό στο οποίο γράφουν «τα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες» πραγματοποιώντας σιωπηλή διαμαρτυρία για τον άδικο θάνατο της 62χρονης.
Κλείσιμο

Συγκινητική η στιγμή όταν ο γιος της 62χρονης οδήγησε τη μητέρα του στην τελευταία της κατοικία. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος που την είχε παρακαλέσει να μην πάει για δουλειά λόγω του μεγάλου καύσωνα που θα δυσκόλευε πολύ την εργασία της στην ηλικία που ήταν. Δυστυχώς δεν τον άκουσε.



Μητέρα τεσσάρων παιδιών, το ένα εκ των οποίων ΑΜΕΑ, η Ντανιέλα Πρελορέντζου πρώην συμβασιούχος, που είχε γίνει αορίστου χρόνου στο τομέα της καθαριότητας του δήμου αναγκαζόταν σε αυτή την ηλικία να μαζεύει τα σκουπίδια από τους δρόμους προκειμένου να εξασαλίσει τα προς το ζειν. 

Μετά τις απεργίες των συμβασιούχων των δήμων οι οποίοι διεκδικούσαν από την κυβέρνηση, μονιμοποίηση, οι δρόμοι γέμισαν από σκουπίδια που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 



Ωστόσο μετά την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων οι ανάγκες στην καθαριότητα ήταν αυξημένες και ίσως αυτή να ήταν η αιτία που χρειάστηκε η 62χρονη γυναίκα να δουλέψει και δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο. 

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής όταν η 62χρονη είχε φτάσει στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ζωγράφου, για να αναλάβει βάρδια. Τότε ήταν που ένιωσε έντονο πόνο στο στήθος και αδιαθεσία. Αμέσως, δίπλα της έτρεξαν οι συνάδελφοί της. Της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν ασθενοφόρο. 







 Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ανακοπή καρδιάς.

«Ήταν εν ώρα υπηρεσίας και έπαθε ανακοπή. Για άλλη μία φορά, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θρηνούν έναν εργαζόμενο, χωρίς είδη ατομικής προστασίας, χωρίς εμβολιασμούς, βγήκαν ξανά όσοι έχουν καθήκον να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και έχουμε άλλο έναν θάνατο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει», είχε δηλώσει στο protothema.gr o πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας. 

Από την πλευρά τους συνδικαλιστές συνάδελφοί της 62χρονης επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες στους αρμόδιους του δήμου Ζωγράφου που «έβαλαν τη συνάδελφο να ξαναδουλέψει σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών».

"Μία γυναίκα πάντα με το χαμόγελο, ευγενική και γλυκομίλητη, με ψυχή και αισθήματα μικρού παιδιού...πανω στο καθηκον για να παραδοθει η πολη καθαρη χανονται ζωες συναδελφων στην καθαριοτητα αντιο Ντανιελα.

Καλό σου ταξίδι κορίτσι μου... 

Καλό σου παράδεισο", έγραψαν  στο Facebook συνάδελφοι της 62χρονης που δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν το τραγικο γεγονός. 

Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας
 
Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Ήμουν επόπτης καθαριότητας και μέλος του συλλόγου εργαζομένων, είμαι και στην ομοσπονδία. Είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα και είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια αορίστου χρόνου. 

Την γνωρίζω περίπου τρία χρόνια, δεν μας είχε αναφέρει ποτέ ότι είχε κάποιο θέμα υγείας. Μάθαμε μετά το περιστατικό από τον μικρό της γιο, ότι έπαιρνε τρία διαφορετικά χάπια. 

Ο μισθός της ήταν κοντά στα 700 ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα μετά από κάποια ηλικία να μπαίνουν σε γραφεία γιατί είναι αναλόγως ο καθένας, τι απολυτήριο έχει, τι πτυχία έχει προσκομίσει και σύμφωνα με τη νομοθεσία αν κάποιος υπάλληλος γίνει αορίστου χρόνου έστω και με απολυτήριο Λυκείου πρέπει να περάσουν οχτώ χρόνια. Μπορούμε να τους προστατεύουμε κάνοντας πιο ελαφριές δουλειές. Σε όλους του δήμους και όχι μόνο στον Δήμο Ζωγράφου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μεγάλης ηλικίας και πολλοί έχουν και προβλήματα. 

Τώρα με όλο αυτό που έγινε με την απεργία, με τη ζέστη, μας έφεραν σε αυτό το αποτέλεσμα. Την Πέμπτη δούλευε στη λαική με 43 βαθμούς Κελσίου, βγήκε και την επόμενη ημέρα οπότε όπως καταλαβαίνετε ο οργανισμός καταπονείται ειδικότερα και αν είχε και προβλήματα τα οποία δεν είχε αναφέρει. 

Θεωρητικά κάθε δήμος υποχρεούται να έχει τον λεγόμενο γιατρό εργασίας. Στους δέκα δήμους δεν υπάρχει ούτε σε δύο. Σε εμάς υπάρχει μία ιατρός εργασίας, η οποία έπαιρνε τα ιστορικά αλλά έχω να την δω εδώ και ένα χρόνο. Όλα είναι στον αέρα δυστυχώς και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Πριν κάποιους μήνες στον δήμο Ζωγράφου είχαμε δώσει μάχη για τα μέσα προστασίας. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Στην περίπτωση της Ντανιέλας ήρθε μία συνάδελφος η οποία είναι στο δήμο, δεν έχει δουλειά αλλά είναι νοσηλεύτρια. Ήρθε η κοπέλα της έκανε μαλάξεις τεχνική αναπνοή, τα πάντα. Δεν υπήρχε μία μάσκα οξυγόνου πράγμα που συμπεριλαμβάνεται στα μέσα προστασίας. Αν εκείνη την ώρα μπορούσαμε να της δώσουμε οξυγόνο ίσως και να μην είχαμε αυτή την κατάληξη. 

Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έκανε διπλό μεροκάματο. Έκανε βάρδια και μάλιστα από όσο ξέρω το είχε ζητήσει και η ίδια γιατί την επόμενη ημέρα έφευγε το παιδάκι της για τη Ζάκυνθο. 

Όμως λόγω της απεργίας η κοινωνία κουνάει το δάχτυλο και απαιτούν οι πόλεις να καθαριστούν. Ευθύνονται όλοι. Από τις 25 Μαίου που πήγαμε στον Σκουρλέτη και του είπαμε: ‘’Πρόσεξέ το, τι θα γίνει, μη γίνει καμία στραβή’’, μας έλεγε: ‘’ναι, ναι θα το φτιάξω’’ και ακόμη το φτιάχνει, τι περιμένουμε από εδώ και πέρα; 

Και να σας πω και κάτι άλλο, γιατί λέει η κοινωνία μα ήταν 8μηνα γιατί δεν έφυγαν. Τους παρατείνανε τις συμβάσεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο τις έβγαλε παράνομες, η κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομες και αν το ήξεραν γιατί το έκαναν; Στην καθαριότητα μέχρι τώρα έχουν χάσει 27 άνθρωποι τη ζωή τους. Όποιος δεν έχει κάνει αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να καταλάβει, δυστυχώς και απλά μας κουνάνε το χέρι. 
 
Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο άτυχος συμβασιούχος καθαριότητας στο Δήμο Θεσσαλονίκης που τραυματίστηκε σοβαρά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο 44χρονος είναι πατέρας δυο ανήλικων παιδιών και χαροπαλεύει στην εντατική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης . Έμπειρος οδηγός , συμβασιούχος στο δήμο Θεσσαλονίκης , εργατικός άνθρωπος και μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι δικοί του άνθρωποι από το χώρο της δουλειάς οι οποίοι ελπίζουν σε ένα θαύμα . Η γυναίκα του και τα αδέρφια του βρίσκονται στο πλευρό του και αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε στο protothema.gr για το εργατικό ατύχημα και τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του 44χρονου.

"Η κατάστασή του κρίνεται από τους γιατρούς ιδιαίτερα σοβαρή . Υπάρχουν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υπεβλήθη δε πολύωρη επέμβαση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου . Είναι στην Εντατική και προσευχόμαστε ο άνθρωπος να τα καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα "λέει στο protothema.gr ο κ. Θωμάς Ψαρράς .

Η διαδικασία προσάρτησης του ρυμουλκού στον τράκτορα είναι κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή και προφανώς κάποια από αυτά τα βήματα δεν έγιναν σωστά με αποτέλεσμα να συμβεί αυτό που συμβαίνει» πρόσθεσε ο κ. Ψαρράς.

Το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής λίγες ώρες μετά το θάνατο 62χρονης υπαλλήλου καθαριότητας στο Δήμο Ζωγράφου στην Αθήνα.


Δείτε βίντεο:
Το τελευταίο «αντίο» στην 62χρονη Ντανιέλα που πέθανε μαζεύοντας σκουπίδια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης