Μανώλης Σφακιανάκης: Τον καρατόμησαν παρά τις χιλιάδες επιτυχίες

Μανώλης Σφακιανάκης: Τον καρατόμησαν παρά τις χιλιάδες επιτυχίες

Κύμα οργής στη χώρα - Η αποστράτευσή του είχε προαναγγελθεί από πέρσι όταν τοποθετήθηκε σε ανενεργή υπηρεσία - «Η τύχη κάποιου που δουλεύει στη χώρα μου είναι η "σφαγή"» έγραψε ο ίδιος

Μανώλης Σφακιανάκης: Τον καρατόμησαν παρά τις χιλιάδες επιτυχίες
Όταν το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποστρατεύσει τον διώκτη του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της παιδικής πορνογραφίας
Μανώλη Σφακιανάκη, ένα «κύμα» οργής απλών πολιτών από άκρη σε άκρη της χώρας απλώθηκε στο διαδίκτυο γράφοντας μια καλή κουβέντα και εκφράζοντας ένα μεγάλο «γιατί» για την απόφαση αυτή. Ο Μανώλης Σφακιανάκης ήταν ο πλέον αναγνωρίσιμος Έλληνας αξιωματικός που είχε γυρίσει την πλάτη στην εσωστρέφεια και διαφήμιζε την
Κλείσιμο
ΕΛ.ΑΣ με το σημαντικό έργο που είχε αναλάβει στα 35 χρόνια της υπηρεσιακής του ζωής. 

Οι υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει αμετρητες… Καποιοι μιλούν για χιλιάδες ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει ταυτίσει το όνομά του με το κυνήγι και την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο για έναν αδικαιολόγητο λόγο, αποφάσισε ότι πλέον δεν τον χρειάζεται στην ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μια υπηρεσία που ο ίδιος έστησε από το μηδέν και υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό για πάνω από δύο δεκαετίες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στις ετήσιες κρίσεις της
Αστυνομίας, αρχικά τον πήραν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον τοποθέτησαν σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία. Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των τεράστιων αντιδράσεων η κυβέρνηση τα πήρε πίσω και ακύρωσε τη μετακίνηση εκθέτοντας ουσιαστικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ακολούθησε νέα «κωλοτούμπα» και για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά τον αλλάζουν υπηρεσία και τον ορίζουν βοηθό επιτελάρχη, αρμόδιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Όμως όλοι γνώριζαν ότι ουσιαστικά τον είχαν βάλει στον «πάγο» και στις επόμενες κρίσεις θα τον έθεταν εκτός Σώματος. Όπως και έγινε… 



























Ποιος είναι ο στρατηγός Σφακιανάκης 

Ο Μανώλης Σφακιανάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 9 Φεβρουαρίου 1963. Γιος ιερέα είχε από μικρός κλίση στους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά. Τελειώνοντας το σχολείο γράφεται σε μια σχολή υπολογιστών ενώ παράλληλα περνάει στη σχολή Ενωμοταρχών της ΕΛ.ΑΣ. Ήταν το 1982 όταν φόρεσε για πρώτη φορά τη στολή ενώ λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στη σχολή Αξιωματικών και το 1989 άρχισε να ψάχνει τρόπους για να ασχοληθεί  με τη μεγάλη του αγάπη τους υπολογιστές μέσα στην ελληνική Αστυνομία. Και το κατάφερε. Αρχικά, πήγε στη Δίωξη  Οικονομικού Εγκλήματος όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια και το 1996 σκάει το πρώτο ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα που είχε να κάνει με υποκλοπές πιστωτικών καρτών. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ο Σφακιανάκης αρπάζει την ευκαιρία και αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξιχνιάζει την υπόθεση και συλλαμβάνει επτά άτομα που άλλαζαν το μαγνητικό πεδίο της κάρτας και χρέωναν λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Μια υπόθεση - σταθμός στην μετέπειτα πορεία του… Την επομένη τον καλεί στο γραφείο του ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας και του προτείνει να αναλάβει μόνος του τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Εκείνη την εποχή που πρωτοξεκίνησε τις περιπλανήσεις στο σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου έβγαζε σχεδόν μόνος του μια υπόθεση το μηνα για να φθάσει λίγο πριν αποστρατευτεί να επιλαμβάνεται σαράντα υποθέσεων την ημέρα. Συναδελφοί του, τον περιγράφουν ως έναν ικανο, χαμηλών τόνων και διορατικό αξιωματικό που έβλεπε χρόνια μπροστά και ήξερε που θα φθάσει το ηλεκτρονικό έγκλημα. Έτσι από την αρχή που ανέλαβε την υπηρεσία ζήτησε αμέσως ενισχύσεις για να πάρει το 2000 έναν βοηθό και το 2004 στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι βοηθοί να γίνουν τέσσερις. Στην Ασφάλεια ήταν γνωστός ως ο αξιωματικός με το «τμήμα- ταξί» αφού όλη κι όλη η υπηρεσία χωρούσε μέσα σε ένα ταξί. Τελικά, το 2009 οι εισηγήσεις και οι πιέσεις του γίνονται δεκτές και το «τμημα-ταξί» γίνεται Αστυνομική Διεύθυνση. 

Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τον τελειώσει, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αριθμούσε 90 επιστήμονες, 45 εκ των οποίων είναι από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο. 

Όλα τα χρόνια που ο Μανώλης Σφακιανάκης υπηρέτησε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εξιχνιάσει και οδηγήσει στη Δικαιοσύνη χιλιάδες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, ηλεκτρονικής απάτης, διαδικτυακών εκβιασμών, ροζ κυκλωμάτων, ανώνυμων και επώνυμων Ελλήνων. 

Στις 20 Νοεμβρίου του 2014, με αφορμή τον εορτασμό της 25ης επετείου της σύμβασης για τα δικαιωματα του παιδιού, τιμήθηκε από τη UNICEF, για τη σημαντική συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού ενώ έχει βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας και την Ακαδημία Αθηνών. Έχει γράψει τρία βιβλία που αφορούν στο διαδίκτυο και τους κινδύνους ενώ έχει πάει σε όλα σχεδόν τα σχολεία της χώρας και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. 

Σε όσους συνήθιζαν να τον ρωτούν γιατί δεν πήγαινε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον ιδιωτικό τομέα για να βγάλει λεφτά, χαμήλωνε τα μάτια και με μια σχεδόν παιδική αφέλεια απαντούσε ότι συνεχίζει στην υπηρεσία γιατί αγαπά την Αστυνομία. Τελικά, προχθές ο ίδιος μόλις έμαθε ότι κάποιοι αποφάσισαν να τον αποστρατεύσουν, έσπασε τη σιωπή του και χωρίς να μασά τα λόγια του έγραψε στο προφίλ του στο Facebοοκ: «Η Αστυνομία σήμερα αποφάσισε πως δεν θέλει άλλο τις υπηρεσίες μου…» και λίγο παρακάτω ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδια του ότι προχωρά στη δημιουργία ενός ινστιτούτου και μάλιστα σήμερα το απόγευμα θα δώσει λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημά του. 

Δείτε την ανάρτησή του


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης