Αμερικανική ομπρέλα πάνω από το Βουκουρέστι

Αμερικανική ομπρέλα πάνω από το Βουκουρέστι

Το φαραωνικό παλάτι που έχτισε ο Νικολάι Τσαουσέσκου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ως σύμβολο της παντοκρατορίας του είναι ίσως το τελευταίο κατάλοιπο της κομμουνιστικής Ρουμανίας. Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου, στο «σπίτι του λαού» όπως κατ’ ευφημισμόν ονομαζόταν το παλάτι του Τσαουσέσκου μέχρι την εκτέλεσή του το 1989, φιλοξενούνται περίπου 3.000 αξιωματούχοι από τις 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, τα κράτη π

Αμερικανική ομπρέλα πάνω από το Βουκουρέστι

Το φαραωνικό παλάτι που έχτισε ο Νικολάι Τσαουσέσκου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ως σύμβολο της παντοκρατορίας του είναι ίσως το τελευταίο κατάλοιπο της κομμουνιστικής Ρουμανίας. Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου, στο «σπίτι του λαού» όπως κατ’ ευφημισμόν ονομαζόταν το παλάτι του Τσαουσέσκου μέχρι την εκτέλεσή του το 1989, φιλοξενούνται περίπου 3.000 αξιωματούχοι από τις 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, τα κράτη που μετέχουν στη «σύμπραξη για την ειρήνη» (partnership for peace), την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι. Το 12όροφο κτίριο με τα 1100 δωμάτια και τα αναρίθμητα υπόγεια διαμερίσματα που εκτείνονται σε μια απόσταση 92 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, επελέγη από το ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης συνόδου κορυφής που έχει γίνει από ιδρύσεως της Ατλαντικής Συμμαχίας το 1949.

Για την «προστασία» των υψηλών προσκεκλημένων όπως οι κύριοι Τζορτζ Μπους, Βλαντίμιρ Πούτιν και Νικολά Σαρκοζύ, σε εικοσιτετράωρη βάση πάνω από τους ουρανούς του Βουκουρεστίου υπερίπτανται 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο επιχειρησιακός έλεγχος στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας ασκείται από το CAOC 7, δηλαδή το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας! Άλλωστε τα μέτρα για την αντιμετώπιση αεροσκαφών «renegade», δηλαδή «αποστατών», που ισχύουν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι σχεδιάστηκαν από Αμερικανούς και Έλληνες αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας!

Εκτός από τα αμερικανικά μαχητικά, στο νεφοσκεπή ουρανό της ρουμανικής πρωτεύουσας πετούν διαρκώς ελικόπτερα, που ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία σε χαμηλότερα ύψη. Τα μπλόκα των αστυνομικών δυνάμεων είναι περισσότερο από εμφανή. Σε μια ακτίνα περίπου 500 μέτρων γύρω από το παλάτι του Τσαουσέσκου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν ειδική άδεια. Ολόκληρες περιοχές του Βουκουρεστίου έχουν «νεκρώσει», αφού οι αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να αποτελέσει στόχο δυνητικών «επιθέσεων». 

Ο Τσαουσέσκου ονειρευόταν ένα παλάτι στο πρότυπο των Βερσαλλιών. Προκειμένου να υλοποιήσει το «όραμά» του, δε δίστασε να διατάξει την κατεδάφιση 26 εκκλησιών και 700 κατοικιών ώστε να απελευθερώσει μια τεράστια έκταση 65 στρεμμάτων! Παρά το γεγονός ότι εξαφάνισε ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου του Βουκουρεστίου, ο δικτάτορας και η συζυγός του Έλενα δεν πρόλαβαν να δουν το κολοσιαίο παλάτι τους ολοκληρωμένο, ούτε και κατάφεραν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, αφού το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον κατέχει τα πρωτεία.

Το παλάτι του Κοινοβουλίου, όπως έχει μετονομαστεί σήμερα, φιλοξενεί τη Βουλή της Ρουμανίας, θεωρείται ο πιο must τουριστικός προορισμός του Βουκουρεστίου, αλλά μέχρι σήμερα, 25 χρόνια αφού ξεκίνησε η οικοδόμησή του δεν έχει πλήρως αποπερατωθεί. Από χώρος απροσπέλαστος στους απλούς Ρουμάνους, στη δημοκρατική Ρουμανία μετατράπεται κατά περίπτωση σε κινηματογραφικό στούντιο, δανείζει τις αίθουσές τους για συνέδρια, συναυλίες, ακόμη και για επιδείξεις μόδας.

Το καλοκαίρι του 2007, όταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε για πρώτη φορά το παλάτι προκειμένου να επιθεωρήσει τις ατέλειωτες αίθουσές του δοκίμασε μια απρόσμενη έκπληξη. Όταν οι υπάλληλοι του κοινοβουλίου, ψάχνοντας μέσα από τεράστιες αρμαθιές, κατάφερναν να εντοπίσουν το κλειδί που άνοιγε το κάθε δωμάτιο ο κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ και η συνοδεία του μύριζαν πρωτ’ απ’ όλα τη γεύση της... μούχλας. Οι ΝΑΤΟϊκοί είχαν σχεδόν απογοητευθεί και μάλιστα σκέφτονταν να δείξουν κίτρινη κάρτα στους Ρουμάνους που έδειχναν ανέτοιμοι να προετοιμάσουν και να διοργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες συναντήσεις της παγκόσμιας κοινότητας, εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «επιθεωρητές» της Ατλαντικής Συμμαχίας ήλεγξαν εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια. Από τις τουαλέττες, που κρίθηκαν απειροελάχιστες, μέχρι τη σίτιση των περίπου 7.000 ατόμων που θα συμμετέχουν επί τριήμερο στις εργασίες της συνόδου κορυφής. Με τη βοήθεια και τη συνεχή επιτήρηση Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων, η κατάσταση βελτιώθηκε. Μόνο για τη φρούρηση του κ. Τζορτζ Μπους, του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, του κ. Νικολά Σαρκοζύ και των άλλων υψηλών προσκεκλημένων, η ρουμανική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 30.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς απ’ όλη τη χώρα.

Κλείσιμο

Από το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσα στο λαβύρινθο που οικοδόμησε ο Τσαουσέσκου για να ικανοποιήσει την εγωπάθειά του, θα εκτυλιχθεί η κρισιμότερη φάση των συνομιλιών για το Σκοπιανό. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί τη διευθέτηση της εκκρεμότητας, προκειμένου η διεύρυνση του ΝΑΤΟ να εξελιχθεί απρόσκοπτα με την ένταξη της «Μακεδονίας», της Κροατίας και της Αλβανίας στην ατλαντική οικογένεια.

Για τη διεθνή κοινότητα, το κρισιμότερο θέμα από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου φαίνεται ότι δεν είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συζητούν ήδη τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε η Μόσχα να άρει τις επιφυλάξεις της επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να εγκαταστήσει αντιβαλλιστική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία. Προκειμένου να μεταβεί στο Βουκουρέστι, ο κ. Πούτιν έθεσε ως όρο να μην προσκληθούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Γεωργία και η Ουκρανία, επί της ουσίας όμως φαίνεται απλώς να διαπραγματεύεται τα ανταλλάγματα που θα αποκομίσει η Μόσχα.

Στην ατζέντα που έχουν διαμορφώσει οι Αμερικανοί περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλές από τις χώρες μέλη προτίθενται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το μέτωπο με τους Ταλιμπάν. Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσιγκτον θα «παροτρύνει» πιεστικά χώρες όπως η Ελλάδα να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, διασυνδέοντας το κεφάλαιο των ειρηνευτικών αποστολών με την επιχειρούμενη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ που καλείται ήδη να «περιφρουρήσει» την παγκόσμια ασφάλεια, περιορίζοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες που αναπτύσσουν κράτη «παρίες», όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης