Ιστιαία: Το ΕΚΑΒ δεν ήρθε, ο ασθενής μεταφέρθηκε στην καρότσα του αγροτικού

Ιστιαία: Το ΕΚΑΒ δεν ήρθε, ο ασθενής μεταφέρθηκε στην καρότσα του αγροτικού

Να εξηγήσει τα ανεξήγητα προσπαθεί με ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ - Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε στην περιοχή παραχωρήθηκε με απόφαση του Δήμου στο ΕΚΑΒ

Ιστιαία: Το ΕΚΑΒ δεν ήρθε, ο ασθενής μεταφέρθηκε στην καρότσα του αγροτικού
Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας καταγράφονται καθημερινά στον τομέα της υγείας, καθώς οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα ξεπερνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα όρια.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που ανέδειξε το eviatop.blogspot.gr, από το Κέντρο Υγείας Ισταίας, στο οποίο μεταφέρθηκε ασθενής πάνω σε... καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου!

Σύμφωνα με καταγγελίες, το πρόβλημα είναι καθημερινό, καθώς τη διακομιδή των ασθενών έχει αναλάβει το ΕΚΑΒ, το κέντρο του οποίου είναι στην Αθήνα!
Κλείσιμο

Το μοναδικό ασθενοφόρο που βρισκόταν σε διάθεση στην περιοχή, παραχωρήθηκε με απόφαση του Δήμου επίσης στο ΕΚΑΒ. Ελλάδα... 2016!

Η θέση του ΕΚΑΒ για το περιστατικό


Να εξηγήσει τα ανεξήγητα επιχειρεί η διοίκηση του ΕΚΑΒ αναφορικά με την πρωτοφανή και θλιβερή διακομιδή που έχει καταγραφεί - και κάνει τον γύρο του διαδικτύου- με ηλικιωμένο ασθενή να φτάνει σε Κέντρο Υγείας της βόρειας Εύβοιας αναζητώντας περίθαλψη ή/και νοσηλεία, με καρότσα αγροτικού οχήματος αντί για ασθενοφόρο.
 
Με ανακοίνωση τους οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ, αποδίδουν την τριτοκοσμική διακομιδή εν έτει 2016 στη χώρα μας αφενός στο μη επείγον της κατάστασης όπως αυτή εκτιμήθηκε εκ του μακρόθεν από τους συντονιστές του Κέντρου (σ.σ. σύμφωνα με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, ο ασθενής τελικά διαγνώστηκε με εγκεφαλικό), αφετέρου στην... επιθυμία του ίδιου του ασθενούς και των οικείων του να διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας επάνω στην καρότσα αγροτικού οχήματος.

Κι αυτό, ενώ προαναφέρουν πως το βασικό πρόβλημα ήταν ότι όταν ζητήθηκε ασθενοφόρο από την περιοχή Ελληνικά για τη διακομιδή καθηλωμένου και πάσχοντος ηλικιωμένου  – όπως φαίνεται από τη φωτογραφία ο ηλικιωμένος φέρει καθετήρα- το ένα και μοναδικό όχημα ήταν «κατειλημμένο».
 
 «Αφού πραγματοποιήθηκε η επιβεβλημένη εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης του ασθενούς (μη επείγον), ενημερώθηκαν οι  οικείοι του ασθενούς (από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ) ότι θα υπάρξει μία εύλογη καθυστέρηση για την τελική διακομιδή του προς το ΚΥ Ιστιαίας. Βάσει αυτής της ενημέρωσης (προς τους οικείους του ασθενούς), ζητήθηκε η ακύρωση κλήσης του ασθενοφόρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε (αυτοβούλως από τους ίδιους) η μεταφορά του, με ιδιωτικό μέσο, στο ΚΥ Ιστιαίας» υποστηρίζει η διοίκηση του Κέντρου.
 
Ωστόσο, αναφέρεται στην ανακοίνωση πως «τη χρονική στιγμή που το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε για διακομιδή του εν λόγω περιστατικού, από την περιοχή Ελληνικά Ιστιαίας, το ασθενοφόρο όχημα του Τομέα κάλυψης της περιοχής πραγματοποιούσε μία επείγουσα διακομιδή ασθενούς προς τη Χαλκίδα».
 
Συνεπώς, είτε επρόκειτο για πολύ επείγον είτε για λιγότερο επείγον είτε για αμελητέο περιστατικό η διακομιδή δεν θα γινόταν!  Ομοίως δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα αναφορικά με τη χρήση ιδιωτικού οχήματος, είτε επρόκειτο για αγροτικό είτε για τρακτέρ είτε για άλλο όχημα, εφόσον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν ήταν και δεν μπορούσε να είναι διαθέσιμο.
 

Υποσχέσεις κάλυψης κατόπιν εορτής


Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, κινητοποιήθηκε και ανακοινώνει πως επέσπευσε τις απαιτούμενες υπηρεσιακές διαδικασίες έτσι ώστε ο Τομέας του ΕΚΑΒ Ιστιαίας να καλύπτει επιχειρησιακά με ασθενοφόρο, όλες τις όμορες περιοχές σε 24ωρη βάση, εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν που η περιοχή καλυπτόταν μόνο κατά ένα ή δύο οκτάωρα την ημέρα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης