Ο στρατηγός, ο νταβατζής και τα φακελάκια του ελληνικού Δημοσίου

Ο στρατηγός, ο νταβατζής και τα φακελάκια του ελληνικού Δημοσίου

Το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε 56 συλλήψεις αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2015, ενώ σχημάτισε περίπου 400 δικογραφίες

Ο στρατηγός, ο νταβατζής και τα φακελάκια του ελληνικού Δημοσίου
Σε 56 συλλήψεις αστυνομικών, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων και στο σχηματισμό περίπου 400 δικογραφιών προχώρησαν μέσα στο 2015, οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά το πλήθος των καταγγελιών που δέχτηκαν από τους πολίτες.

Τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και πολλά ακόμα ενδιαφέρονται συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έκθεση απολογισμού της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, κατά το διάστημα της προηγούμενης χρονιάς στο Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασαν 1.223 καταγγελίες πολιτών. Από αυτές, οι 878 αφορούσαν αστυνομικούς, οι 213 δημοσίους υπαλλήλους, οι 73 ιδιώτες και οι 59 σε συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων. Αν και ήταν μειωμένες κατά 33% σε σχέση με το 2014, ωστόσο αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η διαφθορά «ζει και βασιλεύει'» στην ελληνική κοινωνία.

Κλείσιμο
Οι άνδρες της ειδικής υπηρεσίας που ερεύνησαν το πλήθος των καταγγελιών διαπίστωσαν ότι σε 276 περιπτώσεις οι συνάδελφοί τους κατηγορούνταν για πειθαρχικά παραπτώματα, σε 75 για υποθέσεις ναρκωτικών, σε 12 για εκμετάλλευση γυναικών, σε 24 για όπλα και σε 30 για παραβατικές συμπεριφορές εναντίον αλλοδαπών.

Όσον αφορά τώρα στους υπόλοιπους τομείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 80 πολίτες κατήγγειλαν υπάλληλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, 46 στράφηκαν με τις επιστολές τους εναντίον της δικαιοσύνης, ενώ υπήρξαν 42 καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς σε νοσοκομεία και από 37 σε υπουργεία και οικονομικές υπηρεσίες.

Κατά το 2015 διερευνήθηκαν συνολικά 1403 περιπτώσεις. Από αυτές οι 1223 προέρχονταν από καταγγελίες πολιτών ενώ οι 180 από εισαγγελικές παραγγελίες. Από την εξέλιξη των καταγγελιών προέκυψαν 396 αυτεπάγγελτες δικογραφίες, με το σύνολο τον δικογραφιών που διεκπεραιώθηκαν να φτάνει τις 576. Σε 51 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία κατά την οποία συνελήφθησαν 93 άτομα. Από αυτούς οι 31 ήταν αστυνομικοί, οι εννέα ειδικοί φρουροί, οι 16 δημόσιοι υπάλληλοι και οι 37 ιδιώτες.

Υποθέσεις κατά αστυνομικών και ειδικών φρουρών


Παράλληλα από τις 445 ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση των Εσωτερικών υποθέσεων κατά το 2015, οι 220 αφορούσαν αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, οι 47 δημοσίους υπαλλήλους και οι 178 ιδιώτες. Όσον αφορά τα αδικήματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα στην τάξης των αστυνομικών υπαλλήλων, είναι η μη υποβολή του πόθεν έσχες, η παράβαση καθήκοντος και τα βασανιστήρια. Στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα προηγείται η δωροδοκία, ακολουθεί η ψευδή βεβαίωση ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η παράβαση καθήκοντος. 

Υποθέσεις με πρωταγωνιστές ανώτερους αξιωματικούς


Πλήθος υποθέσεων στις οποίες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ανώτεροι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του δημόσιου, εξιχνίασε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Μετά από την κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και την πολύμηνη έρευνα κατάφερε να περάσει χειροπέδες σε εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη σωματεμπορία και στη μαστροπεία. Μεταξύ των πέντε συλληφθέντων ήταν κι ένας αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας. Η εγκληματική οργάνωση δρούσε για επτά τουλάχιστον μήνες προάγοντας στην πορνεία γυναίκες, ενώ διέθετε συγκεκριμένη εσωτερική δομή, ιεραρχία και ρόλο για το κάθε μέλος αυτής. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λειτουργούσαν δύο νομιμοφανή καταστήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν προκειμένου να δικαιολογούν την παρουσία γυναικών, που έναντι χρηματικής αμοιβής, είτε παραχωρούσαν σε πελάτες για παρέα εντός του καταστήματος «κονσομασιόν», είτε τις εξέδιδαν «βίζιτες» με ή χωρίς τη θέλησή τους. Συνήθως, η τιμή της ερωτικής συνεύρεσης καθορίζονταν στα 80 ευρώ. Η οργάνωση δρούσε με την συνεργασία του αξιωματικού, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στη λειτουργία της, τόσο στην κάλυψη της παράνομης λειτουργίας των καταστημάτων ως χώρων προώθησης γυναικών στην πορνεία, όσο και σε πληροφοριακό επίπεδο (πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους και εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις).

Η εγκληματική οργάνωση και ο «Στρατηγός»


Λίγο καιρό αργότερα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προχωρά σε μια ακόμα επιτυχία. Ανάμεσα στα πέντε άτομα που συλλαμβάνονται αυτή τη φορά ήταν κι ένας αστυνομικός , ο οποίος ήταν το ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας να τον αποκαλούν ''Στρατηγό''. Ο αστυνομικός μαζί με έναν ακόμα συνάδελφο του πραγματοποιούσαν έρευνες σε αποθήκες με προϊόντα – μαϊμού και αφαιρούσαν τα εμπορεύματα και τα χρήματα των ελεγχόμενων. Στη συνέχεια τα έδιναν στους συνεργάτες τους οι οποίοι τα πουλούσαν σε άλλους αλλοδαπούς. Όταν οι τελευταίοι δεν πλήρωναν τότε ο «Στρατηγός» έστελνε δύο άτομα τα οποία με την απειλή όπλων και με ξυλοδαρμούς κατάφερναν να τους αποσπάσουν τα χρωστούμενα.

Σημαντικές όπως αποδείχτηκαν ήταν και οι πληροφορίες που έφτασαν στη ειδική υπηρεσία για κύκλωμα παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών σε χώρες τις δυτικής Ευρώπης μέσω αερολιμένα νησιού του Αιγαίου. Μετά από την κατάλληλη αξιολόγηση των πληροφοριών συνελήφθησαν 11 άτομα εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, ένας απόστρατος αστυνομικός, τρεις επιχειρηματίες, ένας πρώην δικηγόρος και ένας οδηγός λεωφορείου για συγκρότηση και εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης. Το κύκλωμα για τρία τουλάχιστον χρόνια προωθούσε και διακινούσε παράνομα υπηκόους τρίτων χωρών μέσω αερολιμένα του Αιγαίου σε χώρες της Ευρώπης. Οι αστυνομικοί αναλάμβαναν να... βοηθήσουν να ανέβουν στα αεροπλάνο τους αλλοδαπούς, οι οποίοι εντοπίζονταν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία είχαν προμηθευτεί από τους συνεργάτες. Συνολικά εντοπίστηκαν 519 αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ κάθε αλλοδαπός πλήρωνε από 2500 έως 3000 ευρώ για τη χόρηγησή τους.

Ακόμα συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων κι ένας αξιωματικός, καθώς συμμετείχαν σε συμμορία που έκλεβε καταστηματάρχες. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν έρευνες στα σπίτια και στα καταστήματα των αλλοδαπών χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και τους αποσπούσαν με το έτσι θέλω μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ναρκωτικά και πλαστογραφίες από όργανα της τάξης


Κατά τη διάρκεια του 2015 συνελήφθησαν τέσσερις αστυνομικοί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, επτά για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της κλοπής και της κατάχρησης εξουσίας, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία για αξιωματικό, ο οποίος είχε υπεξαιρέσει τα τελευταία έξι χρόνια από την υπηρεσία του το ποσό των 442.602 ευρώ.

Όσον αφορά τώρα στο υπόλοιπο δημόσιο τομέα, υπήρξαν επτά συλλήψεις γιατρών για παράβαση καθήκοντος και για δωροληψία- δωροδοκία, ενώ άλλοι 14 υπάλληλοι σε διάφορους τομείς τους δημοσίου τομέα είδαν να αστυνομικούς να τους περνούν χειροπέδες με τους περισσότερους από αυτούς να κατηγορούνται για δωροληψία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης