Αναστασιάδης: Το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί και αύριο αν ήθελε η Τουρκία

Αναστασιάδης: Το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί και αύριο αν ήθελε η Τουρκία

Το εμπόδιο ήταν πάντα η αδιαλλαξία της Τουρκίας που επέμενε σε συνομοσπονδία και όχι σε ομοσπονδία, τονίζει ο κ. Αναστασιάδης - Συγκρατημένη αισιοδοξία και από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη

Αναστασιάδης: Το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί και αύριο αν ήθελε η Τουρκία
Η επίτευξη λύσης του Kυπριακού δεν αποκλείεται να επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016, εκτιμά ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, αναφέρει ότι το Kυπριακό μπορεί να επιλυθεί και αύριο, εάν λογικευτεί η άλλη πλευρά και γίνουν οι απαραίτητες υποχωρήσεις που δεν θα αφήνουν νικητές και ηττημένους. Το εμπόδιο, τονίζει ο κ. Αναστασιάδης, ήταν πάντα η αδιαλλαξία της Τουρκίας που επέμενε σε συνομοσπονδία και όχι σε ομοσπονδία. Τώρα νομίζω, σημειώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου, είμαστε σε σωστή βάση.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι η βρισκόμαστε ενώπιον μιας ευνοϊκής συγκυρίας αφού ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος ήταν πάντα ταγμένος υπέρ της συμβίωσης και της εξεύρεσης λύσης.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ο Κύπριος Πρόεδρος διεμήνυσε ότι τα κεφάλαια δεν θα ανοίξουν εάν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο.  Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ματαίωσης των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, είπε ότι θα διεξαχθούν κανονικά, καθώς αυτή είναι η συνταγματική πρόνοια.

Κλείσιμο
Συγκρατημένη αισιοδοξία και από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη

Συγκρατημένος όσον αφορά την αισιοδοξία που παρατηρείται στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως δύσκολα μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ωστόσο, εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση πως θα υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων εντός του 2016, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ καλεί τόσο όσους στηρίζουν τη λύση όσο και όσους ενδεχομένως δεν τη θέλουν να μην απευθύνονται στον λαό χρησιμοποιώντας φοβικά διλήμματα. 

Στο επίμαχο, τουλάχιστον για την ελληνοκυπριακή πολιτική τάξη αν όχι για τους πολίτες, ζήτημα ενδεχόμενης αναβολής των εκλογών, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως πάγια δημόσια θέση κάθε κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι πως οι διαπραγματεύσεις δεν επηρεάζονται από βουλευτικές ή ακόμα και από προεδρικές εκλογές.

Μόνο όμως η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για αναβολή, τονίζει, εφ’ όσον κάτι τέτοιο επιτρέπεται από το Σύνταγμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης