Για 50 εκατ. ευρώ το υπ. Υγείας «εγκαταλείπει» τους οροθετικούς

Για 50 εκατ. ευρώ το υπ. Υγείας «εγκαταλείπει» τους οροθετικούς

Οι ολοένα και πιο συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της κρίσης, αποκλείουν εκατοντάδες οροθετικούς από τη θεραπεία τους, λόγω των ελλείψεων σε αντιρετροϊκά σκευάσματα 



Για 50 εκατ. ευρώ το υπ. Υγείας  «εγκαταλείπει» τους οροθετικούς
Σε χρόνια πληγή του δημόσιου συστήματος υγείας εξελίσσονται οι ελλείψεις σε αντιρετροϊκά σκευάσματα στα φαρμακεία του ΕΣΥ.

Οι ολοένα και πιο συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της κρίσης, αποκλείουν εκατοντάδες οροθετικούς από τη θεραπεία τους, με το πρόβλημα να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις κυρίως σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.
 
Κλείσιμο
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ότι στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και «Λαϊκό» τα φαρμακεία αδυνατούν να χορηγήσουν φάρμακα στους οροθετικούς και σε κάθε περίπτωση αδυνατούν να τους καλύψουν φαρμακευτικά στο χρόνο που πρέπει αλλά και με το θεραπευτικό σχήμα που χρειάζονται. Στο «Ανδρέας Συγγρός» εξυπηρετούνται περίπου 1.100 ασθενείς και στο Λαϊκό 750.
 
Συνολικά 12 δημόσια νοσοκομεία στην Αττική σηκώνουν το βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης των οροθετικών. Υπάρχουν επίσης ένα στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ), ένα στη Θράκη (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης), ένα στη Δυτική Ελλάδα (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας) και ένα στην Κρήτη (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου).
 
Το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τους οροθετικούς ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Θετική Φωνή» είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη να αποδεσμευτεί το σχετικό κονδύλι από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων ώστε να γίνεται κεντρικά η παραγγελία των αντιρετροϊκών και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χορήγησή τους προς τους ασθενείς. Ωστόσο, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας που ακολούθησαν, τόσο ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο κ. Ανδρέας Ξανθός, δεν ολοκλήρωσαν αυτή τη διαδικασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης