UNICEF: Πάνω από μισό δισ. παιδιά δέχονται της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

UNICEF: Πάνω από μισό δισ. παιδιά δέχονται της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη, από τα 530 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε επιρρεπείς σε πλημμύρες ζώνες, περίπου 300 εκατ. ζουν σε χώρες όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού επιβιώνει σε συνθήκες φτώχειας

UNICEF: Πάνω από μισό δισ. παιδιά δέχονται της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλή συχνότητα πλημμυρών και 160 εκατομμύρια σε ζώνες μεγάλης ξηρασίας, αφήνοντάς τα ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η UNICEF σε έκθεση που κυκλοφόρησε εν όψει της 21ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP21.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κ. Ηλίας Λυμπέρης, «η χώρα μας οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα για την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής συμβάλλοντας με προτάσεις στις προσπάθειες που καταβάλει η διεθνής κοινότητα» καθώς, όπως λέει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, «τα παιδιά θα είναι αυτά που τελικά θα σηκώσουν το κύριο βάρος των συνεπειών».

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη, από τα 530 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε επιρρεπείς σε πλημμύρες ζώνες, περίπου 300 εκατ. ζουν σε χώρες όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού επιβιώνει σε συνθήκες φτώχειας -με λιγότερα από 3,10 δολάρια την ημέρα- ενώ από εκείνους που ζουν σε περιοχές μεγάλης ξηρασίας, 50 εκατομμύρια βρίσκονται σε χώρες όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Μάλιστα, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερες ξηρασίες, περισσότερες πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ιδιαίτερα αισθητές πρόκειται να γίνουν οι συνέπειες στη χώρα μας, όπου παρατηρείται μία σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις άμεσες συνέπειες στη γεωργία και τον τουρισμό, πλήγμα θα υποστούν επίσης οι δασικές, οι νησιωτικές, αλλά και οι αστικές περιοχές, με αναμενόμενες συνέπειες την αύξηση των πλημμυρών, των πυρκαγιών, τις λειψυδρίας. Η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει, θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες, εξαιτίας των κλιματολογικών αλλαγών αλλά και των φυσικών καταστροφών που μοιραία θα προκληθούν. Γι΄ αυτό και η ελληνική Πολιτεία καλείται να είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένη.

Ο κ. Λυμπέρης επισημαίνει ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, θα ενταθούν και από την αύξηση των προσφυγικών ροών από την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου τέτοιου είδους φαινόμενα θα παρατηρηθούν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση, επιτείνοντας την πολιτική και κοινωνική αστάθεια των εν΄ λόγω περιοχών.
Κλείσιμο

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι τέτοια καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο και την καταστροφή, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση της εξάπλωσης των σημαντικότερων αιτιών που στοιχίζουν τη ζωή στα παιδιά, όπως ο υποσιτισμός, η ελονοσία και η διάρροια, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη.

«Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο: Ένα παιδί που στερείται την επαρκή ύδρευση και αποχέτευση πριν από την κρίση, θα πληγεί περισσότερο από μια πλημμύρα, ξηρασία ή σοβαρή καταιγίδα, είναι λιγότερο πιθανό να ανακάμψει γρήγορα και διατρέχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια επακόλουθη κρίση».

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πλημμυρών βρίσκονται στην Ασία και η πλειοψηφία αυτών που ζουν σε περιοχές που απειλούνται από την ξηρασία, στην Αφρική.

«Οι τεράστιοι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση τώρα» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Τα σημερινά παιδιά είναι τα λιγότερο υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή και τα παιδιά τους είναι αυτά που θα ζήσουν με τις συνέπειές της. Και όπως τόσο συχνά συμβαίνει, οι μειονεκτούσες κοινότητες αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη απειλή».

Εν όψει των συγκεκριμένων απειλών, οι ηγέτες του κόσμου που συγκεντρώνονται στο Παρίσι για την COP21 - που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου - θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, για τις οποίες οι περισσότεροι ειδικοί λένε πως είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό δυνητικά καταστροφικών αυξήσεων της θερμοκρασίας.

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η καταστροφή που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η αποτυχία να δράσουμε θα ήταν αδιανόητη» αναφέρουν από κοινού ο κ. Anthony Lake και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF. «Το χρωστάμε στα παιδιά μας -και στον πλανήτη- να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στην COP21» λένε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε επείγουσα δράση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης