Εταιρεία έχασε δημόσιο έργο 1.970.000 ευρώ από λάθος του ΕΣΡ

Εταιρεία έχασε δημόσιο έργο 1.970.000 ευρώ από λάθος του ΕΣΡ

Το Δημόσιο θα καταβάλει στην εταιρία 255.312 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη - Πρόσθετο πρόστιμο 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη και αποδυνάμωση της επαγγελματικής φήμης της εταιρίας
 

Εταιρεία έχασε δημόσιο έργο 1.970.000 ευρώ από λάθος του ΕΣΡ
Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, να καταβάλει νομιμοτόκως σε κατασκευαστική εταιρεία αποζημίωση 255.312 ευρώ και 2.000 ευρώ για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, καθώς έμεινε εκτός δημόσιου διαγωνισμού (προϋπολογισμού 1.970.000 ευρώ) που είχε επικυρωθεί στην εν λόγω εταιρεία, καθώς αναιτιολόγητα δεν της χορηγήθηκε, σύμφωνα με το νόμο για τον βασικό μέτοχο, πιστοποιητικό περί μη συνδρομής ασυμβιβάστων ιδιοτήτων στα πρόσωπα των μετόχων της.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι κατά πλημμελή εφαρμογή και ερμηνεία των διατάξεων του ν. 3021/2002 (περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης- βασικός μέτοχος) δεν της χορηγήθηκε το προβλεπόμενο πιστοποιητικό περί μη συνδρομής ασυμβιβάστων ιδιοτήτων στα πρόσωπα των μετόχων της από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με συνέπεια να μην κατακυρωθεί υπέρ της, παρόλο που είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης, η δημόσια σύμβαση για την εκτέλεση έργου προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.970.000 ευρώ.

Το ΕΣΡ τον Φεβρουάριο του 2004 απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για χορήγηση πιστοποιητικού περί μη συνδρομής ασυμβιβάστων ιδιοτήτων σύμφωνα με το νόμο 3021/2002, με την αιτιολογία ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι συγγενής α' βαθμού με τη μοναδική εταίρο και διαχειρίστρια εταιρείας (Ε.Π.Ε.) στην οποία ανήκει η εκμετάλλευση τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της Κέρκυρας (ο διαγωνισμός αφορούσε έργο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κερκύρας).

Κλείσιμο
Έτσι, η κατασκευαστική εταιρεία διεκδίκησε μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων 255.312 ευρώ ως αποζημίωση κατά τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα και το ποσό των 65.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση (κατά τον Αστικό Κώδικα), για την αποκατάσταση της ζημίας και της ηθικής βλάβης που, όπως υποστήριζε, έχει υποστεί από παράνομες πράξεις των οργάνων του Δημοσίου.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 17094/2015 απόφασή του επισημαίνει ότι το ΕΣΡ απέρριψε το αίτημα για χορήγηση του επίδικου πιστοποιητικού, ενώ ώφειλε να διερευνήσει και να αιτιολογήσει επαρκώς, από ποια στοιχεία προέκυπτε η εικονικότητα της γονικής παροχής του βασικού μετόχου της κατασκευαστικής εταιρείας προς τη κόρη του και μοναδική διαχειρίστρια του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της Κέρκυρας, καθώς και πώς αυτή η ενέργεια επηρέαζε την οικονομική αυτοτέλεια των προσώπων αυτών. 

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη εταιρεία δικαιούται αποζημιώση για διαφυγόντα κέρδη ύψους 255.312 ευρώ, που αντιστοιχούν στα ακαθάριστα έσοδα τα οποία θα ελάμβανε σύμφωνα με την οικονομική της προσφορά από την εκτέλεση του επίδικου έργου.

Τέλος, κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο ότι στην κατασκευαστική εταιρεία πρέπει να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, ύψους 2.000 ευρώ, λόγω της παράνομης συμπεριφοράς του ΕΣΡ, καθώς και της αποδυναμώσεως της επαγγελματικής της φήμης, την οποία υπέστη.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης