Συνεχής η ροή μεταναστών στα νησιά - 8.500 μόνο στη Λέσβο

Συνεχής η ροή μεταναστών στα νησιά - 8.500 μόνο στη Λέσβο

Ο δήμαρχος Λέσβου εκφράζει φόβο για το τί μέλλει γενέσθαι, καθώς παρεμποδίζεται η διέλευση των προσφύγων από τα Σκόπια

Συνεχής είναι η ροή προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου. Ο δήμαρχος Λέσβου εκτιμά σε 8.500 περίπου και πάλι τον αριθμό τους στο νησί, καθώς οι αφίξεις -με κάθε θαλάσσιο μέσο- είναι συνεχείς. Την ίδια στιγμή εκφράζει φόβο για το τί μέλλει γενέσθαι, καθώς παρεμποδίζεται η διέλευση των προσφύγων από τα Σκόπια.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Λέρου σημειώνει ότι παρά τις αναχωρήσεις από το νησί, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών δεν μειώνεται κάτω από 1.000 άτομα, αφού είναι καθημερινές οι αφίξεις στο Φαρμακονήσι -από το οποίο οι διασωθέντες μεταφέρονται στη Λέρο.
 
Λέσβος

«Κρατάω μια βόμβα στα χέρια μου και το φυτίλι πλησιάζει στο τέλος», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφορικά με το συνεχώς διογκούμενο κύμα μεταναστών που κατακλύζουν το νησί.

«Σήμερα πρέπει να κατέφθασε στο νησί τεράστιο πλήθος», ανέφερε λέει και πρόσθεσε ότι από τα χωριά τον ενημερώνουν πως πρώτη φορά βλέπουν τόσο πολύ κόσμο.

«Ακόμη και στην πλαζ της Μυτιλήνη κατέφθασαν με ταχύπλοο σκάφος που τους άφησε και έφυγε αμέσως. Το πρωί είδαμε άλλη μια τραγωδία, όταν πνίγηκε ένας 17χρονος από σκάφος που ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή της Θερμής», ανέφερε και συνέχιζε προσθέτοντας ότι το Λιμενικό διέσωσε δύο ακόμη αγνοούμενος μαζί με τους υπόλοιπους 13, που ήταν συνολικά στο σκάφος.

«Πολλοί δεν έχουν ξαναδει θάλασσα στη ζωή τους, πόσο μάλλον να ξέρουν κολύμπι. Εντούτοις το εμπόριο και οι καμπάνιες που διεξάγουν οι κάθε είδους διακινητές στις τουρκικές ακτές παρέχουν αφειδώς υποσχέσεις και μέσα (βάρκες, σωσίβια, μηχανές κ.α.) για ασφαλή διέλευση», επισήμανε.

Ο κ. Γαληνός δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ανακουφισμένος με τη μεταφορά των 2.100 μεταναστών και προσφύγων από την Μυτιλήνη στον Πειραιά με το «Ελ Βενιζέλος».

«Ο μεταναστευτικός πληθυσμός ανέρχεται και σήμερα σε 8.500 ανθρώπους, δηλαδή κατά τι περισσότερο από χθες», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι παρά την πρωινή απομάκρυνση ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων δεν ελαττώθηκε. Αντίθετα αυξήθηκε, αφού με το πρώτο φως της ημέρας νέα καραβάνια έφτασαν από τα τουρκικά παράλια και συσσωρεύονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα, εξέφραε την αγωνία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τον εγκλωβισμό τους στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα και την ανακοπή της πορείας διαφυγής τους προς Βορρά. Φοβάται ότι θα ξεσπάσει «διαμάχη μεταξύ Αθήνας-Μυτιλήνης» για τους ανθρώπους που δεν θα έχουν δρόμο διαφυγής.

«Πέρασαν 94.000 άτομα. Οσοι δηλαδή είναι οι κάτοικοι του νησιού», είπε και πρόσθεσε πως οι υποδομές και οι δυνατότητες δεν επαρκούν. Όπως είπε, φοβάται ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία από την έλλειψη προσωπικού, απορριμματοφόρων και χρημάτων, με δεδομένη την «ακαμψία» σε όποια προσπάθεια προσλήψεων και οικονομικών δαπανών, που επιβάλλεται από τη μνημονιακή πολιτική.

Πάντως, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ουσιαστική βοήθεια που παρέχει στο δήμο και το νησί διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση μαζί με εθελοντές.

«Αποφασιστικά και άμεσα, σε ταχύτατους χρόνους, δημιουργούν υποδομές στους χώρους φιλοξενίας. Ακόμη και γεωτρήσεις κάνουν, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλότητα της υδροδότησης του νησιού», δηλωσε χαρακτηριστικά.

Λέρος

«Το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό πρόβλημα. Κυβερνητικό και όχι τοπικό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, διευκρινίζοντας πως το νησί λειτουργεί σαν Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών.

«Μετά τη διεκπεραίωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, οι μετανάστες είναι ελεύθεροι έως ότου επιβιβασθούν στο πλοίο και μεταφερθούν στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί περίπου 1000 άνθρωποι. Τέσσερις φορές την εβδομάδα αναχωρούν 100-150 άτομα με το καράβι της γραμμής, ενώ σε ημερήσια βάση καταφθάνουν άλλοι 200 από το Φαρμακονήσι», είπε.

Η εγκατάστασή τους, σημείωσε ο δήμαρχος, είναι πλέον ελεύθερη, αλλά συγκεντρώνονται στο Λακκί, όπου τους παρέχεται δυνατότητα επιβίβασης στο πλοίο της «ελπίδας».

«Οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο, τα μνημεία, τις πλατείες και η πόλη παρουσιάζει συχνά εικόνες ανεπιθύμητες σε όλους», σημείωσε, προσθέτοντας πως για τη διευκόλυνση όλων έχει ζητήσει τη δρομολόγηση ειδικού πλοίου για την καθημερινή μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων έως τέλος Αυγούστου.

Επίσης, έχει ζητήσει από τον Γ.Γρ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο την προμήθεια υποδομών υγιεινής (χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες) προκειμένου να τοποθετηθούν στο γήπεδο που παραχώρησε ο δήμος για την προσωρινή διαμονή τους. Με την αρωγή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» υπάρχουν ήδη σκηνές για περίπου 200 άτομα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Παναγιώτη Νίκα για παραχώρηση και μετατροπή του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ο κ. Κόλλιας υποστήριξε ότι θα μετατραπεί σε Κέντρο Διεκπεραίωσης. Για τη διαμόρφωση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής έχει ζητήσει την επισκευή άλλου κτίριο στα Λέπιδα.

Ωστόσο, μέλη του Δικτύου Συμπαράστασης κατηγορούν τον δήμαρχο για ολιγωρία και αναλγησία. Η Ματίνα Κατσιβέλη, δραστήριο μέλος του δικτύου, δήλωσε από την αυλή του Λιμεναρχείου Λέρου, όπου βρίσκονται καθημερινά σχεδόν 400 άτομα: «Περιμένουμε άλλους 200 από το Φαρμακονήσι και δεν υπάρχει παρά μια μόνο χημική τουαλέτα από την οποία έχουν περάσει 9.500 άτομα από την αρχή του έτους».

Σημειώνεται ότι οι διασωθέντες κρατούνται καταρχήν από 1-3 ημέρες στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια παραπέμπονται στην Αστυνομία για εξακρίβωση των στοιχείων. Τα μέλη του δικτύου αποδίδουν στο δήμαρχο «πλήρη άρνηση να διευκολύνει τη ζωή όλων, με την αιτιολογία της οικονομικής αδυναμίας».

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Η Πόλη εάλω

Ο Στρατός παραδόθηκε και πλεον ειναι απλα νοσοκόμες και τροχονόμοι των Τούρκων δουλεμπόρων. Οι Πολιτικοί του πασοκονουδουσυριζανέλ ροκανίζουν τα κονδύλια της ΕΕ για τη μετανάστευση που πάνε με το κεφάλι και πλουτίζουν ναρκοθετοντας το μελλον των παιδιών μας που μεγαλώσουν σε τριτοκοσμική χωρα τυπου Λιβανος. Τωρα στις εκλογες μην ψηφισει κανεις πασοκονουδουσυριζανέλ

ΝΕΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ

δυσαρεστα νεα------------->ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ------------Κάτοικοι του Μανταμάδου ΛΕΣΒΟΥ- έστειλαν φωτογραφίες από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, τo οποίο όπως μας καταγγέλουν, κάποιοι ανεγκέφαλοι ΛΑΘΡΟμετανάστες ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ έβαψαν- ΕΓΡΑΨΑΝ στους εξωτερικούς του τοίχους συνθήματα, τα οποία κανείς βέβαια δεν γνωρίζει τι γράφουν. (((((Ζητούν λοιπόν μέσα από το LesvosNews.gr την παρέμβαση των αρμοδίων, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα αυτές οι αλχημείες.- ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ))))

Santinista

Καλωσορίζω τους μετανάστες. δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι!

dim

Λαθρομεταναστες. Και με απαιτησεις αν εκανες εσυ στο χωριο τους αυτα θα σε εσφαζαν σαν το κατσικι αλλα με το μυαλο που εχετε μερικοι θα σας το κανουν εδω ξεπουλημενα

τα μαθατε ?

Μεγάλο αριθμό κατασχεμένων αυτοκινήτων και σκαφών, έκαψαν χθες το βράδυ στο Κέντρο Υποδοχής λαθροΜεταναστών της Μόριας, ομάδα αλλοδαπων λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται εκεί. Τα κατασχεμένα αυτοκίνητα και σκάφη βρίσκονται κοντά στο χώρο όπου κρατούνται οι λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μία ομάδα ΛΑΘΡΟμεταναστών, θέλοντας να δείξουν τη δυσφορία τους για τις συνθήκες υγιεινής και κράτησής τους εκεί, πυρπόλησαν τα αυτοκίνητα και τα σκάφη τα οποία κάηκαν ολοσχερώς. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ???? - ΤΙ ?? ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ?? ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ???

NEWS

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015............ Σύλληψη 17χρονου για κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης--- Σύλληψη αλλοδαπού ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ για κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου και παράνομη διαμονή στη χώρα.... Την Πέμπτη (20-08-2015) το μεσημέρι, συνελήφθη στον Κρατικό Αερολιμένα της Μυτιλήνης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ 17χρονος υπήκοος Ιράν-ΙΡΑΝ ΛΕΜΕ, για κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου καθώς και για παράνομη διαμονή στη χώρα. Ειδικότερα, κατά τον καθιερωμένο από τους αστυνομικούς έλεγχο των επιβατών πτήσης με προορισμό την Αθήνα, ο προαναφερόμενος αλλοδαπός ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ επέδειξε διαβατήριο, το οποίο έφερε ενδείξεις πλαστότητας. Το διαβατήριο κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ?? ΑΣΕ ΡΕ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

Εθνικίστρια.

Λούλη είσαι περίπτωση ψυχοπαθούς. Αμόρφωτος και αγενής κάνεις τον έξυπνο σε όλα τα άρθρα. Δεν σέβεσαι την ιστορία του τόπου και το αίμα που έχει ποτίσει κάθε πέτρα για να μπορείς εσύ σήμερα να λες τις εξυπνάδες σου. Μας τους έχουν ήδη προξενέψει ως γαμπρούς. Ένα συγγενικό μου πρόσωπο μου είπε κάτι τέτοιο και την έχω καταραστεί να την βρει από αφγανοπακιστανό. Ελπίζω να πιάσει.

Dr.

Ο Λούλης είναι τρόλλ. Όσο οι συν-σχολιαστές του απαντάνε και ασχολούνται μαζί του, τόσο θα συνεχίζει.

Νίκος

Μέχρι τις εκλογές θα χουν μαζευτεί εδώ 1 εκατομμύριο για να ολοκληρωθεί το σχέδιο σύριζα ανελ. Να τους πάρουν σπίτια τους ο τσιπρας και ο καμμενος που τα κάναν όλα. Τι θα φάνε όλοι αυτοί οι πονεμενοι? Ποιον θα κλέβουν για να ταζουν τα παιδιά τους? Δεν ψηφίζω χρυσή αυγή αλλά ο Καμμενος θέλει ειδικό δικαστήριο ως υπουργός Άμυνας που χει το θράσος να επισκέπτεται τα κατεστραμμενα νησιά και να χαμογελά με την κατάντια που προκάλεσε

H Χ.Α. είναι ξεκάθαρα εναντίων της λαθρομετανάστε

Mόvo η Χ.Α. είναι ξεκάθαρα εναντίων της λαθρομεταvάστευσης. Πόσο πήραν Συριzα, ΝΔούλα, κλεφτoπασoκ, ποτάμια, ΚΚΕδια στα vησιά; Πόσο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ; Ότι ψηφίζεις παίρνεις... ας μην το παίζουν αγανακτισμέvoι οι πολίτες τώρα... εκτός αν ψήφισαν Χ.Α.!

Να τα λέμε αυτά

@21:50 ---> Άψογος!

κωστας β

Ρε παιδια, λιγο σοβαροτητα, η Χ.Α. δικα μας παιδια ειναι, πατριωτες, μερικοι λιγο ''ξαναμενοι'', ενταξει ειδαν πολλα τα ματια τους, αλλα τωρα και ολοι οι Ελληνες Χ.Α. να γινουν δεν βγαινει τιποτα, η μονη λυση, περιθαλψη, ταισμα, προωθηση στα Σκοπια.. Η Χ.Α. τι θα εκανε? Νταχαου? φουρνους? θα ανοιξεις 5-10 κεφαλια? θα βουλιαξεις 5-10 δουλεμπορικα? ακομη και να γινοταν, που δεν γινεται, απο κατι τρελαμενους χασαπηδες αλλα Μιλοσεβιτς, (υπαρχουν και γυναικοπαιδα), θα πλακωναν ολες οι ΜΚΟ του πλανητη, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΔ της Χαγης και πρωτα πρωτα η ΤΟΥΡΚΙΑ, ως εγγυητης και σωτηρας στο Αιγαιο, ειναι ευκολο σαν ΧΑτης να τα βαζεις με λαθρο, αλλα με τον Τουρκικο στρατο των 2,5 πολεμων? ΥΓ1 Να γινουν υποδομες με λεφτα της ΕΕ, και να γινουν διορισμοι ''μονιμοι'' οπως το φαινομενο.. Αρε Τασια εφερες και θεσεις εργασιας.. ΥΓ2 το πραγματικο προβλημα θα προκυψει οταν και εαν θελησουν να μεινουν λογω χψ καταστασεων, τοτε μπορει να χρειαστει μια ΧΑ γιατι θα προκυψει εμφυλιος, αλλα για κανενα 2μηνο, γιατι ολα αυτα ειναι θεματα που τα ''ρυθμιζουν αλλοι'' και οι μεταναστες θα επικρατησουν παντου!! το προβλημα τους εχει ανθρωπινη διασταση.

Λαμπρινή

Τώρα που μείναμε και χωρίς υπουργό εθνικής άμυνας ας βάλει ο Θεός το χέρι του. Κακώς παραιτηθήκατε κύριε Πάνο Καμμένο και ειδικά τώρα που σας χρειάζεται η χώρα.

Fotis

Μια ακόμη επιτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης η εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού στο Αιγαίο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης