Οι «τέως» κολυμπούν με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις

Οι «τέως» κολυμπούν με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις

Γιατί ο τέως βασιλιάς και ο γιος του κάνουν πασαρέλα στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με φόντο την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Η δημόσια κριτική στην αριστερή κυβέρνηση, το «Ναι» στο δημοψήφισμα και οι συντροφικές συμβουλές στον Αλέξη που δεν έπιασαν τόπο

 Οι «τέως» κολυμπούν με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις
Ούτε μία εβδομάδα δεν είχε περάσει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έσπευσε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Sunday Times» εκφράζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελληνες και Ευρωπαίοι, θα πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία».

Είχε σπεύσει, βέβαια, να πει ότι είναι παράδοση στην οικογένειά του να μην ανακατεύεται με τα πολιτικά και ότι ο ίδιος δεν έχει ψηφίσει σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Είχε αποκαλέσει επίσης τη Μέρκελ «σκληρή» και την είχε καλέσει να αντιμετωπίσει τους Ελληνες «ως ίσους», ενώ είχε αναφερθεί και στην τυχαία γνωριμία του με τον νυν Ελληνα πρωθυπουργό περιγράφοντάς την ως εξής: «Είχαμε συναντηθεί πριν από τρία χρόνια στην αίθουσα διακεκριμένων επιβατών στο αεροδρόμιο των Αθηνών. Διάβαζε εφημερίδα. Του είπα “Καλησπέρα σας, κύριε πρόεδρε”, μου είπε “Καλησπέρα” και τότε κατάλαβε ποιος είμαι. Κουβεντιάσαμε. Διέθετε ευφράδεια λόγου. Μου ζήτησε αν είχα να του δώσω κάποια συμβουλή.

Κλείσιμο


Το τέως βασιλικό ζεύγος στις Σπέτσες 

Του είπα ότι υπάρχει ένα πράγμα που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ του να χάσει και ότι το ίδιο ισχύει για μια κυβέρνηση και για μια χώρα και αυτό το πράγμα είναι η αξιοπιστία.

Οτιδήποτε πεις ότι θα κάνεις, να το κάνεις. Και να είσαι ειλικρινής αν χρειαστεί να αλλάξεις πορεία, διαφορετικά θα λένε ότι ήσουν ένας ακόμα πολιτικός όπως τους υπόλοιπους». Στη μισή ερώτηση - μισή διαπίστωση της δημοσιογράφου μετά την άποψή του για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, ότι άρα δεν πιστεύει στην επιστροφή της βασιλείας, ο ίδιος απάντησε διηγούμενος ένα περιστατικό: «Κάποτε στη Βόρεια Ελλάδα είχα γνωρίσει έναν κομμουνιστή.



Η Μαρία-Ολυμπία στην πισίνα 

Μας προσκάλεσε με τη βασίλισσα την επόμενη μέρα για καφέ. Οταν φτάσαμε, είχε ζωγραφίσει για μας ένα καταπληκτικό στέμμα το οποίο στην κορυφή του είχε ένα σφυροδρέπανο! Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Την ευχαριστία μου την έγραψα με τη φράση “Ο σύντροφός σου, Κωνσταντίνος”».




Κωνσταντίνος όπως Λαφαζάνης
Ποια είναι, όμως, σήμερα η θέση του Κωνσταντίνου, μετά τις 6μηνες διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και το αριστερό μνημόνιο παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγε­λίες, παραμένει άγνωστο, αλλά εφόσον, όπως λέει, του σύστησε να κάνει πράξη όσα είπε στον λαό και ότι, αν χρειαστεί να αλλάξει ρότα, να του πει την αλήθεια, υποθέτουμε ότι θα είναι το ίδιο απογοητευμένος όσο και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές Ιουνίου τη σκυτάλη στις δημόσιες τοποθετήσεις πήρε ο Παύλος, με συνέντευξή του στο CNN, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζοντας πάνω-κάτω κοινές θέσεις με τον πατέρα του, ενώ στις αρχές Ιουλίου επανατοποθετήθηκε δημοσίως με συνέντευξή στο CNBC, όπου μίλησε για ενότητα και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, παίρνοντας θέση ουσιαστικά υπέρ του «Ναι» λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Ο Παύλος, μάλιστα, φροντίζει κατά καιρούς να θέτει θέματα προς συζήτηση στο blog του AGORA, με πρόσφατο εκείνο στις 3/7 με το εξής θέμα: «Eλλάδα: Πώς η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, αλλάζοντας τα θεμέλια της σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας, πήρε τόσο λάθος πορεία και πώς μπορούμε να τη διορθώσουμε». Στην ανάλυσή του ο Παύλος, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην ανά τους αιώνες κουλτούρα των Ελλήνων, στον πολιτισμό τους, στο εμπορικό δαιμόνιο κ.λπ. και έφτασε μέχρι τη σημερινή χρεοκοπία «που δημιουργήθηκε μετά από χρόνια αυτοεξυπηρετούμενων κυβερνήσεων οι οποίες έμαθαν τους Ελληνες πίσω στην πατρίδα να περιμένουν επίδομα απλώς και μόνο επειδή προσέρχονται εγκαίρως στην εργασία τους, λαμβάνοντας παράλληλα 14 μισθούς εντός του ημερολογιακού έτους», πρότεινε λύσεις για το πώς να επανακτήσουμε την εθνική μας περηφάνια λέγοντας μεταξύ άλλων: «Γίνετε φορτικοί στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μην αφήνετε τον τοπικό δήμαρχο ή τον κυβερνητικό υπάλληλο να κλέβει το σύστημα - όλοι είδαμε πού οδήγησε αυτό. Οι Ελληνες χρειάζεται να αφυπνίσουν το εμπορικό τους δαιμόνιο και να βρουν τρόπους να δημιουργήσουν νέα επαγγέλματα και νέες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να φροντίσουν να προσλαμβάνουν κατά το δυνατόν ομοεθνείς τους. Οι στόλοι θα πρέπει να απασχολούν περισσότερους Ελληνες και τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι εργαζόμενοι να αφοσιωθούν σε αυτόν τον σκοπό».



Βόλτες στα σοκάκια των Σπετσών 


Ο Παύλος, που αυτές τις μέρες χαλαρώνει οικογενεια­κώς στο Πόρτο Χέλι και στις Σπέτσες, αποφεύγει να κάνει την παραμικρή δήλωση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μέσα σε μια τόσο φορτισμένη πολιτικά ατμόσφαιρα, ό,τι και να έλεγε, ακόμα και μια αθώα δήλωση για τα σκαμπανεβάσματα του καιρού να ήταν, θα δεχόταν καταιγισμό πυρών από σύμπασα τη Βουλή, κάτι που ουδείς έχων σώας τας φρένας θα ήθελε να του συμβεί, με άμεσο κίνδυνο να πέσει στο στόμα της Ραχήλ ή -τρισαλί- και της Ζωής μαζί. Χίλιες φορές να πηγαίνει πάνω κάτω στα σοκάκια των Σπετσών μέχρι να τελειώσουν το ανελέητο shopping η Μαρί-Σαντάλ και το fashion victim Μαρία-Ολυμπία, υπομένοντας καρτερικά να χαιρετάει ντόπιους που φράζουν τον δρόμο του, παρά να γίνει θέμα στη Βουλή και τα κανάλια τη στιγμή που αφήνουν ήσυχο τον πατέρα του να κάνει τη δική του dolce vita με την κεχαριτωμένη Αννα-Μαρία στην κουπαστή της «Αφρόεσσας».



Νικόλαος και Τατιάνα Μπλάτνικ με summer look στις Σπέτσες 

Οσο για τον δευτερότοκο Νικόλαο και τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, μετά από 2,5 χρόνια μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα, με τόπο κατοικίας το άλλοτε παπανδρεϊκό καταφύγιο στο Καστρί, η ζωή είναι πολύ μικρή για να ’ναι θλιβερή, δηλαδή πολιτική. Χαλαρές βόλτες στο Κολωνάκι με το σκυλάκι τους, τον Ντάκο, γεύματα και δείπνα σε σικάτα εστιατόρια, ξεφάντωμα σε μπουζουκοναούς, ταξίδια στη χιονισμένη Ελβετία τον χειμώνα και διακοπές σε ελληνικά νησιά το καλοκαίρι μέχρι να αποφασίσει το επόμενο επαγγελματικό βήμα δεν του αφήνουν και πολύ χρόνο να κάνει δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις ή έστω τοποθετήσεις. Η Τατιάνα, άλλωστε, είναι αεικίνητη και ψάχνει συνεχώς νέες δραστηριότητες, όπως άλλωστε έχει δηλώσει, τραβολογώντας τον πρίγκιπά της σε μαθήματα yoga και scuba diving - ακόμα και σε μαθήματα σούσι στο Λονδίνο σε μια ανέλπιδη προφανώς προσπάθεια να ανοίξει επαγγελματικούς ορίζοντες στον άνεργο σύζυγό της.





Η Μαρί-Σαντάλ και η Μαρία-Ολυμπία διαλέγουν μαγιό και ο Παύλος τις περιμένει έξω από το κατάστημα





Βασιλική dolce vita στις Σπέτσες
Selfies, shopping, κάζουαλ εμφανίσεις και λίγα λόγια...

Τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια.

των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα 

Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος, ταξίδεψε με τη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά από το Λονδίνο με προορισμό την εξοχική κατοικία που διαθέτει η οικογένεια στο Πόρτο Χέλι προκειμένου να περάσουν λίγες ήμερες ξεγνοιασιάς στα νερά του Σαρωνικού.

Ο φακός του «ΘΕΜΑτος» το απόγευμα της Κυριακής συνέλαβε την οικογένεια στα γραφικά στενά των Σπετσών, σε έναν χαλαρό περίπατο για καφέ και ψώνια στα μαγαζιά. Ντυμένος κάζουαλ με βερμούδα και πουκάμισο και ιδιαίτερα φιλικός, ο Παύλος συνομιλούσε με τον κόσμο που τον σταματούσε ενώ κρατούσε τρυφερά το χέρι της συζύγου του Μαρί-Σαντάλ.



Μαζί με τους γιους του Κωνσταντίνο-Αλέξιο, Αχιλλέα-Ανδρέα, Οδυσσέα-Κίμωνα και Αριστείδη-Σταύρο ψώνισαν σουβενίρ από τα καταστήματα της περιοχής, ενώ τα βλέμματα των περαστικών έκλεψε η μεγαλύτερη κόρη του ζεύγους Μαρία-Ολυμπία.



Η νεαρή γαλαζοαίματη με τζιν σορτς, μακό μπλουζάκι και εσπαντρίγιες Chanel επισκέφθηκε με τη μητέρα της γνωστά καταστήματα ρούχων του νησιού, όπου πρόβαραν σύνολα διάσημων brands. Είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη της 18χρονης Μαρίας-Ολυμπίας για τη μόδα, καθώς τα τελευταία χρόνια δίνει το «παρών» στις επιδείξεις μόδας μεγάλων οίκων, παρακολουθώντας από την πρώτη σειρά την πασαρέλα δίπλα σε διασημότητες και jet setters, φωτογραφίζεται για γνωστά περιοδικά ως fashion icon, ενώ μαζί με τη φίλη της Ευγενία Νιάρχου αποτέλεσαν τις μούσες της Diane Von Furstenberg στην καμπάνια για την επέτειο των 40 χρόνων του wrap dress, που είναι το σήμα κατατεθέν του οίκου. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, το ζευγάρι με τα πέντε παιδιά του, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του Αννα-Μαρία έφτασε με ταχύπλοο από την Κόστα στο λιμάνι των Σπετσών και αφού έκαναν ψώνια στα ακριβά καταστήματα της περιοχής κατευθύνθηκαν σε γνωστό εστιατόριο στο παλιό λιμάνι. Το «ΘΕΜΑ» συνομίλησε με τον Παύλο, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε ευγενικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για την πολιτική κατάσταση της χώρας όσο και για τις καλοκαιρινές του διακοπές.




Αποφεύγουν τις... κακοτοπιές
Βόλτες, shopping, εστιατόρια και πολλές selfies περιλαμβάνει το πρόγραμμα της τέως βασιλικής οικογένειας, με τη Μαρί-Σαντάλ και την πρωτότοκη κόρη της να φροντίζουν επισταμένως για τον εμπλουτισμό του άλμπουμ των διακοπών, αφού δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζονται στις γραφικές γωνιές του παραλιακού δρόμου που οδηγεί στο παλιό λιμάνι, όπου είχαν κλείσει τραπέζι σε πολυτελές εστιατόριο, αγαπημένο στέκι της οικογένειας αλλά και πολλών jet setters που επισκέπτονται το νησί, το οποίο φημίζεται για την γκουρμέ κουζίνα του.



Οι φωτογραφίες με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του να σουλατσάρουν στις Σπέτσες ή να αρμενίζουν με την «Αφρόεσσα» στα νερά του Αργοσαρωνικού ενίοτε μαζί με τον γιο τους Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ δεν προκαλούν πια αίσθηση. Μετά τη μόνιμη εγκατάστασή τους στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ο «εξόριστος» μονάρχης και τα μέλη της οικογένειάς του δείχνουν να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ οι όλο και συχνότερες επισκέψεις του πρωτότοκου Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ αντιμετωπίζονται κυρίως ως κοσμικό γεγονός χωρίς την παραμικρή υπόνοια πολιτικής ζύμωσης με φερετζέ τις διακοπές.



Διακριτικοί και αποστασιοποιημένοι, αποφεύγουν τις συνεντεύξεις στα ελληνικά Μέσα, γνωρίζοντας ότι πολλοί είναι αυτοί που καραδοκούν για ενδεχόμενη δήλωση-στραβοπάτημα όσον αφορά τη μέχρι τώρα αμέτοχη στάση τους στην πολιτική κατάσταση, στάση που, όμως, αλλάζει όταν πρόκειται για ξένα Μέσα, όπως οι «Sunday Times» και το CNBC, όπου ο Κωνσταντίνος και ο Παύλος έδωσαν πρόσφατα συνεντεύξεις που περιέχουν διακριτικές πολιτικές συστάσεις, κάνοντας τους πιο καχύποπτους να υψώνουν το φρύδι μονολογώντας: «Ο βασιλεύς μάς έλειπε τώρα».







































































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης