Η ανεργία προκαλεί στους Έλληνες ψυχικές διαταραχές

Η ανεργία προκαλεί στους Έλληνες ψυχικές διαταραχές

«Πληγή» της θεραπείας η έλλειψη δομών και ειδικών - Μόνο ένας στους τέσσερις παίρνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζεται - Ψυχικές παθήσεις εμφανίζει και το 25% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ



Η ανεργία προκαλεί στους Έλληνες ψυχικές διαταραχές
Με μελανά χρώματα απεικόνισαν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας το τοπίο που επικρατεί στην ψυχική υγεία της Γηραιάς ηπείρου αλλά και της Ελλάδας, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Mental Health Conference Health που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μία ή περισσότερες ψυχικές διαταραχές, με την ψυχική νόσο να εμφανίζεται εξ απαλών ονύχων, από την ηλικία των 15 χρόνων ή και νωρίτερα λόγω άγχους.

Στην Ελλάδα οι ψυχικές νόσοι φαίνεται να συσχετίζονται με προβλήματα όπως η ανεργία, ενώ «πληγή» της θεραπείας αποτελεί η έλλειψη δομών και ειδικών για την ψυχική υγεία.
 
Κλείσιμο
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου  επισήμανε ότι μόνο με εισαγγελική εντολή μπαίνουν καθημερινά στις ψυχιατρικές κλινικές 52 άνθρωποι, γεγονός που αναδεικνύει την έλλειψη δομών αλλά και το πάσχον σύστημα εφημεριών.

«Σε  κάθε γενικό νοσοκομείο θα υπάρχει τμήμα οξέων περιστατικών. Παράλληλα, θα ενισχυθούν τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στην Περιφέρεια» είπε ο κ. Ξανθός, υποσχόμενος ότι θα επανασχεδιαστεί ο τομέας ψυχικής υγείας.
 
Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ κυρία Φραντσέσκα Κολόμπο  παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών- μελών του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, ωστόσο η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών.
 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε την ελλιπή θεραπεία, καθώς μόνο ένας στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζονται. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων - «υπάρχει κακών συντονισμός στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα στέγασης, τις κοινωνικές υπηρεσίες» επισήμανε.
 
Το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών παρουσίασε ο πρόεδρος Ευρώπης της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Πέντρο Μοντελάνο. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας με γνώμονα κοινωνικό, και όχι μόνο ιατρικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η θεραπεία των ασθενών αυτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στην ίδια την κοινότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται κοντά και να συζητούν, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ, πέρα από την φαρμακευτική τους αγωγή».
 
Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Ομίλου ΣΚΑΪ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προσωπικό του σκοπό που δεν είναι άλλως από την ενημέρωση του κόσμου για την κατάθλιψη. Μέσα από το προσωπικό του βίωμα κατάλαβε, όπως είπε,  τη σοβαρότητα της κατάθλιψης στον άνθρωπο, κάτι που τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, www.kontasou.com
«Όλη η ομάδα του kontasou.com σκοπό έχει να βοηθήσει με ανιδιοτέλεια τους ανθρώπους αυτούς να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην κατάσταση που βιώνουν.

Για εμένα το βίωμα της κατάθλιψης είναι ότι πιο τρομακτικό έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου. Καταλαβαίνω λοιπόν τι βιώνουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη και έχω θέση ως στόχο της ζωής μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να μεταφέρω τα βιώματά μου, ώστε να τους βοηθήσω να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους» τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Μαλέλης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης