Οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ απαντούν στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ απαντούν στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

«Τα ονόματα των μαρτύρων ανακοινώνονται δημόσια από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου. Είναι σημαντικότατο κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου» επισημαίνουν οι συντάκτες που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ

Οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ απαντούν στην πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία με ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας που πρόκειται να καταθέσουν προσεχώς στη δίκη της Χρύσης Αυγής».

Η δημοσιοποίηση αυτή έγινε στις 20 Απριλίου, στο protothema.gr, από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΑ Παναγιώτη Τσιμπούκη και Βασιλική Κόκκαλη, οι οποίοι είναι οι διαπιστευμένοι συντάκτες για την κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας «αν και είναι σύννομη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, καθιστώντας τους στόχους».

Η απάντησή των συντακτών του δικαστικού ρεπορτάζ στην πρωτοφανή αυτή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, παρατίθεται αυτούσια από το protothema.gr, όπως και η αντίθεση των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Χρίστου Κυρίτση και Δημήτρη Τσαλαπάτη.

Επίσης, αυτούσια παρατίθεται και η απάντηση των δημοσιογράφων Βασιλικής Κόκκαλη και Παναγιώτη Τσιμπούκη, που υπογράφουν το ρεπορτάζ με τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από διάφορα site, ειδικά μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση των συντακτών του δικαστικού ρεπορτάζ έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Αθήνα 22 Απριλίου 2015

Οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ μέσω της οποίας καταδικάζεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ". 

Επισημαίνουμε ότι η ακροαματική διαδικασία μιας δίκης είναι, κατά το Σύνταγμα, δημόσια και οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα γεγονότα αυτούσια στην κοινή γνώμη. Τα ονόματα των μαρτύρων ανακοινώνονται (όπως και εν προκειμένω) δημόσια από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου. Είναι σημαντικότατο κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου. Όταν οι μάρτυρες καταθέτουν στη δίκη, οι μαρτυρίες τους είναι και επώνυμες και συγκεκριμένες (με εξαίρεση προστατευόμενους μάρτυρες και ανηλίκους). Σε όλες τις δίκες που έχουμε καλύψει καταγράφοντας τις μαρτυρίες δημοσιοποιούμε και το ονοματεπώνυμο του μάρτυρα που καταθέτει.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια πολύ σημαντική δίκη. Οι δικαστικοί συντάκτες οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους, όπως σε κάθε δίκη. Επισημαίνεται ότι σε ιστοσελίδα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στην υπόθεση (δηλαδή των συνηγόρων που εκπροσωπούν τους μάρτυρες-θύματα της Χρυσής Αυγής), υπάρχουν δημοσιευμένα αυτούσια τμήματα της δικογραφίας με ονοματεπώνυμα θυμάτων, διευθύνσεις και ολόκληρες τις προδικαστικές καταθέσεις μαρτύρων με τα πλήρη στοιχεία τους. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα δείτε εδώ).

Επίσης, επισημαίνουμε ότι οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τα ονόματα των μαρτύρων αλλά πολλά περισσότερα στοιχεία τους. Υπενθυμίζουμε ότι από λάθος των δικαστικών αρχών έχουν διαρρεύσει, μέσα στην ίδια δικογραφία, ακόμα και ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων. 

Η δημοσιογραφική προσέγγιση μιας δίκης, είναι δουλειά των συντακτών του δικαστικού ρεπορτάζ και θα ήταν πρόσφορο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να επικοινωνεί μαζί τους, όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, οι οποίες στοχοποιούν δημοσιογράφους. 

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή στοχοποίησης οποιουδήποτε από όπου κι αν γίνεται. 

Παρακαλούμε η παρούσα επιστολή να αναρτηθεί στο site της ΕΣΗΕΑ.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ - ΣΚΑΪ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΖΑΣ - STAR
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ - STAR
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ - MEGA
ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ - ALPHA
ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ - ΤΑ ΝΕΑ
ΑΝΝΑ ΚΑΝΔΥΛΗ - REAL NEWS
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ - THE TOC
ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ - EURO 2DAY
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΝΓΚΟΥ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ - NEWS 247
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ - ESPRESSO».


Η απάντηση των δημοσιογράφων του «Πρώτου Θέματος»

Η ανακοίνωση - απάντηση των δημοσιογράφων Βασιλικής Κόκκαλη και Παναγιώτη Τσιμπούκη που εστάλη στην πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

«Αθήνα, 21.4.2015
Προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας σε κάθε δίκη, που στην Ελλάδα είναι - ευτυχώς ακόμη - δημόσιες αναγιγνώσκεται στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση. Το ίδιο συνέβη και στις 20 Απριλίου 2015 κατά την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπου από την έδρα του δικαστηρίου εκφωνήθηκαν τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας, παρουσία των 80 περίπου δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ που καλύπτουν την ακροαματική διαδικασία.

Οι μάρτυρες είτε κατηγορίας είτε υπεράσπισης δεν είναι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αυτοί προσδιορίζονται από την ποινική νομοθεσία, εκφωνούνται με κωδική ονομασία ώστε τα στοιχεία τους να κρατούνται μυστικά. Αυτό και έγινε με τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγή. Δηλαδή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι προστατευμένοι μάρτυρες εκφωνήθηκαν με τις κωδικές τους ονομασίες. Να σημειωθεί ότι όποιο Μέσο Ενημέρωσης ή δημοσιογράφος δημοσιεύσει κάποιο στοιχείο που να αποκαλύπτει την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, παραβιάζει τόσο τη σχετική νομοθεσία όσο και το δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας.
Άλλωστε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας (ακόμη και αυτών που τελικά δεν κλητεύθηκαν στο δικαστήριο) έχουν ήδη δημοσιευθεί από 19.3.2015 στον Ιστότοπο της Πολιτικής Αγωγής υπό τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα θύματα της φασιστικής βίας: οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Η επίμαχη ανάρτηση στον Ιστότοπο της Πολιτικής Αγωγής (δείτε εδώ) έγινε πολύ πριν την ημερομηνία της δίκης και φυσικά πριν την ανάρτηση από το «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα, σε κάθε υποφάκελο της εν λόγω ανάρτησης εμπεριέχονται τα στοιχεία όλων των μαρτύρων που κατέθεσαν στην ανάκριση.

Εξάλλου, σε όλες τις δίκες που απασχόλησαν τα ΜΜΕ τουλάχιστον από την μεταπολίτευση (1974) και έπειτα (δίκες Κοσκωτά, 17Ν, ΕΛΑ, λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κ.λπ.) τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και τα τελευταία χρόνια και στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Οι μάρτυρες κατηγορίας -όπως και οι μάρτυρες υπεράσπισης- εκφωνούνται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ορκίζονται δημόσια μέσα στη δικαστική αίθουσα, δηλώνονται στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα, κλπ) και καταθέτουν στο ακροατήριο δημόσια, χωρίς να φορούν κουκούλες.

Το ονοματεπώνυμο των μαρτύρων και ό,τι αυτοί καταθέτουν κατά την ακροαματική διαδικασία μιας δίκης αποδίδεται πιστά από τους δημοσιογράφους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που απασχολούνται. Οι καταθέσεις τους καταγράφονται, δε, στα πρακτικά της δίκης που είναι δημόσια έγγραφα.

Είναι αδιανόητο δημοσιογραφικά και δεοντολογικά τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας και οι καταθέσεις τους να μη γίνονται γνωστές στην κοινή γνώμη, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τη στιγμή μάλιστα που οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας είναι αποφασιστικής σημασίας για το σχηματισμό της αλήθειας από τους παράγοντες της δίκης. Μόνο όσοι θέλουν να παραποιήσουν, για δικούς τους λόγους, την καθημερινότητα και την πραγματικότητα μπορεί να υποστηρίξουν ή να διατυπώσουν την αντίθετη άποψη.

Έτσι, το protothema.gr, όπως κατά πάγια τακτική γίνεται εδώ και δεκαετίες από του δημοσιογράφους όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσίευσε τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας όπως ακριβώς εκφωνήθηκε στο ακροατήριο της δημόσιας δίκης που μόλις ξεκίνησε χθες και διακόπηκε για 7 Μαΐου 2015.

Εκτός από τον κατάλογο των μαρτύρων το protothema.gr στο ρεπορτάζ του, δημοσίευσε και το τι έγινε την πρώτη ημέρα της δίκης, ποιοι από τους κατηγορουμένους παρέστησαν, ποιοι απουσίαζαν, το τι συνέβη έξω από το δικαστήριο κ.λπ. Άλλωστε τα ονόματα των περισσότερων μαρτύρων κατηγορίας δημοσιεύθηκαν στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά site ενώ κάποιοι από τους μάρτυρες έκαναν, μετά τη διακοπή της δίκης, δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Επίσης, η λίστα των μαρτύρων είναι -εδώ και μήνες- στα χέρια των 120 και πλέον δικηγόρων που εκπροσωπούν τους κατηγορουμένους.

Πραγματικός σκοπός των δήθεν αντιδράσεων από διάφορους φορείς (συνδικαλιστικούς, κ.λπ.) για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων δεν είναι η προστασία των μαρτύρων, αλλά η στοχοποίηση του «Πρώτου Θέματος» και των δημοσιογράφων Βασιλική Κόκκαλη και Παναγιώτη Τσιμπούκη που υπογράφουν το επίμαχο ρεπορτάζ και είναι διαπιστευμένοι συντάκτες δικαστικού ρεπορτάζ και ρεπορτάζ υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η στοχοποίηση του «Πρώτου Θέματος» και των δημοσιογράφων του από αυτούς που τάχα αντιδρούν, γίνεται από τον καθένα για διαφορετικούς λόγους, είτε αυτοί είναι ανταγωνιστικοί, είτε αυτοί θέλουν να «κάψουν» πρόσωπα και πράγματα γιατί κάποια στιγμή «ενόχλησαν» ή ακόμη «ενοχλούν», είτε για κομματικές σκοπιμότητες.

Οι υπογράφοντες και συμμετέχοντες σε ανακοινώσεις (από όπου και αν προέρχονται αυτές) οι οποίες στοχοποιούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προσωπικά δημοσιογράφους, έχουν την ευθύνη (και θα αναζητηθεί ευθύνη φυσικά) για τυχόν «ατυχήματα» που μπορούν εντελώς τυχαία να συμβούν.

Είναι αυτονόητο ότι οι υπογράφοντες το σχετικό ρεπορτάζ επιφυλάσσονται για τη διεκδίκηση παντός νομίμου δικαιώματος τους για την στοχοποίησή τους από όπου και εάν αυτή προέρχεται.

Παναγιώτης Τσιμπούκης - Βασιλική Κόκκαλη».


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Εν τω μεταξύ, την πλήρη διαφοροποίησή της από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει με ανακοίνωσή της και η παράταξη «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εν λόγω παράταξη αναφέρεται η στοχοποίηση των δυο δημοσιογράφων, που υπογράφουν το σχετικό ρεπορτάζ, μέσω ιστότοπων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για μια άλλη φορά την απόφαση της Αριστεροκρατούμενης πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ να βγάλει ανακοίνωση κατά της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» διότι, όπως λέει, η δημοσίευση των ονομάτων των μαρτύρων στη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Την πλήρη διαφωνία του στην ανακοίνωση αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος μας στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστος Κυρίτσης, ο οποίος, αιτιολογώντας τη διαφωνία του, είπε:
1. Η δημοσίευση των ονομάτων των μαρτύρων είναι καθ’ όλα νόμιμη
2. Ο Πρόεδρος οιουδήποτε Δικαστηρίου-Ποινικού ή Αστικού-εκφωνεί τον κατάλογο των μαρτύρων με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
3. Τα ονόματα αυτά αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία έχουν πρόσβαση οι διάδικοι και οι δικηγόροι τους.
4. Νόμιμα, συνεπώς, αντλούν και δημοσιοποιούν τα ονόματα οι δυο πλευρές και, κατ’ επέκταση, και ο Τύπος.

Η ανακοίνωση, λοιπόν, της Αριστερής πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, πάσχει νομικά και δημοσιογραφικά. Και νομικά μεν αναφέρθηκαν τα ανωτέρω, δημοσιογραφικά δε επλήγη ανεπανόρθωτα το κύρος της Ενώσεως: Αντί να στηρίξουν τους συναδέλφους μας, που έγραψαν το σχετικό ρεπορτάζ, βάλλονται και στοχοποιούνται από το ίδιο τους το Σωματείο…

Εμείς, ως παράταξη «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, αφού τήρησαν τη νομιμότητα και το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, καθώς και τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης. Άλλωστε, τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας έχουν, ήδη, δημοσιευθεί από 19/03/2015 στον Ιστότοπο της Πολιτικής Αγωγής.

Το όλο θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με επαπειλούμενο κίνδυνο της ζωής των δύο συντακτών, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αφού σε ιστοσελίδες και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το facebook, έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες τους και ζητούνται πληροφορίες (μέσω sms και όχι μέσω facebook) για τα προσωπικά στοιχεία των δυο συναδέλφων, όπως η διεύθυνση κατοικίας κλπ.Και ερωτάται: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν «ατύχημα» των δύο δημοσιογράφων;».

Ωστόσο, η παράταξη «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είχε εκφράσει τη διαφοροποίησή της από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και με άλλη ανακοίνωση την οποία «ανέβασε» στο σχετικό ιστότοπό της, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση αυτή έχει ως εξής: «Την πλήρη διαφωνία της συνδικαλιστικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που αφορά σε ανάρτηση δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σχετικά με τη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», εξέφρασε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενώσεως ο εκπρόσωπος της παράταξης Χρήστος Κυρίτσης. Πρόσθεσε δε, ότι προϋπόθεση κάθε δικαστικής υποθέσεως είναι η πλήρης-κατά το Σύνταγμα-δημοσιότητα της δίκης και ο σεβασμός της σχετικής διαδικασίας».


Αντιδράσεις και από τον Δημήτρη Τσαλαπάτη

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., εκφράζει την αντίθεσή του με το περιεχόμενο της επίμαχης ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ και ζητεί την άμεση ανάκλησή της. Παράλληλα, ο κ. Τσαλαπάτης ζητεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, για να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης