LIVE

Κορωνοϊός

Μετά τη Νομική, καταστρέφουν και το Αριστοτέλειο

Μετά τη Νομική, καταστρέφουν και το Αριστοτέλειο

Υπό κατάληψη και σήμερα το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ - Επεισόδια με δύο τραυματίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Αριστοτέλειο - Με τη βοήθεια... κλειδαρά βγήκαν από το κτίριο εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι και μέλη της Συγκλήτου - Αποτροπιασμός από τη βεβήλωση των αγαλμάτων στη Νομική

Στόχος φαίνεται πως έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αφού μετά τους βανδαλισμούς και την καταστροφή ιστορικών αγαλμάτων από αχαρακτήριστους, στη Νομική, σειρά πήρε χθες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με φοιτητές, να κάνουν τον κόσμο άνω - κάτω και να θέτουν υπό κατάληψη το κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Υπό κατάληψη τελεί εν τω μεταξύ και σήμερα το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες εντός του χώρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρώς δύο φύλακες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στις 16:00 μ.μ., ομάδα περίπου 100 φοιτητών προσπάθησε να παραβιάσει την κλειδωμένη πόρτα του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ζητώντας οι συνεδριάσεις της να είναι ανοιχτές στο κοινό. 

Η ένταση κλιμακώθηκε και μετά τους τραυματισμούς δύο φυλάκων (ο ένας χρειάστηκε να διακομισθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο), ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος επικοινώνησε με την Εισαγγελία, ζητώντας τη συνδρομή της.

Τελικά, λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ, έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι φοιτητές υποχώρησαν στο ισόγειο του κτιρίου και κλήθηκε κλειδαράς να απεγκλωβίσει καθηγητές και εργαζόμενους, που είχαν εγκλωβιστεί στον 7ο, καθώς η κλειδαριά της πόρτας είχε καταστραφεί από τις φθορές.

«Η ένταση των βίαιων γεγονότων κλιμακώνεται επικίνδυνα, χωρίς κανένα όριο. Χθες κινδύνευσαν ζωές, υπήρξαν τραυματισμοί. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος με αυτή την ομάδα, γιατί απλά δεν επιθυμεί κανέναν διάλογο. Τα χειρότερα χθες αποφεύχθηκαν μόνον επειδή πείσθηκαν, ότι η αστυνομική επέμβαση ήταν προ των πυλών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαόπουλος.
 
Από τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Συγκλήτου απουσίαζε, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας, ο οποίος επέστρεψε σήμερα, οπότε και αναμένονται συσκέψεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του ΑΠΘ, για να εξεταστεί η κατάσταση και να αποφασισθεί τι μέτρα θα ληφθούν.

Εξάλλου, ο κ. Λαόπουλος είχε επικοινωνία, στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης και καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ανακοίνωση σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα εξέδωσε η ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης, μέλη της οποίας ήταν ανάμεσα σε όσους επιχείρησαν να εισέλθουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

«Χθες θα πραγματοποιούνταν η σύγκλητος του ΑΠΘ, στην οποία φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων, θα παρευρίσκονταν ώστε να καταθέσουν τις αποφάσεις τους και να παρέμβουν στη διαδικασία. Παρ' όλα αυτά, για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες του ακραίου αυταρχισμού της διοίκησης του πανεπιστημίου. Για ακόμα μία φορά η πόρτα της συγκλήτου ήταν κλειδωμένη και φυλάγονταν από μπράβους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η μαζική παρουσία των φοιτητικών συλλόγων αγνοούνταν επιδεικτικά» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι "απέναντι στη λασπολογία των συστημικών ΜΜΕ που αναπαράγουν τη θυματοποίηση και τα παιχνίδια των πρυτανικών αρχών, απαντάμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν καταστέλλεται και δεν συκοφαντείται».

Οι φοιτητές, που έχουν κάνει την κατάληψη, πρόκειται να συνεδριάσουν αργότερα, μέσα στην ημέρα, για να καθορίσουν τη στάση τους και να αποφασίσουν, αν θα συνεχίσουν την κατάληψη.

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το γεγονός πως ήθελαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό των φοιτητών από αυτή, σπουδαστές του ΑΠΘ, εισέβαλαν στο κτίριο της διοίκησης.
Καταστροφές στη Νομική

Στο άλλο μέτωπο που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 13/3, περίπου 20 άτομα με κουκούλες που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, προχώρησαν σε κατάληψη της Νομικής Αθηνών. Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κτίριο, οι άγνωστοι κρατούσαν ρόπαλα και πυροσβεστήρες και καλούσαν όλους τους παριστάμενους να βγουν από το χώρο της σχολής, φωνάζοντας παράλληλα, συνθήματα με ένα εξ αυτών να είναι «Λευτεριά στον Σάββα Ξηρό», ενώ ζητούσαν και την απελευθέρωση των συγγενών των μελών των Πυρήνων της Φωτιάς.

Λίγο αργότερα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο κείμενο, από τη συνεχώς αυξανόμενη ομάδα που βρισκόταν στη Νομική, το οποίο ήταν το εξής: 

«Από τις 2 Μαρτίου, πολιτικοί κρατούμενοι και φυλακισμένοι αγωνιστές διεξάγουν έναν αγώνα με ανάχωμα το σώμα τους, πραγματοποιώντας απεργία πείνας η οποία κλιμακώνεται, με τη σταδιακή ένταξη περισσότερων κρατουμένων στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Εμείς, από τη μεριά μας, στηρίζουμε τον αγώνα των αιχμάλωτων συντρόφων και απαιτούμε:

• Την κατάργηση των «αντιτρομοκρατικών» νόμων, άρθρα 187 και 187Α
• Την κατάργηση του ειδικού κατασταλτικού νόμου («κουκουλονόμος»)
• Την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ (ειδικές συνθήκες κράτησης και απομόνωσης)
• Την άμεση απελευθέρωση των συγγενών της αναρχικής επαναστατικής οργάνωσης    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
• Την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού (μέλους της ε.ο. 17Ν) για λόγους υγείας, με αναπηρία    98%.
• Την οριοθέτηση των ζητημάτων περί επεξεργασίας και χρήσης του γενετικού υλικού (DNA), με βάση το οποίο έχουν στηθεί σκευωρίες και καταδίκες αγωνιστών.

Ο αγώνας των συντρόφων/συντροφισσών πολεμά τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους και του κεφαλαίου, που στοχοποιούν τον κόσμο του αγώνα και της επανάστασης, εντός και εκτός των τειχών, μεθοδεύσεις οι οποίες αυξάνονται και εξελίσσονται αφενός όσο εμβαθύνεται η δομική κρίση του καπιταλισμού, αφετέρου όσο οργανώνεται και αντεπιτίθεται ο κόσμος του αγώνα.

Η κατάργηση του «κουκουλονόμου» και του «τρομονόμου», που έχουν χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς για να αναβαθμίσουν κατηγορητήρια και να φουσκώσουν ποινές, αφορούν άμεσα κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο που αμφισβητεί την αστική νομιμότητα. Γι’ αυτό και αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη με τους κρατούμενους αγωνιστές ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα, ως μια αμοιβαία και πολύμορφη σχέση.

Προτάσσουμε την πολύμορφη δράση, την δημιουργία υποδομών, την όξυνση και την αλληλοϋποστήριξη όλων των αγώνων. Εκτιμάμε ότι η δράση του κινήματος αλληλεγγύης μπορεί να ενισχύσει καταλυτικά την απεργία των συντρόφων/συντροφισσών, συμβάλλοντας αφενός στην δικαίωση όλων των αιτημάτων τους, αφετέρου στην δημιουργία μιας ακόμα παρακαταθήκης για τους αγώνες που έπονται.

Ένα μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης, σε συνάρτηση με την δυναμική της ίδιας της απεργίας των συντρόφων, μπορεί να τσακίσει προκαταβολικά την όποια «μερική» οπισθοχώρηση ή την ονομαστική και μόνο τροποποίηση των νομοσχεδίων, που ενδεχομένως θα επιχειρήσει το κράτος κατά την απόπειρά του να διαχειριστεί την απεργία πείνας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προβαίνουμε στην κατάληψη του κτιρίου της Νομικής σχολής, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε ένα πολύμορφο κέντρο λόγου και δράσης, μέχρι την δικαίωση και του τελευταίου ή της τελευταίας απεργού πείνας. 

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ».

Φυσικά οι αντιεξουσιαστές δεν έμειναν εκεί. Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας: «Ήρθα το πρωί, έπαθα σοκ, είδα κουκουλοφόρους με καδρόνια και ρόπαλα να μοιράζουν προκηρύξεις, εισέβαλαν στη σχολή, δεν άφηναν κανέναν να μπει και κράτησαν μέσα στο κτίριο τους θυρωρούς, λέγοντάς τους να κλειδώσουν τις πόρτες. Είναι επιθετικοί, βρίζουν και απειλούν. Νωρίτερα επιτέθηκαν σε φοιτήτρια, προτάσσοντας το κράνος και απειλώντας να τη χτυπήσουν στο κεφάλι».

Τέσσερις μέρες έμεινε υπό κατάληψη η Νομική και την πέμπτη μέρα το πρωί (Τετάρτη 18/3), οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν. Η φυγή τους έφερε στο φως το μέγεθος των καταστροφών που είχαν προκληθεί από ειδεχθείς ενέργειες αχαρακτήριστων ανθρώπων. Πέραν του ότι καμμένοι κάδοι απορριμμάτων, σπασμένα παγκάκια, τοίχοι κατεστραμμένοι από επαναστατικά συνθήματα και πεταμένοι πυροσβεστήρες είχαν μετατρέψει τη Νομική σε γιαπί, κάποιοι απαίδευτοι και ανεγκέφαλοι προκάλεσαν φθορές στα αγάλματα ανθρώπων της τέχνης που στολίζουν τον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, έξω από το πανεπιστήμιο. 

Ολόκληρο το κεφάλι από το άγαλμα της Κυβέλης έχει καταστραφεί, το πρόσωπο του αγάλματος του Κωστή Παλαμά έχει βαφτεί με μαύρο σπρέι, ενώ στην προτομή του Γρηγορίου Ξενόπουλου, οι άγνωστοι ζωγράφισαν με μαύρο σπρέι ένα μουστάκι σαν αυτό που είχε ο Αδόλφος Χίτλερ!


Το βανδαλισμένο άγαλμα της Κυβέλης


Το άγαλμα της Κυβέλης πριν τον βανδαλισμό


Το άγαλμα του Κωστή Παλαμά


Η προτομή του Γρηγόριου Ξενόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (47)

πιο αριστερα πεθαινεις

τα επεισοδια ειναι καθαρα υποκινουμενα.οσο η Ελληνικη κυβερνηση του Συριζα (ονειρο ολων των αριστερων σε αυτη τη χωρα) βαζει κοντρα στους δανειστες και στα ιμπεριαλιστικα συμφεροντα τοσο αυτοι οι λεβεντες θα καινε και θα σπαζουν.οταν θα υποταχτουμε πληρως στους δανειστες τοτε ως δια μαγειας τα επεισοδια θα σταματησουν. τα πιτσιρικια λυπαμε που παρασυρονται και νομιζουν οτι κανουν επανασταση γιατι καποιοι αλλοι κανουν τη δουλεια τους και με καλο μεροκαματο μαλιστα.Ξυπνατε μαγκες!!!!!!

αισιοδοξος ................!

σκεφτηκατε οτι τα παιδια ( βεβαια δεν εχω καταλαβη ποτε ειναι παιδια και ποτε μεγαλοι διοτι εχουν ψηφο στα 18 οταν τους χρειαζονται στα κομματα η στο στρατο αλλα στης καταστροφες ειναι παιδια ) μπορει και να εχουν δικαιο ? δλδ γιατι να πληρωνουμε τοσα χρηματα σε τοσες χιλιαδες κοσμο που εργαζεται γυρω απο το εκπαιδευτικο συστημα και να μενουν ανεργοι η να χρησιμοποιουνται στο εξωτερικο οι πτυχιουχοι ετοιμοι ? να πληρωνουν φορους οι γονεις τους που ειναι ανεργοι οταν τους εχουν ξετιναξη οι πολιτικες των ευπατριδων και αφιλοκερδων πολιτικων μας και που δεν θα ειναι πια ανταποδοτικοι ? ακομα και για να τα κατεδαφισουν χρειαζονται χρηματα ποσο μαλλον που εχουν κανει και εξασκηση στης οικοδομες χτηζοντες πορτες καθηγητων με αυτους μεσα και το κανουν δωρεαν προς χαριν της κοινωνιας !!!! να μην πω και το αλλο οτι κανουν πραγματικα κτημα τους οτι υπαρχει μεσα στα δημοσια αυτα ιδρυματα απο καρεκλες μεχρι pc . ο κοσμος λοιπον προχωρα αλλαζουν οι αισθητικες , κουραστηκαν με αυτα τα αγαλματα πολιτισμου εαν δε δεν αποκεφαλισουν και κανενα η βαψουν καποιο αλλο δεν μπορει να γινουν αλλαγες-αναβαθμισης του περιβαλοντος και να βλεπουν τα ιδια καθε μερα καθε χρονο αιωνια ακομα .,αφου και καποιοι πρωτογονοι στην ανατολη ξυπνησαν και δεν αφηνουν τιποτα ορθιο στα μουσεια εμεις που ειμαστε και πολιτισμενοι θα μεινουμε απ εξω ?? και επειδη ειμαστε αισιοδοξος λαος και ολα τα προσπερναμε μην κατηγορουμε αδικα κανενα θα τα ξαναφιαξουμε παλι διοτι μετα τον πατο του βαρελιου αναγκαστικα δεν μενει τιποτα αλλο παρα ανοικοδομηση , αρκει να ζουμε, να ειμαστε εμεις και να τα κτισουμε για εμας και οχι για αλλους ! πιστευω στους ελληνες!!χιουμορ η πραγματικοτητα ο χρονος θα δειξη

Outside looking in....

There is no point in lamenting. The academia is subservient to politics in Greece, and higher education is a joke. Greek universities have been struggling for decades to remain "higher education institutions", but the educators lost the battle. The proclamations and plans of the new Minister of Education represent the coup de grce. It is over. Greek public universities will remain party apparatchik breeding grounds and lawless drug transaction havens. Dont bother with them, dont expect anything from them. Able young Greeks will achieve careers away, in more civilized societies. The native bottom feeders will continue splashing aimlessly in the murk.

Maria

Hear, hear! Academic excellence has stopped being popular in Greece since - at least - the 80s

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΜΟΛΟΤΩΦ

Ανοχή, παθητικότητα, ατιμωρησία, νομική & θεσμική χαλαρότητα, σε συνδυασμό πάντα με αναχρονιστικές αριστερίστικες ιδεοληψίες και ιδού τα αποτελέσματα... Οι κ.κ. "αρμόδιοι" του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει κάποτε να "ενηλικιωθούν" στη συμπεριφορά τους. Δεν μπορούν να εξακολουθούν να σκέπτονται και φέρονται, όπως ήταν ...στα 18 τους!

brutus

Ηθελα να ηξερα οι γονεις που βλεπουν τα παιδια τους μεσα απο αυτες τις φωτογραφιες ειναι υπερηφανοι για την ανατροφη που τους εδωσαν? Ειναι υπερηφανοι που τα παιδια τους φευγοντας εκλεψαν υπολογιστες? Ειναι υπερηφανοι για τους βανδαλισμους πανω σε αγαλματα ενθυμια αυτων που υπηρετησαν την πατριδα? Για αυτην την κοινη φτωχη πατριδα μιλαω που με τις πραξεις τους κανουν ακομα φτωχοτερη. Παρτε σπιτι τους κανακαρηδες σας και ρωτηστε τους γιατι?

dhmos

Αλήτες ανθέλληνες αριστεροί ειστε όλοι κάφροι, και πρωτος ο συριζα που σας χαϊδεύει και σας καλύπτει. Καταστρεφεται η Ελλάδα και οι συριζαίοι παίζουν και κονομάνε...

Ξυλο με βρεγμενη σανιδα......

αλλα μεχρι να πλαδιασουν τα κωλομερια τους. Μετα θα δεις εαν τα κανουν αυτα.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΠΙΣΤΕΥΗ Η ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΦΟΡΙΑ....... ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΡΗΜΑΔΙΑ ΟΛΑ.........

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ

Nα πανε να κανουν καταληψη στην Σχολη Μωραιτη και στο Κολλεγιο Αθηνων...Που ειναι και ο φυσικος χωρος των αναρχο-φλωρων... Υ.Γ. Προσοχη οχι νερο στα "παιδια"..Μπορει να εμφανισουν καμμια αλλεργικη αντιδραση ...

Μέχρις εδώ καλα

Να μην αρχίσουν να σπάνε τα κεφάλια μας ή να μας καίνε ζωντανούς ,οπως κάνουν οι φιλοι τους στην Συρία .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης