Δικαστικός «πόλεμος» για το νησί Οξιά

Δικαστικός «πόλεμος» για το νησί Οξιά

Ο αρχιτέκτων Στέλιος Αγιοστρατίτης υποστηρίζει ότι η εταιρεία Pimara πάγωσε αναιτιολόγητα τις διαδικασίες - Η νήσος Οξιά ανήκει στην εταιρεία PIMARA AE και όχι στον Εμίρη του Κατάρ, υποστηρίζου οι εκπρόσωποι της λιβανέζικης εταιρείας

Δικαστικός «πόλεμος» για το νησί Οξιά
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο στην αίθουσα 201, εκδικάστηκε την Τρίτη το πρωί η αγωγή του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέλιου Αγιοστρατίτη κατά της εταιρείας PIMARA λιβανέζικων συμφερόντων, η οποία αγόρασε το νησί Οξιά για λογαριασμό του Εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο γνωστός αρχιτέκτονας κατέθεσε αγωγή εναντίον της λιβανέζικης εταιρείας γιατί όπως υποστηρίζει δεν τον πλήρωσε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για τις μελέτες που έφτιαξε για την αξιοποίηση της Οξιάς. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της εταιρείας, υποστηρίζουν πως ο κ. Αγιοστρατίτης έλαβε χρήματα για τις υπηρεσίες που έκανε ενώ τον κατηγορούν πως δεν έκανε όλες τις ενέργειες για την αξιοποίηση της Οξιάς, όπως είχαν  συμφωνήσει οι δυο πλευρές. 



Κλείσιμο
Η απόφαση του Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε τρεις μήνες, ενώ σήμερα κατέθεσαν οι Στέλιος Αγιοστρατίτης και η κυρία Τζουμάνα Μπεχάρα ως εκπρόσωπος της εταιρείας PIMARA, ενώ υπήρξε και ένορκη βεβαίωση του κ. Τζαμάλ- Ηλία Ζοράτλυ ως πρώην  διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της PIMARA.

Ο κ. Στέλιος Αγιοστρατίτης κατά την εξέτασή του από την πρόεδρο του Δικαστηρίου υποστήριξε πως: «Η λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία PIMARA υπέγραψε το Μάρτιο του 2012 προσύμφωνο αγοράς της νήσου Οξιάς. Τον Ιούλιο του 2012 οι εκπρόσωποι της εταιρείας Τζαμάλ Ζοράτλυ και Κριστιάν Κομέρ προσήλθαν στη μελετητική μας εταιρεία και μας ανέθεσαν την έρευνα και τη δυνατότητα αξιοποίησης της νήσου Οξιάς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Το Μάρτιο του 2013 υπογράφτηκε το οριστικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας. Μετά από πρόσκληση της Pimara τον Μάιο του 2013 ταξιδέψαμε τρεις φορές στη Ντόζα του Κατάρ προκειμένου να παρουσιάσουμε στο σύμβουλο του Εμίρη αλλά και στον τέως και νυν Εμίρη τις σχεδιαστικές μελέτες που αφορούσαν στη μετατροπή ενός ακατοίκητου νησιού σε χώρο τέχνης πολιτισμού και φιλοξενίας με παγκόσμια εμβέλεια. Τον Ιούλιο του 2013 παράλληλα με τις εν εξελίξει μελέτες ενημερώσαμε για τον οδικό χάρτη, ενέργειες, διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα και υποστηρικτικές μελέτες που απαιτούνται για το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια η αδειοδότηση της υλοποίησης του έργου. Δυστυχώς η αιφνιδιαστική, υπαίτια και αδικαιολόγητη απόφαση της PIMARA τον Οκτώβριο του 2013, να παγώσει κάθε διαδικασία και τις εν εξελίξει μελέτες συνετέλεσε στη μέχρι σήμερα μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάπτυξης της νήσου και τη μη λήψη των αδειών οικοδόμησης της και έθεσε σε εκκρεμότητα την όλη επένδυση». 




Δείτε τις δηλώσεις του κ. Αγιοστρατίτη και του δικηγόρου της λιβανέζικης εταιρείας



Στην ένορκη βεβαίωσή του ο κ. Τζαμάλ Ζοράτλυ ανέφερε πως; «Διετέλεσα Διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της PIMARA κατά το χρονικό διάστημα 14 Νοεμβρίου 2011 μέχρι 1 Μαρτίου 2013, ενώ εξακολουθώ να συνεργάζομαι και σήμερα με την ανωτέρω εταιρεία και άλλες συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες ως εξωτερικός συνεργάτης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Αγιοστρατίτη μας παρουσίασε μελέτες για την αξιοποίηση της Οξιάς, η οποία αγοράστηκε από την εταιρεία και επίσης μας παρουσίασε σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα γινόταν άμεση τουριστική ανάπτυξη 253.000 τμ της Οξιάς τα οποία θα αποχαρακτηρίζονταν από δασική έκταση. Για να υποστηρίξει αυτή την άποψη επανέλαβε και πάλι ότι ο χαρακτηρισμός του νησιού ως δάσος και δασική έκταση ήταν λανθασμένος και ότι με τις δικές του ενέργειες θα επιτύγχανε τον αποχαρακτηρισμό. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε ετοιμάσει ο κ. Αγιοστρατίτης με τους συνεργάτες του, θα κατασκευαζόταν στο νησί τουριστικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 81.765 τμ. Επειδή η προοπτική αυτή, όπως είναι προφανές, ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και επειδή εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην επένδυση και ο τότε Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλιφά Αλ Θάτι, σε περίπτωση που μπορούσε εντέλει να υλοποιηθεί ζητήσαμε από τον κ. Αγιοστρατίτη να πραγματοποιήσει άμεσα νέα επίσκεψη στη Ντόχα η οποία έγινε στις 17 Μαϊου 2013, για να παρουσιάσει και στον ίδιο τον Εμίρη την πρότασή του. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι όπως προαναφέρθηκε η νήσος Οξιά ανήκει στην εταιρεία PIMARA AE και όχι στον Εμίρη του Κατάρ. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ δεν είναι παρά ένας υποψήφιος επενδυτής τόσο της συγκεκριμένης επένδυσης εάν υλοποιηθεί κάποια στιγμή καθώς και άλλων επενδύσεων στις οποίες έχει προβεί ο όμιλος των εταιρειών του κ. Κομέρ». 



Στο Δικαστήριο κατέθεσε και η κυρία Τζουμάνα Μπεχάρα η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας εξήγησε πως ο κ. Αγιοστρατίτης δεν εκπλήρωσε τις ενέργειες που είχαν συμφωνήσει ενώ για όσα έκανε πληρώθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης