Ακόμη 9 τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου λόγω... γυμνασίων

Ακόμη 9 τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου λόγω... γυμνασίων

Σε εξέλιξη από χθες ν ναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» - Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή πλοίων της Μεγ. Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν

Ακόμη 9 τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου λόγω... γυμνασίων
Εννέα ακόμη πολεμικά σκάφη της στέλνει στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου η Τουρκία, με αφορμή τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια Φάλαινα-2014». 
Η συγκεκριμένη άσκηση βρίσκεται ήδη από χθες σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 14 του μήνα, με τη συμμετοχή πλοίων της Μεγ. Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν.

Εχοντας ως βασικό στόχο να υπενθυμίσει την ύπαρξη, αλλά και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η «Γαλάζια Φάλαινα-2014» διεξάγεται για πρώτη φορά σε κοντινή απόσταση από το κυπριακό κοίτασμα  υδρογονανθράκων «Αφροδίτη». 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην εν λόγω άσκηση, πέραν της Τουρκίας, συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία, δύο χώρες δηλαδή που έσπευσαν ευθύς εξαρχής να τηρήσουν πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στο νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και των τουρκικών αιτιάσεων περί συνιδιοκτησίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά, κάνει λόγο για ένα μήνυμα υπενθύμισης της «ύπαρξης της Τουρκίας» στην Ν.Α Μεσόγειο, δεσμεύοντας γι’ αυτό το λόγο τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή για τη διεξαγωγή της παραπάνω άσκησης. Να σημειώσουμε ωστόσο πως με αφορμή τη «Γαλάζια Φάλαινα-2014» η Άγκυρα εμφανίζεται να ενισχύει περαιτέρω τις ναυτικές της δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου ήδη επιχειρούν τρία πολεμικά της πλοία και ένα υποβρύχιο ως συνοδεία στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros». 

Κλείσιμο
Στα παραπάνω πλοία και για τις επόμενες 8 τουλάχιστον ημέρες, έρχονται πλέον να προστεθούν τρεις φρεγάτες, δύο κορβέτες, τέσσερα υποβρύχια, τρία περιπολικά αεροσκάφη του ναυτικού, τρία ελικόπτερα του ναυτικού, ένα πλοίο λογιστικής βοήθειας, δύο σκάφη της Ακτοφυλακής και δύο μαχητικά αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν ως βασικές μονάδες κρούσης, με τα σκάφη των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας και του Πακιστάν να περιορίζονται σε ρόλο υποστήριξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης