Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Φαγοπότι» αγροτοσυνδικαλιστών επί 20ετια αποκάλυψαν οι ελεγκτές

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Φαγοπότι» αγροτοσυνδικαλιστών επί 20ετια αποκάλυψαν οι ελεγκτές

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με όλα τα πορίσματα για την διαχείριση των ταμείων των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΕΛΓΑ την περίοδο 1991 – 2011

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Φαγοπότι» αγροτοσυνδικαλιστών επί 20ετια αποκάλυψαν οι ελεγκτές
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγάλο φαγοπότι των αγροτικών συνεταιρισμών κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος  επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός κατέθεσε φάκελο που περιέχει όλα τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών για την διαχείριση των ταμείων των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΕΛΓΑ την περίοδο 1991 – 2011.

Ωστόσο, ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων δεν πρέπει να γίνει «φειγ βολάν»  και σημείωσε ότι ένα αντίγραφο έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο και άλλο ένα θα έχει η Βουλή σε ειδικό γραφείο από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί συνοδευτικό έγγραφο με τίτλο «Παρατηρήσεις των υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους» στο οποίο επισημαίνεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κλείσιμο
Ειδικότερα σημειώνεται ότι «είναι σαφές ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει ελλείψεις σχετικά με ζητήματα εποπτείας και ελέγχου του Υπουργείου επι των εν λόγω Οργανώσεων δεδομένου ότι πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις από το ΥπΑΑκΤ» αν και τονίζεται ότι «τα ανωτέρω βεβαίως δεν αποκλείουν την αναζήτηση χρηματικών ποσών που δεν έχουν δαπανηθεί για το σκοπό των οποίο δόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ».

Υπο αυτά τα δεδομένα επισημαίνουν την ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων αλλά και για την γενικότερη εποπτεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, ο οποίος διάβασε το «καυτό» πόρισμα, για την ΠΑΣΕΓΕΣ, την περίοδο 2001- 2011 προκύπτουν μεταξύ άλλων και τα εξής: Δαπανήθηκαν  103.000 ευρώ που αφορούν την πιστωτική κάρτα του προέδρου, αλλά πληρώνονταν από τον οργανισμό.  Ενοίκια για να διαμένει ο πρόεδρος στην Αθήνα, αλλά και καθαρίστρια για να του διατηρεί το σπίτι καθαρό, που κόστισαν στα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ 100.000 ευρώ. Η οργάνωση διατηρούσε γραφείο και στις Βρυξέλλες, με μισθώματα που φτάνουν τα 65.000 ευρώ, ενώ πληρώθηκαν 46.000 ευρώ για το κινητό του προέδρου και 30.000 για το κινητό του γενικού διευθυντή. 
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης