Ληστές Βελβεντού: Όλοι στη φυλακή με καθείρξεις από 11 έως 16 έτη

Ληστές Βελβεντού: Όλοι στη φυλακή με καθείρξεις από 11 έως 16 έτη

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς - Δείτε ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης και τις ποινές των κατηγορουμένων αναλυτικά

Ληστές Βελβεντού: Όλοι στη φυλακή με καθείρξεις από 11 έως 16 έτη
Στη φυλακή θα εκτίσουν τις πολυετείς καθείρξεις – από 11 έως 16 έτη – οι έξι κατηγορούμενοι για τις ληστείες στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης. Το δικαστήριο με απόφασή του δεν χορήγησε αναστολή εκτέλεσης ποινής σε κανένα από τους έξι κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κατά συγχώνευση επέβαλε τις εξής κάθειρξης:

Γ. Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες.
Ν. Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
Κλείσιμο
Δ. Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
Α . Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες
Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες.

Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Είχε προηγηθεί πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτή στο σύνολό της την εισαγγελική πρόταση και αποφάσισαν οι έξι κατηγορούμενοι να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Οι δικαστές κατέληξαν στη συγκεκριμένη κρίση καθώς δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αντίθετα, το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Ένα μόνο μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Με την απόφαση του δικαστηρίου και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πάντως δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες.

Ακόμη, το δικαστήριο «μοίρασε» πολλές απαλλαγές για αδικήματα όπως αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή για αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, για την αντίσταση κατά της αρχής οι δικαστές είχαν την άποψη ότι οι δράστες της διπλής ληστείας, (σ.σ. άλλοι εμπλέκονται στη ληστεία της τράπεζας και άλλη στα ΕΛΤΑ) αναγκάστηκαν να κάνουν τη χρήση όπλων. «Ήταν η αντίδρασή τους» λέχθηκε χαρακτηριστικά «όταν έγινε η συμπλοκή με τους αστυνομικούς».

Το δικαστήριο μετέτρεψε ακόμα ως προς το επιεικέστερο αδικήματα όπως η αρπαγή καθώς έκρινε ότι πρέπει να καταδικαστούν μόνο για παράνομη κατακράτηση, αφού σκοπός τους ήταν η διαφυγή και άρα δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη, που πήραν μαζί τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης