Είσαι δημόσιος υπάλληλος με πλαστό πτυχίο; Μένεις χωρίς σύνταξη

Είσαι δημόσιος υπάλληλος με πλαστό πτυχίο; Μένεις χωρίς σύνταξη

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Οι διατάξεις δεν αφορούν όσους σήμερα λαμβάνουν σύνταξη αλλά εκείνους που μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταθέσουν τα χαρτιά για συνταξιοδότηση και θα «συλλαμβάνονται» για πλαστογραφία ακόμα και αν το «κάλπικο» πτυχίο είχε κατατεθεί προ 20ετίας

Είσαι δημόσιος υπάλληλος με πλαστό πτυχίο; Μένεις χωρίς σύνταξη
Βαρύτατες ποινές που προβλέπουν ακόμα και απώλεια σύνταξης για όσους χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά στο Δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ωστόσο, όπως εξήγησε οι διατάξεις δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν αφορούν όσους σήμερα λαμβάνουν σύνταξη αλλά εκείνους που μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταθέσουν τα χαρτιά για συνταξιοδότηση και θα «συλλαμβάνονται» για πλαστογραφία ακόμα και αν το «κάλπικο» πτυχίο είχε κατατεθεί προ 20ετίας.

«Οι διατάξεις μιλούν για έλεγχο γνησιότητας δικαιολογητικών. Αφορούν την γνησιότητα εγγράφων των νεοπροσλαμβανομένων, των μεταταχθέντων ή των προς συνταξιοδότηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Αναφορικά, δε με τις έντονες επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και αρκετών Δημάρχων που αρνούνται να ελέγξουν μετατροπές συμβάσεων εργασίας με Προεδρικά Διατάγματα, είπε « Η ρύθμιση που υπάρχει προβλέπει επιείκεια καθώς προβλέπει την ύπαρξη υπαιτιότητας δηλαδή τον δόλο . Οι ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκαν προϋποθέτουν τον δόλο του υπαλλήλου. Μόνο όσοι εξαπάτησαν το Δημόσιο θα διώκονται και άρα οι περιπτώσεις που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν. Γιατί λοιπόν η κυρία Δούρου και οι λοιποί δήμαρχοι φοβούνται και έχουν κλειστή την πόρτα;».

Συνέχισε, με επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «Αν κάποιος πλαστογράφησε ή παρανόμησε με δική του υπαιτιότητα ή πλαστογράφησε δεν έχει θέση στο Δημόσιο. Η αντιπολίτευση μας λέει ότι έχει και πρέπει να τον προστατέψουμε και να του δώσουμε και σύνταξη. Έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες τα πάντα. Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι και βουλευτές λένε ψεύδη και κάνουν προπαγάνδα… Λένε ότι το κράτος δικαίου δεν είναι δίκαιο κράτος».
Κλείσιμο

Από την άλλη πλευρά ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος ξεκαθάρισε πως «Η Αριστερά και εγώ προσωπικά είμαστε υπέρ της ανεύρεσης και τιμωρίας όσων παραποίησαν τους φακέλους τους» πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν με Προεδρικά Διατάγματα και με την ανοχή του κράτους. «Ούτε η Δούρου, ούτε ο Τσίπρας ούτε εγώ ο ίδιος δεν είπαμε να μην ανιχνευτούν οι συμβάσεις» σημείωσε για να προσθέσει «Δεν νοείται να υπάρχει δυσαναλογία παραπτώματος και τιμωρίας» χωρίς ωστόσο να καταθέσει την δική του πρόταση.

Αντιρρήσεις για τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε και ο κ. Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) υποστηρίζοντας ότι στόχος των διατάξεων είναι να  «κρατάτε τους εργαζόμενους σε διαρκή ανασφάλεια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης