Αρχαία Μεσσήνη: Η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους!

Αρχαία Μεσσήνη: Η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους!

Ευτυχώς, υπήρξαν μόνο μικρές ζημίες στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους

Αρχαία Μεσσήνη: Η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους!
Επιπλέον δομόλιθους του τείχους της πόλης της  Αρχαίας Μεσσήνης έφερε στο «φως» η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή.

Η φωτιά προκάλεσε, ευτυχώς, μόνο  μικρές ζημίες -κυρίως από αιθάλη- στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές, ενώ όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στον χώρο η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη είναι ελάχιστα τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναίσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης.

Κλείσιμο




Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καίγοντας την πυκνή βλάστηση η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους.

Από τη Γενική Γραμματέα δόθηκαν, μάλιστα, σχετικές οδηγίες για τη σύνταξη, από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης, μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.





Ειδικότερα, ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων, του 10ου αι., οι οποίοι, επίσης, υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης  από την αρμόδια 26η ΕΒΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η κυρία Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Α. Καραπαναγιώτου -οι οποίοι βρέθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη τη Δευτέρα- τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων δια της Αρκαδικής Πύλης και δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων, για να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης