Δύο Ελληνίδες πολιτογραφούνται κατ' εξαίρεση Κύπριες

Δύο Ελληνίδες πολιτογραφούνται κατ' εξαίρεση Κύπριες

Σύμφωνα με τον σχετικό κυπριακό νόμο, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις παροχής υψίστου επιπέδου υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως πολιτογραφηθεί τιμητικά αλλοδαπός

Δύο Ελληνίδες πολιτογραφούνται κατ' εξαίρεση Κύπριες
Κατ’ εξαίρεση και για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» δύο Ελληνίδες πολιτογραφούνται Κύπριες (χωρίς να χάσουν την ελληνική υπηκοότητα). Οι δύο γυναίκες δεν πληρούν τις πρόνοιες του νόμου για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας αλλά η πολιτογράφησή τους κρίθηκε αναγκαία τόσο από το υπουργικό συμβούλιο όσο και από την κυπριακή Βουλή.

Πρόκειται για την κυρία Αλεξάνδρα Τηλιγράδα Δαυίδ, σύζυγο γόνου της οικογένειας Λεβέντη και την αθλήτρια Άννα Ραμόνα Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον σχετικό κυπριακό νόμο, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις παροχής υψίστου επιπέδου υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως πολιτογραφηθεί τιμητικά αλλοδαπός. Αρκεί το υπουργείο Εσωτερικών να ενημερώσει εκ των προτέρων τη Βουλή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την ίδια πρόνοια είχε πολιτογραφηθεί στο παρελθόν και ο Γιώργος Νταλάρας.
 
Η κυρία Αλεξάντρα Δαυίδ που γεννήθηκε στην Ελλάδα είναι σύζυγος του Κύπριου Αναστάσιου Δαυίδ, ο οποίος είναι γόνος της κυπριακής επιχειρηματικής οικογένειας Λεβέντη-Δαυίδ. Σύμφωνα με την πρόταση: «Ο γενάρχης της οικογένειας Αναστάσιος Γ. Λεβέντης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες στην Κύπρο. Το 1966 διορίστηκε πρεσβευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Unesco. Εκ της θέσεώς του αυτής μετά την τουρκική εισβολή κατέβαλε αξιοσημείωτες προσπάθειες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχόμενων εδαφών. Μετά τον θάνατό του, ιδρύθηκε το 1979 το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης, το οποίο έχει ως στόχο την προαγωγή του ελληνικού και κυπριακού πολιτισμού».
 
Η νεαρή Άννα Ραμόνα Παπαϊωάννου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο εδώ και έναν χρόνο, είναι αθλήτρια υψηλών επιδόσεων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου με επιστολή του παρακάλεσε όπως της παραχωρηθεί η κυπριακή υπηκοότητα για να ενταχθεί στην κυπριακή εθνική ομάδα στίβου.
Κλείσιμο

Mάλιστα θετικός είναι και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ο οποίος ενέταξε την αθλήτρια, που μετέχει σε Παγκύπριους Αγώνες από το 2011, στο Σχέδιο Υψηλής Επίδοσής του και παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές για μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης